Lyckas med spenat

Plocka spenat
Vintersådd spenat i kallsväxthus skördas under våren.

För många växter är det viktigt med långa och ljusa dagar. Så är det inte med spenat. Det är klart att den gillar dagsljus, men blir det för mycket ljus går den upp i blom direkt. Så här odlar vi spenat.

Omkring midsommar är dagarna som allra längst och nattens mörka timmar är fåräknade. Har man vid den här tiden spenat i sin odling kommer den med all säkerhet att lägga mest energi på att utveckla blommor istället för att producera fram frodiga blad. Lider spenaten dessutom brist på vatten, är blomning ett faktum. Istället för att förbli kompakta plantor, skjuter de under blomningen i väg på höjden. Bladen upplevs då mindre och färre. Vissa menar att smaken ändras på bladen när växten blommar. Men jag vet inte om jag märkt någon skillnad. Hur ska man då göra för att undvika detta elände?

Spenat går snabbt upp i blom under sommaren.
Sås kallt

Eftersom spenat klarar av att sås i mycket kall jord, kan den sås redan under vintern. Genom att lägga dess frön i kall jord utomhus eller i kallväxthus, kommer spenaten med all säkerhet börja gro när våren knackar på dörren. En tidigt sådd spenat kommer ge dig bättre förutsättningar att kunna skörda fina blad, än om du sår senare under våren. Den tidiga spenaten kommer kunna skördas innan ljuset gör spenaten blomningsbenägen.

När högsommaren börjar avta, brukar vi så någon omgång till med spenat. Då blir nätterna mörkare och längre och spenaten kommer att ge massor med blad. Spenatodlingen brukar då bli i en pallkrage eller på friland.

Övervintra spenat

Något som vi verkligen vill rekommendera är att så spenat under hösten och sedan låta plantor stå kvar i odlingen över vintern. Vi har lyckats övervintra spenatplantor i en odlingslåda utomhus, helt utan något skydd. Alla plantor har inte klarat sig, men de som överlever smakar fantastiskt gott.

Plockad spenatSkörda spenat

Vi brukar mestadels plocka blad för blad och därefter låta plantorna växa vidare. Det växter ut nya blad vart eftersom. Bladen sparar vi i glasburkar. Ingen i familjen är särskilt förtjust i fryst förvälld spenat. Men om man tycker om det, är det ett bra sätt att lagra de goda bladen på.

De färska bladen äter vi mest i sallad, på mackorna eller i någon gryta. Det är fantastiskt gott att precis innan servering lägga i färska spenatblad i en gryta.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Lyckas med spenat”

  1. […] Spenat är en mycket mångsidig grönsak som trivs i svalare temperaturer och som till och med kan planteras redan under vinterhalvåret. Det är en snabbväxande gröda och perfekt för tidig vårsådd. Spenat är inte bara näringsrik […]

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja det är det vi menar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *