Säker näring som får det att blomstra

Enda sedan jag kom i kontakt med ”bäst i test” testerna av flytande näringspreparat och några intressanta artiklar om näring, har jag använt mig av näringspreparatet Blomstra. Från början mest inomhus till plantor jag driver upp och till krukväxter. Men sedan ett par år tillbaka, då ekonäringar blivit alldeles för osäkra att använda, har jag även börjat att använda Blomstra utomhus och i växthus. I år lanseras Blomstra trädgårdsnäring med ejektor som späder ut näringen i en lagom koncentration. Tack och lov är alla Blomstraprodukter 100% gift och pyralidfria! Det här är ett samarbete med Miljöcenter som saluför bla Blomstra.

Mina första experiment med Blomstra var med mina små chiliplantor under växtbelysningen i köket och i våra odlingskällare. Innan jag testade Blomstra hade jag prövat med en hel del olika preparat utan att bli nöjd. Jag testade ett slags neembarkpreparat, mineraler, magnesium, olika slags fasta gödsel i hopp om att mina plantor skulle må så bra de bara kunde. Det spelade inte riktigt någon roll vad jag använde, jag blev aldrig riktigt nöjd…..

På första bilden i det här inlägget syns den senaste produkten i blomstrafamiljen: Trädgårdsnäring 950 ml, ejektor Trädgårdsnäringen med ejektor finns att beställa på jem & Fix.

14 ämnen i rätt proportion

Men så en dag läste jag om Tom Ericsson i ett äldre exemplar av tidningen Natur&Trädgård samt i några nummer av Riks Förbundet svensk trädgårds tidning, Hemträdgården. Tom hade utarbetat en metod att vattna växterna med en svag näringslösning vid varje vattning, så pass svag att man inte övergöder växterna, så att växterna verkligen hinner ta upp all näring. Tom menade på att det är smartare att ge växterna en svag näringslösning kontinuerligt istället för en stor giva då och då eller i anslutning till planteringen. Ganska logiskt när man tänker efter.

Den bästa flytande näring på marknaden ansåg och anser han vara näringslösningen Blomstra och vi är många som kan hålla med om detta. Blomstra innehåller likt gräsklipp alla 14 näringsämnen som alla växter behöver och i rätt proportion. Dessutom innehåller Blomstra garanterat inga restprodukter från jordbruk eller livsmedelsproduktion, som om det vill sig illa, kan finnas i andra näringar och i värsta fall döda våra växter. Blomstra är 100% giftfritt!

Olika proportioner vid olika tider

Inomhus vid plantuppdragning är det lagom att använda 2 – 3 Blomstra-mått per 10 liter vatten efter första omplanteringen. Man kan också börja vattna med denna koncentration om man låter plantorna stå i sina såbyttor längre än vad man tänkt, om man tex skjuter omplanteringen tex pga tidsbrist. Måttet man mäter med hittar man ovanpå den gula kapsylen på varje grön konsumtionsflaska. När plantor har stått länge under växtbelysning inomhus ökar jag ibland till 3 – 4 mått blomstra per 10 liter vatten då jag inbillar mig att de kräver mer näring. Den strategin har fungerat väl för mig och det verkar som att chili och tomatplantor därav orkar att sätta frukter redan under växtbelysningen inne.

Utomhus eller i stora krukor där man slutplanterat växter kan man ha upp till 10 mått per liter vatten när växterna växer som allra mest och ska eller ger skörd. I Blomstras senaste produkt, 950 ml flaskan med ejektor, behöver du inte själv måtta med kapsylen för att får en lagom dosering när du tex vattnar pallkragar eller friland. Den blandar per automatik 9,5 ml näringslösning per liter vatten när du kopplar på flaskan på din vattenslang, supersmidigt!

Var kan du hitta ejektorflaskan: Klicka här

Lästips Tom Ericssons experiment: Blomstra

Tänkvärt

Vi undviker flytande ekologiska näringar inomhus eftersom de innehåller allt som oftast någon slags sockerart/ kolhydrat som väldigt lätt ruttnar om näringsvattnet blir stående, i både vattenkannor och i odlings-tråg. Doften från näringsvattnet påminner om doften från nässelvatten, fast med en sötare föruttnelsedoft. Då Blomstra inte innehåller något socker kan denna närings-lösning stå länge i både vattenkannor och odlingstråg utan att förlora näringen eller att börja ruttna. I dessa dagar har det även visat sig att dessa sockerarter haft med sig rester av bekämpningsmedel, sk pyralider. Pyralider ger vid mycket svag koncentration missbildade eller döda växter. Blomstra är 100 % fritt från pyralider.

Blomstra och regnvatten

Det finns flera smarta sätt att vattna sina växter med en svag lösning av Blomstra . Att ta hjälp av två resurser som finns där ute alldeles gratis, regnvatten och sol, ger en härlig känsla. Genom att samla regnvatten i regntunnor, tillsätta Blomstra i tunnan och därefter koppla på ett solcellsdrivet bevattningssystem kan du punktbevattna vissa växter med svag flytande näring. Perfekt för dig som odlar tomater, chili, aubergine och gurka i krukor och odlingsbehållare men också för dig som odlar i pallkrage och på friland.

Läs mer: Vattentunna i plast, 100 liter

Läs mer: Vattentunna i plast, 200 liter 

Ett förslag på bevattningssystem är tex en 200 liters regntunna vid tex växthusgaveln eller vid huset där du bor. Vattentunnorna kan kopplas till stuprör ifall man vill ta vara på regnvattnet och det finns dessutom ett smart översvämningsskydd som gör att resterande vatten kan gå tillbaka till stupröret, så att man slipper översvämningar. Det följer med material till denna stuprörsoperation när man köper tunnorna. Än så länge är det som sagt inte dags att koppla ihop bevattningssystemet, men man kan redan nu börja samla vatten i regntunnan och testköra solcellsbevattningsmodulen EcoAqua. Instruktionen till bevattningssystemet är på svenska, Slangar till 12 eller 24 st krukor eller droppställen följer med i förpackningen.

Läs mer om de olika solbevattningssystemen: Droppbevattningssystem

Var hittar jag produkterna

Regntumnnorna 200 liter och 100 liter:  Bauhaus, Ahlsell, Eko, Blomsterlandet, BolistXL Bygg, ICA, BoGrönt, Jem & Fix, K-rauta, PlantagenGranngården, LSAB, Hornbach, fristående järn- & Byggfackhandel, fristående trädgårdshandlare/garden centers, flertalet webbåterförsäljare (tex Bygghemma, Buildor, Byggmax,)

EcoAqua solcellsbevattning : BauhausBolistGranngården, Hornbach, www.gardenstore.se , www.bygghemma.se , www.smartasaker.se fristående (ej kedjebundna) trädgårdshandlare/”garden centers”

Blomstra:  ÖoB, BauhausWillyshemköp,New home , jem & fix , CityGross, Coop, Jula och på många andra ställen där du kan finna flytande näringar. Det är troligare att du finner Blomstra i livsmedelsaffärers trädgårdsavdelningar än på de stora trädgårdskedjorna, förutom Bauhaus som har denna näring. Blomstra innehåller inte vinnas likt flera ekologiska näringar och därmed inte heller pyralider. Blomstra är 100 % giftfri.

På första bilden i det här inlägget syns den senaste produkten i blomstrafamiljen: Trädgårdsnäring 950 ml, ejektor Trädgårdsnäringen med ejektor hittar man lättast på jem & Fix.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *