Visst sår du spenaten kallt?

Har du sått spenaten än? Än finns det tid, än är det inte försent. Stockholmsmodellen = 2 påsar i en pallkrage är lagom, snåla inte 😀🕺 Vill du veta mer om hur vi odlar spenaten och hur vi serieodlar?

Här kan du läsa mer om spenat: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland, Odla kallt – vinterså spenat i back, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?, Hjälp, spenaten blommar!, Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination, Vi gör boken Serieodla själva

Äventyret med att odla kallt och att vinterså

Under 1990-talet började mina äventyr med att vinterså olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Året efter de första lyckade sådderna började jag, Johannes, att experimentera med olika kryddor och grönsaker. Jag slogs av häpnad att man kunde så såpass många olika slags växter i minusgrader och få sådan fantastisk grobarhet, kompakta plantor och försprång i tid. Jag har sedan dess praktiserat vintersådd under varje år och utökat med flera olika växter. Idag sår vi mer än ca 90% av alla växter vi odlar kallt och vi sår dem mellan oktober och juli.

Egentligen är det ju inte så konstigt att så växter kallt. Den bästa förvaringsplatsen för torra frön är ju i minusgrader och vintersåddteknikerna härmar ju egentligen bara naturen. En planta blommar, bildar frö och släpper dem till marken och vill det sig väl och fröerna överlever startar livet när det våras. Det fina i kråksången med vintersådder och kalla vårsådder, är att när vintern börja klinga av och värmen återkommer blir fröna blöta och livet görs möjligt. Fröna bestämmer själv när de vill gro.

Så enkelt och naturligt! I våra två senaste böcker, Odla Kallt och Serieodla kan du läsa mer om att odla kallt, vinterså och om att få flera skördar på samma yta under samma säsong.

Här hittar du: Odla kallt

Här hittar du: Serieodla

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Visst sår du spenaten kallt?”

  1. Profilbild för ElsMarie Millberg
    ElsMarie Millberg

    Vintersår ganska mycket o spenaten har börjat titta upp👍🌱

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *