Frågor och svar – vintersådder

Vintersådder

Nu frågas det ganska mycket om vintersådder i våra kanaler. Vi har samlat några av frågorna och plitat ner våra svar. Håll till godo!

Får man en tidigare skörd om man vintersår?

Nej, det är inte säkert. Frön som ligger i en kall jord i utomhusklimat gror när temperaturen och fukten verkar gynnsam. I ett varmt växthus eller plastlåda kan fröna väckas tidigare än på ett friland eller pallkrage. Men överlag kan man inte få fröna att gro tidigare än normalt utomhus. Grejen är mer att frön ofta gror tidigare än vad man tänkt sig när de är vintersådda, innan vi ens kommer att tänka på att så dem.

Vad är bäst att använda, växthus eller plastlåda?

Vi föredrar växthus av den enkla anledning att vi har ett. Där finns gott om plats och vi får en bra överblick över våra sådder. Alla krukor och smålådor står i odlingsbrickor så att det blir lätta att vattna eller ösa över mer snö. I växthuset är det luftigt, vindskyddat, ljust och varmt dagtid. En plastlåda är inte fel att använda, men där kan det bli oerhört fuktigt och varmt under dagarna och stor skillnad mot nattens kalla temperaturer, vilket kan chocka känsliga plantor. Dessutom gror frön oerhört tidigt i en liten varm plastlåda. Plastlådans lock behöver öppnas under varma dagar och det är bra att ordna med dränering och luftningshål i plastlådan.

Om snön som jag lagt på smälter, ska jag lägga på ny snö?

Allt beror på hur passa fuktig jorden är. Verkar den torr kan mer snö läggas på eller vatten tillsättas. Om jorden är fuktig kan det vänta. Efter att man lagt fröerna i jorden behövs vatten för att väcka fröna. När fröna grott behövs vatten för att de inte ska dö.

Jag har ingen snö, vad göra?

Det är inte snö i sig som är det viktiga när man sysslar med vintersådder, utan vatten i någon form. Har man snö lägger man på det över sådden så att det sedan får smälta ner och väcka fröna. Har man inte tillgång till snö, tar man vatten och vattnar. Snö-metoden funkar lite som naturen själv. Vatten-metoden är mer tillrättalagd. Där kanske man måste vänta in rätt tidpunkt. Att väcka fröna för tidigt är inte så bra och det vill man helst inte göra om vintern fortfarande har nätter med -10 grader. Vänta hellre. Någon natt med -8 grader på natten har våra vintersådder klarat, men inte om det skulle vara så varje natt.

Vad händer om plantor växer upp under en period då det är ovanligt varmt och sedan blir det en kallperiod?

När man vintersår kan det så klart hända att frön gror lite väl tidigt och att plantorna inte står pall för en längre period med låg temperatur. Vi har tagit för vana att inte sätta igång med våra vintersådder allt för tidigt. För oss i odlingszon 2-3 är det lagom i slutet av februari eller i början av mars. Tidigare än så är det ofta för kallt, särskilt på nätterna. Vi har skrivit ett långt inlägg på Farbror Grön Premium om såtiden för vintersådd som ger info för alla odlingszoner i Sverige.

Om det nu är så att riktigt låga temperaturer är i ankommande, kan man ställa sina vintersådder på en varmare eller mer skyddad plats. Plastlådor med vintersådder kan tex placeras i ett uterum. En fläktkamin kan ställas i växthuset nattettid. Handlar det endast om några få minusgrader under några dagar, kan man har tur. Våra vintersådder klarade ner till -8, utan att de kapsejsade.

Vilka grönsaker kan man vinterså?

Överlag kan man säga att många kålväxter, sallat, rotfrukter, lökväxter, bladgrönsaker och kryddväxter klarar vintersådd väldigt bra. Det bästa är att testa sig fram och så lite av varje. Dock är det smart att inte tömma hela fröpåsen i vintersåddskrukan. Det är alltid bra att ha frön kvar till senare sådder, både ifall vintersådden misslyckas och till att så senare för en senare skörd.

Ett längre inlägg på Farbror Grön Premium finns med en hel grönsakslista för vintersådder.

Finns grönsaker som absolut inte tål vintersådd?

Ja! Vissa växter som gurka, zucchini, melon, bönor och pumpa är ytterst känsliga. Kålrot och betor går lätt upp i blom om den sås så tidigt. Chili, aubergine, kronärtskocka, rotselleri gillar inte heller vintersådd, de vill starta varmt.

Kan man vinterså sommarblommor och perenner?

Perenner som kan övervintra i vårt klimat är programmerade för vintersådd kan man säga. Deras frön släpps ofta under hösten och ligger på marken över vintern och gror nästkommande vår. I vissa fall måste perenners frön köldbehandlas för att överhuvudtaget gro. Får man för sig att så sådana frön på våren behöver man behandla dem med kyla och omväxlingsvis lägga dem i frysen och ta ut dem i upp till 8 – 10 gånger för att simulera att vinter blir till vår.

Sommarblommor går också att vinterså, många blommor släpper ju sina frön vind för våg på hösten och inte sällan är det några frön som överlever och gror. Vi har testat med både eterneller, blomstertobak, solrosor sommar-rudbeckior och zinnior och ofta med gott resultat. Men vi brukar vänta med så alla sommarblommor till i april – maj. Vi har inte funnit att vi vinner så mycket i tid med att så dem i februari – mars, då många sommarblommor växer så pass snabbt och behöver ut till sina tilltänkta platser innan de blir alldeles för höga.

Vilken jord är bra till vintersådder?

Vi använder alltid planteringsjord som innehåller lite näring till vintersådderna i våra kallväxthus. Det kan också gå bra med frilandsjord om man har, tänk bara på att den kan innehålla ogräs och eventuella skadedjur. För att lyckas bra behöver man se till att jorden är tinad. Ta in jordsäcken eller hinken med jord så att jorden tinar innan sådden görs. Antingen sår vi i krukor eller andra typer av små odlingsbehållare, men vissa sådder gör vi direkt i en pallkrage i den jorden som redan finns där, och då kan man strö tinad jord över fröna.

Ska man gödsla vintersådderna?

Vi använder alltid planteringsjord till våra vintersådder som sker i krukor eller mindre odlingsbyttor. Den näringen som finns i jorden räcker för vintersådderna fram till eventuell omplantering. Vill vi att plantorna ska vara kvar så gödselvattnar vi med en svag näringslösning. De frön vi sår direkt i våra pallkragar får nöja sig med den eventuella näring som finns i jorden sedan tidigare.

Nu är det mer vår än vinter där jag bor, hur ska jag tänka då, är det försent för vintersådd?

Allt som kan sås kallt på vintern kan också sås på samma sätt på våren. Skillnaden är bara temperaturen och tillgången på snö. Det viktiga är att sådden får någon form av vatten, annars väcks inte fröna.

Om du har någon mer fråga om vintersådd, går det bra att lämna en kommentar nedan, så besvarar vi den så fort vi har tid.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

2 Comments

  1. Mina vintersådda grönsaker har tittat upp nu. De är bredsådda. När ska jag dela på dem och plantera om? Räcker en omplantering innan de ska ut?

    1. Det beror lite på vad du har sått. Överlag kan man säga att man kan plantera om när växterna är ungefär 1 dm höga. En omplantering brukar räcka hos oss, ibland planterar vi om kålplantor två gånger för att få dem riktigt kraftiga innan utplantering.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre − 2 =