Snabbmarinerad morot till sushi

Snabbmarinerad morot till sushi
Marinerad morot till sushi
Att komponera nya ingredienser till vår hemgjorda sushi är ett äventyr. Vår marinerade morot till sushi kom att bli till ett egen alternativ till marinerad japansk rättika och vi blev förälskade i den från första stund.

Första gången jag åt japanska marinerade rättickor höll jag på att smälla av i denna fullkomliga smak och konsistens explosion. Herre min skapare vad jag tyckte att de var goda! De var liksom sötsyrliga och hade en flerstegskrispighet som kändes väldigt spännande, ni vet när man biter i något och det crunchar på flera nivåer efter varandra, i samma tugga. Samma krispighet har jag upplevt en gång när jag ätit sushi med jellyfisch på, alltså maneter. Tyvärr är dessa rättickor inte lätta att få tag på i Sverige, om man inte bor i de två största städerna och vet var man ska leta. Jag blev som brukligt tvungen att använda mitt minne i kombination med mina mest kreativa stunder och skapa något som påminde om detta mästerverk. Jag skapade sushimoroten.

Flera år senare har detta sushitillbehör ”snabbmarinerade morötter” kommit att bli mer eller mindre standard när jag lagar sushi, Jag kan inte leva utan dem. Morötterna är långt ifrån rättikorna både i konsistens och smak men de har givit mig ett vegetariskt, krispigt och smakrikt alternativ som både jag och familj tycker är underbart goda.

Hemgjord sushi som födelsedagsmiddag

När grabben fyllde 10  i slutet av mars hade han svårt att bestämma sig för vad han ville ha till födelsedagsmiddag. Alternativen var hemgjord gnocchi eller sushi till middag. Det var en inre kamp på flera timmar innan sushin till slut kvalade in som vinnare. Självklart var moroten med både på och i bitarna. På bilden med sushibitarna syns också philadelfiaost, avokado, gurka samt vår egen sesamfrökrydda som vi blandar med takodlad Shiso perilla och Japansk bladmynta.

Ingredienser

4 – 6 normalstora morötter
0, 5 – 1 dl Japansk soja
0, 5 dl risvinäger
En nypa salt
1-3 msk socker

Gör så här: Dela först morötterna på längden så att du får två halva morötter. Skär sedan, även nu på längden, så att du får långa stavar av halvorna. En del stavar blir väldigt snygga och en del blir lite ojämna och tunna. Du kan använda alla. Lägg stavarna i en vid kastrull eller stekpanna och häll på alla andra ingredienser och rör om, vätskan ska täcka eller nästan stavarna. Koka upp och sjud morötterna på medelstarkvärme tills du tycker att konsistensen är fin. Det blir godast om de inte blir sönderkokta. Häll av spadet i en skål,det blir en fin dippsås, som ett sött komplement till sojan.

__________________________________

Odlingskurs med Farbror Grön på Hedenlunda slottVårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.

För mer info…


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *