Din varukorg är för närvarande tom!
Odla shiso (bladmynta) – från sådd till skörd

I våra odlingar förekommer både vanliga grönsaker och ett flertal lite ovanligare. Som bladmynta till exempel eller Shiso som den heter på Japanska som är en fantastisk växt med spännande smak. Här berättar vi hur vi odlar den och hur vi använder den.
Att vara så snäv så att man odlar en krydda som i princip bara ska används som en ingrediens, till sushikryddan Furikake och till Japanska inlagda plommon ”Umeboshi” kan låta lite insnöat. Men det är sådana här projekt jag älskar. Att önska, sedan längta och till slut skörda. Tänk att låta nörderiet blomma ut i extas, att dreggla i frökataloger under vintern och äntligen att få stå där ett halvår senare och njuta sin egen ansträngning. Vilken belöning och lycka!
Under flera år har vi odlat shiso just för den japanska matens skull. Vi har skördat när bladen varit stora och plantorna kraftiga. Senast vi var på en restaurang här i staden fick vi äta shiso på ett nytt sätt – tillsammans med vaniljglass, brownie och lingon. Små blad hade används som dekoration, men i munnen lyfte de desserten till en mycket högre nivå än bara något vackert vid sidan om. Så det blir till att odla ännu mer shiso framöver, så att vi kan skörda de små bladen också. För den där kombinationen av söt glass och shiso var något i hästväg gott, det var som en smak-raket i munnen och vi kunde inte få nog.
Shiso behöver kyla för att starta och gror bäst genom att frösådderna i begynnelsen ställs in i kylskåpet ca 20 dagar innan de tas ut till rumstemperatur och placeras under växtbelysning, den observanta odlaren tänker då ”Kallsådd” och det stämmer, den kan också starta utomhus under våren.

Shiso, bladmynta
- Bladmynta heter shiso på japanska och perilla på latin
- Kallas ibland för Japansk basilika
- Växten ser ut som en vacker storbladig mynta med flikiga blad.
- Det finns två varianter en med gröna blad och med rödvioletta.
- Den har en karaktäristisk doft och smak som vi fortfarande idag, flera år efter att vi odlade den första gången, inte kan sätta fingret på till 100%.
- Bladen smak som en blandning av bränt bröd, curry, mynta och basilika.
- Plantorna kan bli upp emot 60 cm om de inte skördas kontinuerligt.

Sådden
Shiso behöver lite kyla för att gro bra. Antingen sår vi den utomhus i kallväxthuset från slutet av april och framåt eller så sår vi inomhus men låter sådden få stå i kylskåpet i ett par, tre veckor ungefär. Kylskåpet är också bra att använda om man vill så shiso under sommaren eller tex odla den inomhus. Utomhus kan det under sommaren vara för varmt för fröna att gro, så en veckas kylskåpsbehandling brukar kunna göra susen. Huruvida shiso klarar av vintersådd är lite osäkert. Vi minns faktiskt inte om vi testat det. Men i år ska vi göra ett försök och så får vi helt enkelt uppdatera detta inlägg om vi lyckas. Spännande!
Som vanligt brukar vi så flera frön i samma behållare, vanligen en plastlåda med hål i botten. En liten kruka går också bra. Sår vi inomhus använder vi planteringsjord som steriliseras jorden i ugnen på 150 grader i 2 h. Detta gör vi för att undvika att sorgmyggans larver invaderar inomhusodlingen. I köpt planteringsjord kan det finnas en mängd sorgmyggsägg och när de kläcks, kommer deras larver äta upp rötterna på ens plantor. Utomhus brukar aldrig sorgmyggor vara ett problem. Där finns naturliga fiender och ett bistrare klimat och så den planteringsjorden steriliserar vi inte.
För att plantorna av shiso ska bli som tuvor sår vi 5 – 15 frön i små högar/grupper. Varje grupp brukar ha en diameter på 1-2 centimeter. Vill man kunna skörda en massa småblad är det enklare att sprida ut frön jämnt över en stor yta. Efter att fröna är i jorden bör man vattna försiktigt så att jorden blir genomfuktad, det är bra om vatten rinner ut genom hålen i botten. Då vet man att jorden är rejält blöt.
Lästips: Så undviker vi sorgmyggor
3 alternativ för sådden
- Vill man driva upp shiso inomhus, då tar man en odlingsbehållare / kruka med steriliserad jord och frön och stoppar i en plastpåse. Sedan ställer man ekipaget i kylskåpet i ca 2-3 vec. korEfter det, tar man ut såbehållaren ur kylskåpet och påsen och ställer sådden under växtbelysning med ljus 14–16 timmar per dygn eller i ett mycket ljus fönster. Det är bra om man sätter över lite plastfilm över sådden tills fröna gror och plantor syns, då håller man kvar fukten. Sedan kan man ta bort plasten.
- Vill man driva upp shiso på våren utomhus kan man göra det i april, maj. Då ställer man ut såbehållaren i tex ett kallväxthus, inglasad balkong och så får fröna gro där. Man kan också ställa sådden utomhus på en skyddad plats i trädgården eller på en uteplats. Kylskåpsbehandlingen skippar man helt.
- Vill man driva upp shiso under sommaren, behöver man göra som i punkt 1. Men efter 2-3 veckor i kylskåpet ställer man sådden utomhus ev i ett växthus om man har i annat fall går det bra på en skyddad plats i trädgården.
Vattna ungefär 2-3 gånger i veckan.

Omplantering
Vill man endast skörda miniblad brukar man inte behöva göra någon omplantering. Är det större plantor man vill åt, tycker vi att plantorna blir kraftigare om vi planterar om dem en gång innan de får komma ner i jorden på sin tilltänkta odlingsplats. Om man haft sådden utomhus skulle man kanske kunna slutplantera dem direkt. De plantor som växer inomhus kan man gott plantera om en gång, såvida man inte vill skörda direkt av de små bladen. När är det då dags för omplantering? Som ett riktmärke kan man ha att plantorna ska vara 5-10 cm höga eller har utvecklat 4–8 blad.
Vid omplantering brukar vi grunda varje kruka med 1–2 cm med steriliserad planteringsjord ( steriliserad jord använder vi endast när vi omplanterar inomhus). Med hjälp av en bordskniv pillar vi försiktigt upp en tuva i taget så att inga rötter går av. Varje plantgrupp planterar vi i varsin kruka och fyller på med jord runt om den lilla gruppen. Efter en rejäl vattning, gärna underifrån, ställer vi krukorna i ett odlingstråg som vi placerar under växtbelysning eller i ett soligt fönster. Är plantorna uppdrivna utomhus eller i ett växthus får såklart de omplanterade plantorna även fortsättningsvis stå där när de växer vidare.
Vattna 2-3 gånger vi veckan.
Avhärda inomhusplantorna
Om plantor har börjat sitt liv inomhus och ska växa utomhus under sommaren behöver de vänja sig vid solljus och utomhusklimat inför slutplanteringen. Det enklaste sättet tycker vi, är att ställa plantorna i kallväxthuset med en fiberduk över. Lite som ett fiberdukstält. Efter en vecka under fiberduken är plantorna oftast klara för livet under solen. Man kan också ställa plantorna på en sol- och vindskyddad plats utomhus. Avhärda först 2–4 timmar om dagen, soliga och vindstilla dagar. Öka sedan successivt antalet timmar. Har man en massa plantor som ska avhärdas kan man klä in hela växthuset med fiberduk.
De plantor som såtts och redan växer utomhus från start behöver inte vänjas med solens ljus, de är ju redan vana.
Slutplantering
Någon gång under senare delen av maj får shiso-plantorna sin finala plats i vår odling. Ibland är det i kruka, men oftast i en pallkrage. Ju soligare plats desto bättre. Shiso är en växt som med fördel kan samodlas med andra växter i en odling. Vi planterar plantor lite här och där, där vi vill ha dem. Den rödvioletta shison kan verkligen skapa effektfulla konstraser i en odling med annars ganska tråkigt gröna nyanser.
Som alltid förser vi jorden med rikligt med gödsel innan vi planterar, det gäller både i krukor och i odlingslådor eller friland. Vattning är också viktigt, särskilt när man planterar. Vidare under säsongen är det regelbunden vattning som gäller. Det är också bra om man några gånger under sommaren tillsätter lite näring i vattenkannorna.

Skörda shiso
Från det att de små bladen visar sig kan man skörda dem. Men om man vill ha en massa miniblad får man vara lite försiktig så att man inte hämmar plantans växande genom att vara för girig när man skördar. Plockar man något litet blad här och där kan plantan växa vidare, kanske till och med bli buskigare. Men är det endast miniblad man är ute efter är det kanske bäst att redan från start så massvis med frön, så det blir många plantor. Miniblad brukar användas färska till garnering och lite smaksättning på restautranger. I övrigt är det nog mest de större bladen som man inväntar när man vill åt en lite större skörd. Man kan plocka blad för blad eller klippa grenar och stjälkar.
Torka
Man kan äta shiso-blad både färska och torkade. Vill man torka shison kan man skörda plantorna genom att antingen plocka av blad eller genom att klippa av plantorna vid marken för att sedan hänga dem på tork uppochned inomhus. Efter ett par veckor är bladen lagom torra för att smulas sönder och förvaras i burkar med tättslutande lock. Smaken och den speciella aromen finns kvar i ett par år i de torkade och rätt förvarade bladen, men vänta inte för länge med att äta, plötsligt kan smaken ha flugit sin kos.

Kryddan Furikake
Tillsammans med rostade sesamfrön, lite havssalt och smulat sjögräs skapar man en fantastisk krydda som inte bara är användbar till sushi utan som också passar till andra asiatiska rätter med en japansk touch. Har du svårt för sjögräs kan du utesluta denna ingrediens. Furikakekryddan är god att panera tex tofu och liknande substanser med och går även att använda som bordskrydda på tex nudlar, ris och sushi. Testa nästa gång du gör sushimakirullar att lägga en sträng inne i rullen med kryddan eller att vända ena sidan av en färdig makibit i kryddblandningen. Bladen fungerar också som en spännande smakförhöjare i tex i en lyxig nudelsoppa och är supersnygga som garnering.
Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
Tips på flera lite annorlunda växter: Odla sockerrör – från sådd till skörd, Odla gurkmeja, Vi odlar quinoa
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar