Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak

För oss fanns det endast en anledning att odla växten Shiso även om vi drömt om torkade japanska plommon. Vi ville göra den extremt goda japanska kryddan furikake. Jag hade njutit av köpta varianter på både sushi och nudlar tidigare men nu var det dags att göra den alldeles själv.

Min furikake består av 4 ingredienser, rostat sesamfrö, fint havssalt, nori-sjögräs och den japanska bladmyntan Shiso, eller shiso Pernilla som den också kallas. Växten finns i två färger, i alla fall i sverige, grönt och violett. Eftersom jag har en fallenhet för färgsprakande växter blir det den lila jag allt som oftast odlar. Bladen smakar som en blandning av bränt bröd, curry, mynta och basilika.

Lästips för dig som är premiumläsare: Odla shiso (bladmynta) – från sådd till skörd

Ingredienser

  • En näve torkade shisoblad.
  • 1 – 2 dl sesamfrön som först rostas i stekpanna.
  • 1 – 2 tsk fint havssalt
  • 2 sushiark nori som smulas sönder i små bitar

Gör så här: Rosta noriarken snabbt i en stekpanna så att de blir så pass torra att de går att smula med handen, tar ett par sekunder. Smula sedan även de torkade shisobladen och blanda med de rostade sesamfröna och saltet. Fyll på flaska eller burk och förvara torrt.

Tips: Har du svårt för sjögräs kan du utesluta denna ingrediens. Furikakekryddan är god att panera tex tofu och liknande substanser med och går även att använda som bordskrydda på tex nudlar, ris och sushi. Testa nästa gång du gör sushimakirullar att lägga en sträng inne i rullen med kryddan eller att vända ena sidan av en färdig makibit i kryddblandningen. Bladen fungerar också som en spännande smakförhöjare i tex i en lyxig nudelsoppa och är supersnygg som garnering. 

Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *