Spenat kan användas på många sätt. Här har vi samlat några av våra bästa spenatrecept.
Det verkar som att det finns fler än vi som har skördeklar spenat i massor. Än så länge håller sig spenaten någorlunda låg. Men rätt som det är ränner den i väg på höjden och bestämmer sig för att blomma. Så är det med spenat hur man än gör. Blomning kan man bara undvika ifall man är duktig på att skörda.
Det är våra ljusa och långa dagar som gör att plantorna får signalen att blomma och sätta egna frön. Därför gör man klokt i att så spenat tidigt, under vinter och vårvinter, innan dagarna inte börjat bli så långa ännu. När hösten närmar sig och det mörknar tidigare på kvällarna kan man också börja med spenatsådder. Vi rekommenderar alltså inte att så spenat under årets allra ljusaste period.
Vissa menar att spenat som blommar inte är lika god som innan den börjat blomma. Jag vet inte om vi har märkt av det så mycket. Den största stillnande tycker vi är att bladen blir ljusare och att det inte produceras så mycket stora blad.
Det är förhållandevis lätt att driva upp spenat. Det är också lätt hänt att man sår mängder med frön och sedan blir en aning stressad när man börjar ana blomknoppar och att plantorna ränner i väg på höjden.
Här nedan presenterar vi några av våra favoriträtter med spenat.
Spenatsoppa
Odlar man en massa spenat är det nästan ett måste att tillreda spenatsoppa. Så här på vårkanten har vi en massa vintersådda spenatplantor som ger oss rikligt med skörd.
Ingredienser 4 portioner
- 500-600 gr färsk spenat
- olivolja
- 2 st lökar, tex schalottenlök
- 2 buljongtärningar
- 1 l vatten
- 2-4 dl grädde
- mjöl eller maizena för att reda soppan
- örtsalt
- svartpeppar
- rostade solrosfrön till servering
- creme fraîche till servering
- ev kokt ägg
Gör så här: Fräs spenaten i en skvätt olivolja i en stekpanna. Finhacka löken och fräs i olivolja i en stor kastrull. När löken är mjuk vänder du ner spenaten och tillsätter buljongtärning och vatten. Låt koka 5-10 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt grädde. Koka upp soppan och red den med lite Maizena ifall den känns för lös. Servera soppan med en klick creme fraîche och lite rostade solrosfrön. Ringla också över lite olivolja. Det är också gott att lägga i en kokt ägghalva i sin soppa.
Enkel och supergod spenatsallad
En himmelskt god sallad och himmelskt enkel att göra. Barnen som rynkade på näsan åt spenat tidigare, brukar nu fråga efter denna enkla spenatsallad.
Det här är en sallad där man får höfta med ingredienserna. Det viktiga är att inte ta för mycket balsamico, eftersom det kan bli lite starkt.
Ingredienser:
- Färsk spenat i valfri mängd
- Parmesan, finriven
- Rostade solrosfrön
- Balsamico, gärna en söt och trögflytande variant.
- Olivolja
Gör så här:
Rosta någon näve solrosfrön i en torr stekpanna. Fördela hälften av spenatbladen på ett fat. Stänk över balsamico och olivolja. Strö över finriven parmesan och hälften av solrosfröna. Lägg sedan ett till lager med spenat och gör om samma procedur med övriga ingredienser. Ät som en läcker sallad till middagen.
Spenat- och ogräspaj
Det finns en hel del växter, hatade som älskade som har en sak gemensamt, de växer vilt och ofta alldeles invid husknuten. Att använda det naturen ger utan att behöva odla det själv torde vara det allra mest klimatsmarta man kan tänka sig. I den här pajen har vi använt både den hatade kirskålen och den mer omtyckta löktraven. Vi har använt dem främst som kryddor än som huvudingrediens. För den vågade kan man ta bort spenaten helt och bara använda ogräset.
Ingredienser till pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör eller ghee
- 0,5-1 tsk salt
- 2 msk vatten
Ingredienser till fyllning
- 1-2 dl kirskål
- 1 dl löktrav
- 200-300 g spenat
- 1 vitlöksklyfta
- 1 medelstor lök
- 4 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 1 tsk örtsalt efter tycke och smak
- 0,5-1 dl solroskärnor
- 150-300 g fetaost
- 3-5 msk rapsolja eller ev ramslöksolja
- Lite nymortlad svartpeppar eller chilipulver
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna för pajdegen så att du får till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform och nagga ytan med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min. Repa av bladen från löktraven och kirskålen och hacka dem fint. Fräs bladen i rapsolja tillsammans med en hackad lök tills de alla förlorat sin spänst, salta med örtsalt efter tycke och smak. Fördela de frästa ogräset, spenaten, fetaosten skuren i kuber, solroskärnorna i pajskalet. Vispa ihop äggen med mjölken och smaksätt med svartpeppar och örtsalt. Grädda din ogräspaj i ugnen i 30 min.
Toast med paprika, tomat, spenat och basilika
En enkel lunch kan vara att äta en lite matigare smörgås. Det här är en toast med fräst paprika och tomat.
Ingredienser
- Brödskivor, gärna av Levain
- Smör att bre med
- Paprika, gul och röd
- Basilika, färsk eller torkad
- Tomat
- Färsk spenat
- Ost, tex prästost
Till serverig: spenat, ärtskott och balcamico.
Gör så här: Skär paprikan och tomaten i bitar. Fräs i lite olja i het panna så att grönsakerna får färg. Bre lite smör och hyvla på några skivor ost på alla brödskivor. Fördela tomater, paprika och färska spenat- och basilikablad (alt torkad basilika) på hälften av brödskivorna och lägg sedan resten av brödskivorna som lock ovanpå. Värm bröden på en grillpanna tills du ser att osten börjar smälta. Se till att vända på toasten minst en gång. Dela varje toast på diagonalen så att de blir triangelformade.
Gör en bädd utav spenat och ärtskott på ett fat och skvätt över lite balcamico. Lägg sedan den varma toasten ovanpå bädden.
Spenatpaj med röd pestocreme
En underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme gör pajen till något alldeles extra. Något man inte vill sluta äta.
Ingredienser
Deg
- 3 dl vetemjöl
- 125 gr smör
- 1-2 msk vatten
Fyllning
- 150-200 gr spenat, gärna färsk
- 1 vitlöksklyfta
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 1/2 tsk salt
- kryddmått svartpeppar
- 2 medelstora tomater
Röd pesto-creme
- 100 g Philadephia
- 1-2 msk röd pesto
Gör så här: Blanda mjöl, smör och vatten till en smidig deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda i ca 10-15 minuter i 200 grader. Ta ut formen.
Finhacka spenatbladen och fräs hacket i en stekpanna på medelvärme tillsammans med lite olja och pressad vitlök.
Vispa äggen och gräddfil och blanda ner spenathacket, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Skär tomaterna i centimetertjocka skivor och placera skivorna ovanpå fyllningen. Grädda i 25-30 minuter. Blanda Philadelphia med peston i en liten skål. Den färdiga pajen är god med en klick pesto-creme och sallad.
Palak panir
Den här rätten finns på meny hos de flesta Indiska resturanger i Sverige. Den kan variera ganska mycket i både smak och utseende oftast beroende på hur mycket spenat man använder och om man använder tomat i den. Vi gillar att göra den ganska röd, alltså tomatig.
Ingredienser:
- 200g hackad spenat fryst eller färsk
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 msk tomatpure
- 1 burk finkrossade tomater gärna polpa eller egengjorda
- Panir gjord på 1.5 liter standardmjölk (kan bytas ut mot halloumi)
- 1/2 tsk svarta senapsfrön
- 1 krm hing (vanlig indisk krydda kan ersättas med lite lök eller vitlök)
- 1/2 – 1 msk garam masala
- 1-2 tsk riven färsk ingefära
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk hel spiskummin
- Chilli, färsk finhackad eller pulver efter person och smak.
- Ghi eller rapsolja till stekningen
- salt efter smak och tycke
Gör så här: Hetta upp ghi eller rapsolja i en kastrull och häll i de svarta senapsfröna och lägg på ett lock. När de börjar att poppa så häller du ner spiskummin och låter dem bubbla ett tag. Sedan häller du i, i denna ordning, hing, spenat, ingefära, pressad vitlök, gurkmeja, salt, chili, tomatpuré och de krossade tomaterna. Låt det puttra i 10 min. Skär därefter upp panirosten i ca 2 cm stora kuber och lägg dem i grytan och låt grytan småputtra i ytterligare 10 min. Smaka av med salt och ev lite socker. Servera grytan tillsammans med en klick yogurth, basmatiris och en sötstark chutney.
Smaklig spis!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar