Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså spenat i back
De senaste åren har vi vintersått spenat i back i vårt kallväxthus. Det blir riktigt fina och kompakta plantor som vi kan skörda av i april/maj.
Det är verkligen lyxigt att under våren kunna ta med sig en korg och skörda en massa bladgrönt till salladen eller smörgåsen. Oftast äter vi spenat färsk men orkar vi inte äta upp allt innan plantorna reser sig och riktar in sig på blomning, händer det att vi fryser in bladen efter förvällning. Att odla spenat i back ger en liten och lagom skörd. Vill man har en mer massiv skörd kan man istället så spenatfrön i en hel pallkrage.
Lästips: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår
Varför så kallt?
Innan vi började vinterså hade vi plantor överallt inomhus under våren. De inomhussådda fick för dåligt med ljus och blev allmänt gängliga och svåra att hantera. När det blev platsbrist ett år sådde vi vissa växter utomhus tidigt under vårvintern på vinst eller förlust. Resultatet blev häpnandsväxkande. Fröna grodde tidigare än anat och plantorna blev kompakta och otroligt fina. Efter det provade vi allehanda frön. Att vinterså spenat visade sig vara det enda rätta. Spenat går nämligen nästan direkt upp i blom om de sås för sent under våren. Det beror på att dygnet har så många ljusa timmar att det triggar blomningen. Vid vintersådd kommer spenaten i gång innan den mest kritiska tiden börjat.
Så här går det till när vi sår spenat i back
Odling i back är smart om man vill ha många plantor på samma yta. Med back menas en brödback eller något annat back- eller lådliknande med hål i botten. En brödback kan ha ganska mycket hål i botten så att jorden behöver hållas på plats. Vi brukar därför lägga en bit plast från en jordsäck i botten på backen.
Jorden vi använder är planteringsjord eller återanvänd krukjord med kompost. När backen är fylld med jord nästan ända upp till kanten strör vi över fröna jämnt över ytan. Det brukar blir en hel påse som går åt. Tänk på att inte platta till jorden i backen. Det ska vara luftigt. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags att vattna med ett tjockt lager snö eller rikligt med vatten.
Spenatbacken har vi i vårt kallväxthus. Men det går också bra att så spenat i back på en balkong, inglasad uteplats eller på annan plats utomhus eventuellt med en fiberduk över. Ju mer skyddad plats backen står på, desto snabbare kommer fröna att gro.
Vart efter tiden går behöver man fylla på med mer snö eller vatten om snön smälter eller jorden ser torr ut. De första bladen som syns är långsmala, men efter det kommer de mer ovala bladen. Man har inte så lång tid på sig att skörda, så det gäller att inte vara för försiktig. Det är ofrånkomligt att plantorna börjar blomma om man väntar för länge. Blommande spenat ge mindre och ljusare blad.
Lästips: Hjälp, spenaten blommar!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
6 svar till ”Odla kallt – vinterså spenat i back”
Vilken bra idé, ser ut som ni lägger plast i botten på backen?
Ja, vi lägger en bit plast från en gammal jordsäck i botten så att inte jorden ska trilla ur. Vi är dock noga med att det alltid finns möjlighet för överblivet vatten att rinna ut i botten.
Har börjat så grönsaker nu när det är vår, i beskrivningen av hur man gör står det att det skall vara luftig kompostjord .
Min finns i permafrosten !
När jag grävde i markbädden i växthuset så på ett spaddjup finns det mycket trådtunna rötter från vinrankor och annat som jag hackade isär och tänkte använda som fyllnad i odlingsjorden.
Vad tror ni?Vi vet inte. Hur gjorde du?
[…] om hur vi odlar i backar: Odla kallt – vinterså spenat i back, Odla kallt – vinterså dill i back, Odla kallt – vinterså mini pak choi i […]
[…] kan du läsa mer om spenat: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland, Odla kallt – vinterså spenat i back, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?, Hjälp, […]
Lämna ett svar