Din varukorg är för närvarande tom!
Lyckas med spenat
För många växter är det viktigt med långa och ljusa dagar. Så är det inte med spenat. Det är klart att den gillar dagsljus, men blir det för mycket ljus går den upp i blom direkt. Så här odlar vi spenat.
Omkring midsommar är dagarna som allra längst och nattens mörka timmar är fåräknade. Har man vid den här tiden spenat i sin odling kommer den med all säkerhet att lägga mest energi på att utveckla blommor istället för att producera fram frodiga blad. Lider spenaten dessutom brist på vatten, är blomning ett faktum. Istället för att förbli kompakta plantor, skjuter de under blomningen i väg på höjden. Bladen upplevs då mindre och färre. Vissa menar att smaken ändras på bladen när växten blommar. Men jag vet inte om jag märkt någon skillnad. Hur ska man då göra för att undvika detta elände?
Sås kallt
Eftersom spenat klarar av att sås i mycket kall jord, kan den sås redan under vintern. Genom att lägga dess frön i kall jord utomhus eller i kallväxthus, kommer spenaten med all säkerhet börja gro när våren knackar på dörren. En tidigt sådd spenat kommer ge dig bättre förutsättningar att kunna skörda fina blad, än om du sår senare under våren. Den tidiga spenaten kommer kunna skördas innan ljuset gör spenaten blomningsbenägen.
När högsommaren börjar avta, brukar vi så någon omgång till med spenat. Då blir nätterna mörkare och längre och spenaten kommer att ge massor med blad. Spenatodlingen brukar då bli i en pallkrage eller på friland.
Övervintra spenat
Något som vi verkligen vill rekommendera är att så spenat under hösten och sedan låta plantor stå kvar i odlingen över vintern. Vi har lyckats övervintra spenatplantor i en odlingslåda utomhus, helt utan något skydd. Alla plantor har inte klarat sig, men de som överlever smakar fantastiskt gott.
Skörda spenat
Vi brukar mestadels plocka blad för blad och därefter låta plantorna växa vidare. Det växter ut nya blad vart eftersom. Bladen sparar vi i glasburkar. Ingen i familjen är särskilt förtjust i fryst förvälld spenat. Men om man tycker om det, är det ett bra sätt att lagra de goda bladen på.
De färska bladen äter vi mest i sallad, på mackorna eller i någon gryta. Det är fantastiskt gott att precis innan servering lägga i färska spenatblad i en gryta.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
4 svar till ”Lyckas med spenat”
[…] Spenat är en mycket mångsidig grönsak som trivs i svalare temperaturer och som till och med kan planteras redan under vinterhalvåret. Det är en snabbväxande gröda och perfekt för tidig vårsådd. Spenat är inte bara näringsrik […]
Ja det är det vi menar 🙂
Två frågor:)
Om man nu har sått på den sämre tiden, hur stora / många blad behövs för att börja skörda blad men att den fortsätter växa?
Sköljer ni innan ni lägger i glasburk eller vid servering/tillagning? Och glasburk i kyl menar ni?
Tack för bra tips
Du får ta det du kan innan de reser sig.
Lämna ett svar