Din varukorg är för närvarande tom!
Hjälp, spenaten blommar!

Förr eller senare går alltid vår vårodlade spenat upp i blom. Det kan kännas ganska snopet om man inte är beredd på det. Men släng för allt i värden inte allt på komposten.
Att spenaten blommar är inget konstigt. Växten är programmerad att börja blomma när dygnets ljusa timmar är många och antalet mörka timmar är få räknade. Även värme och torka kan påskynda blomning. Det finns spenatsorter som är något mer trögblommande, men till sist brukar även dessa sträcka sig mot solen och satsa på blomning. Men hur är det, kan man på något sätt förhindra att detta händer? Och vad ska man göra ifall det redan hänt?

Så undviker man att spenaten blommar?
Det allra bästa sättet är att så spenat så tidigt som möjligt, ja gärna redan i januari, februari direkt i en pallkrage eller i en odlingslåda. När fröna väcks av vårsolen, brukar ske i mars, kommer spenaten efter några veckor ha utvecklat fina blad. Då, när dygnet har en något mer jämn fördelning av natt och dag, kan man skörda blad från fina kompakta plantor under en ganska lång tid. Väntar man till maj med sin sådd blir skördeperioden märkbart mycket kortare eftersom plantorna inte på samma sätt vill hålla sig kompakta. Även de tidigt sådda plantorna går i blom i maj-juni om man inte skördat flitigt. Kombinationen av långa dagar, värme och torka premierar verkligen blomning. Det bästa sättet att undvika att spenaten blommar är alltså att skörda, skörda och skörda.
När den allra ljusaste perioden är över, i början av augusti, kan man så några omgångar spenat igen. Vid den här tiden är risken för blomning mycket mindre eftersom nätterna blir längre och längre för varje dag som går. Har man tur överlever den sent sådda spenaten även till nästa vår.

Vad gör man med den blommande spenaten?
En del hävdar att spenaten får en annan smak efter att den börjat blomma. Vi har nog inte märkt av det så mycket. Men bladen blir märkbart mycket ljusare, inte lika stora och frodiga som innan blomningen.
Det är lätt att tro att loppet är helt kört och att komposten inom kort kommer få något smarrigt att ta sig an och bilda jord av. Men upptäcker man blomningen i god tid finns mycket man kan göra.

Nyp av topparna
Ett sätt att hämma blomningen något är att avlägsna blomknopparna. Plantorna kommer ändå vilja blomma, men man kan spara lite tid. När vi skördar brukar vi nypa av en bit av topparna, båda blad och blomknopp, då vi anar blomning. De hamnar i kylen i en påse och sedan kan vi hacka allt fint till en soppa eller paj.
Skörda alla blad
Har man gott om tid kan man skörda alla bladen. De man inte vill ta hand om direkt kan hålla sig fina i upp till en vecka i en plastpåse i kylskåpet med några matskedar vatten i. Bladen kan man använda i goda sallader eller som smörgåspålägg. Man kan också förvälla bladen någon minut och frysa in.

Klippa av plantorna
Har man dåligt med tid är det enklast att klippa av hela plantor och lägga påsar med lite vatten. Dessa förvaras i kylen i upp till en vecka och man kan närsomhelst under denna vecka ta hand om spenaten. När det är dags att göra något av spenaten kan man dels plocka av bladen för att äta dem färska, men om man tex vill göra en soppa eller paj, kan man både använda blad och stjälkar, ja även knopparna. Då och då händer det att vi gör färdiga sopp- eller pajpaket som vi fryser in. Då hackar vi och låter soppspenaten få koka någon minut i vatten, innan den fryses in och märks ”till soppa för 4 personer”. Eller så fräser vi finhackad spenat med vitlök och fryser in under namnet ”till en spenatpaj”.
Läs mer om hur man lyckas med spenat och vad man kan göra för gott med det man skördat.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Hjälp, spenaten blommar!”
[…] är några länkar om spenat: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår, Hjälp, spenaten blommar!, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en […]
Kan man äta blomknopparna eller ska de rensas bort innan spenaten ex blandas i en sallad eller maträtt?
Vi brukar ha i dem också, vi tycker att de smakar gott de me.
[…] Lästips: Hjälp, spenaten blommar! […]
[…] Lästips: Hjälp, spenaten blommar! […]
[…] i back, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?, Hjälp, spenaten blommar!, Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination, Vi gör boken Serieodla […]











Lämna ett svar