Sushi ”vegetarisk” göra själv

 

Att göra egen Sushi är så gott och blir oftast väldigt mycket billigare. Dessutom är det lätt med lite fantasi att få till god vegetarisk och vegansk sushi.

Det jag tycker är roligast, smidigast och godast är att göra är de traditionella Maki-rullarna med sjögräs runt. Ofta provar jag några nya kombinationer. Det viktigaste med sushi och det mest grundläggande är att få till riset. Det spelar ingen roll hur fantastiska fyllningsalternativ du skapar ifall riset är dåligt. Riset ska vara i bra konsistens samt ha en fin balans mellan sötma, syrlighet och lite sälta. Kornen ska gärna klibba ihop efter man hällt i socker och vinägerblandningen men varje korn ska också kunna stå för sig själva och inte ha en liten och hård kärna längst in. Det kan vara bökigt att få till det men förhoppningsvis kommer ni lyckas om ni följer mina råd. De härstammar från ett sushiställe som heter ”Sone sushi” och ligger på ringvägen 8 på söder i Stockholm. Det var 2001 som jag ringde och frågade hur jag skulle få till ett bra ris utan att behöva köpa en riskokare. Jag hade misslykats ett par gånger och behövde goda råd. Oftast blir det bra och någon gång då och då fantastiskt!

Ingredienser och tillbehör till sushi finns att hitta i en välsorterad mataffär och säljs
bla under märket ”Blue Dragon”

Ingredienser till 6st sjögräsrullar a 8-10 bitar vardera.
1 paket sushiris 500g
1 ½ dl Risvinäger
1 ½ dl Socker
knappt 1 tsk Salt
Sjögräspapper ”Nori”
Wasabi
Japansk soja
Vassmatta

Fyllningsförslag till Maki-rullar:

Gurkstavar
Avokado (skäres i stavar)
Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk
soja, risvinäger och lite socker), Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i
sushibiten när man skär upp den i bitar),
Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek,
soja eller sesamolja), Philadelfiaost i stavar (Fantastiskt gott),
Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan
av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte
fröna någonting). Chipotlechilikrydda, hastigt kokt sparris, röd Koreansk chilipasta, torkad svart trumpetsvamp som sjudit en stund i soja och vatten, spiskumminfrästa zucchinistavar mm mm.


Steg 1 Blötläggning av riset: Skölj först riset i ca 5-10min så att vattnet inte är lika grumligt som det var när du precis börjar skölja det. Enklast är att lägga riset i en kastrull i diskhon och låta kallt vatten rinna med en svag stråle medan du sakta rör om med en slev. När det är klart så fyll kastrullen med vatten över riset och låt sushi riset stå i sin kastrull med lock på i 2-10 h. Om det är över natten så ställ kastrullen i kylskåpet (behöver då tas fram ett par timmar innan du ska koka det), om du ska koka det senare under dagen så låt kastrullen stå på en köksbänk i rumstemperatur.

Steg 2 Kokning: Skölj riset igen i några minuter och när vattnet känns ”lagom grumligt” se till att vattnet täcker riskornen med 1cm. Använd linjal eller tumstock om du är osäker. Ställ kastrullen med locket på plattan och sätt på värmen på nästan högsta effekt. Kolla lite då och då men undvik att fladdra med locket, riset behöver all fukt det kan få. Luta kastrullen åt sidorna för att se ifall allt vatten absorberats upp av riset. Är det vatten kvar så ställer du tillbaka kastrullen med locket på och testar dig fram.

Steg 3 Kokning klar: När allt vatten absorberats av riset så rör försiktigt med en slev i grytan så att riskornen i ytterkanterna kommer in mot mitten och de från mitten kommer ut mot kanterna. Sätt på locket och låt stå i ca 2-3h.

Steg 4 Göra vinägerblandningen och blanda med riset:Risvinäger blandas i en kastrull med socker och salt. Värm blandningen tills sockret har löst sig. När vinägerblandningen svalnat lite så blanda den med sushiriset som nu ska vältas upp i en större skål så det lättare svalnar. Köp aldrig färdig sesaoning från bluedragon, den smakar bara sött och du går miste om balansen mellan syrligt och sött.
Steg 5 Dags att göra Makirullarna: Lägg sjögräspappret på en skärbräda och tryck ut riset på nästan hela sjögräspappret och dra en sträng wasabi som slätas ut. Välj 3 olika fyllningsförslag, fördela de enligt bilden, rulla ihop hårt, blöt pappret så det limmas ihop på sista biten och in i vassmattan och knåda den varsamt men bestämt. In med den i kylskåpet i någon timme så den
får fasta till sig . Skär sedan rullarna i 1-3 cm tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick wasabi och japansk soja och eller med Koreansk chillipasta blandad med hälften majonäs.
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Sushi ”vegetarisk” göra själv”

 1. För en "tillagad"-smak lägger jag ibland stekt aubergineskiva i makin. Tempura-tofu (i en annan maki) tillför dessutom textur.

  Att blanda sushiriset med 1/2 till 1/3 svart ris ger vackra rullar (om man gillar lila mat) och ett antocyanintillskott 😉

 2. mums jag älskar sushi men min man och mina barn gör inte det. En dag gjorde jag pannkakor till barnen och Lasse (min man). Var så fruktansvärt sugen på sushi så jag gjorde sushi till bara mig! Det började med att de ville smaka lite grann, och slutade med att min tallrik var tom och 10 pannkakor kvar! Men tack för det superduper goda receptet!

 3. Riset blir säkert jättegott, men det måste låta riktigt avskräckande för läsare som aldrig gjort sushi förut att det ska ta sådan tid och vara så omständigt att få till bra ris.
  Jag brukar skölja riset, sedan blötlägga 30 min, och sedan koka 10 min. Sedan får det stå lite och svalna av innan jag blandar i vinägerblandningen. Brukar duga bra till mig :O)

 4. Vi vill ju såklart att riset vi rekommenderar ska bli så gott det bara kan bli. När man har gjort det här riset ett par gånger så känns det som den enklaste saken i världen. Det kräver ju inte så mycket arbete egentligen, det är ju mest planering.

  Som jag skrev i inledningen på receptet så härstammar denna risinstruktion från ett sushiställe som heter "Sone sushi" och ligger på ringvägen 8 på söder i Stockholm. Det var 2001 som jag ringde och frågade hur jag skulle få till ett bra ris utan att behöva köpa en riskokare. Jag hade misslyckats ett antal gånger och behövde goda råd. Oftast blir det bra och någon gång då och då fantastiskt! Lycka till!

 5. Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!

 6. Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *