Odla kallt – vinterså anisisop

Aldrig har vi haft så många humlor i trädgården som när vi odlar anisisop. Troligen har dess blålila eller vita blommor något extra gott i sig som lockar till sig alla dessa pollinatörer.

På något viss känns det extra bra att ha snygga blommor som förutom sin prakt också lockar till sig humlor. En trädgård med en massa humlesurr känns som en härligare än en trädgård utan, eller hur?

Här finner du vår bok : Odla kallt

Anisisop eller lakritsmynta?

Denna kära växt har två vardagsnamn, anisisop och lakritsmynta. Det vetenskapliga namnet är Agastache foeniculum. Växten kan räknas som flerårig, men vad vi har märkt är den som allra maffigast sitt första år och därefter blir den lite fjuttigare för varje år. Därför ser vi till att odla nya exemplar varje år. Bladen på anisisopen är ätbara och smakar lite åt lakritshållet. Det mest vanliga är att använda bladen i te.

Varför så kallt?

Anisisop klarar kall vintersådd mycket bra, men det är inte nödvändigt att starta redan i januari. Vill man vänta går det lika bra att göra det, men vi tycker det är smidigt att fixa iordning alla våra vintersådder av perenner samtidigt. Då är de liksom klara på ett kick och så behöver man inte tänka så mycket mer på det. Och just detta, att inte behöva tänka så mycket är en av de stora fördelarna med vintersådd. När fröna ligger i jorden, ev under ett snötäcke, kan de när villkoren är de rätta titta upp. Från att de ser dagens ljus förförsta gången är de anpassade för utomhusklimat. Att kallsådda plantor blir mer kompakta och motståndskraftiga är ett annat plus.

Vintersådd i kallväxthuset i Tillsammansodlingen

Sådden och hur den går till

Anisisopen och alla andra perenner sås i krukor eller byttor, sk förkultivering. Det blir helt enkelt bäst så. Lätta att hålla koll på och så får vi färdiga plantor att plantera ut under våren. Våra såbyttor eller krukor fyller vi planteringsjord i och över ytan lägger vi anisisopfrön i små högar. Då kommer det sedan växa upp som buskiga tuvor. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags för vattning.

Om vi inte har tillgång till snö, vattnar vi med vanligt vatten i stället. Men vi tycker att snö är att föredra, och om vi har snö, så blir det ett tjockt lager över såbyttan. Cartefter solen ligger på på dagarna så smälter snön succesivt. Eftersom vi har ett växthus så ställer vi alla våra kallsådder där, men har man inget växthus kan man ställa sådden på en balkong, i ett pallkrageväxthus, i en stor transparant låda med dräneringshål eller helt utan skydd i trädgården. Om snön smälter eller jorden verkar torr vattnar vi igen med snö eller vatten. Så det är bra att då och då titta till sådden.

Läs mer om vintersådd: Frågor och svar – vintersådder

Omplantering

De flesta växter som förkultiverats tjänar på att planteras om en gång innan utplantering. Plantorna blir märkbart kraftigare. Vi brukar plantera om i slutet av april eller i maj och då blir det ny planteringsjord och enskilda krukor, en tuva i varje kruka.

Humlorna älskar anisisop, det är en av de allra bästa växterna för insekter som vill ha nektar och pollen.

Under sommaren

Vi tycker om att ha anisisop både i perennarabatterna och i pallkragarna blandat med grönsaker. Utplanteringen sker när vi planterar ut annat, oftast i maj eller i juni. Att ha den tillsammans med violetta kålsorter är bara så vackert tycker vi, se bilden högst upp. Anisisop blommar redan första året och hos oss är det den allra vackraste blomningen, åren därefter blir inte blomningen inte lika kraftfull och inte heller lika färgstark av någon anledning. Det bara är så, den kanske är mer fåfäng det första året?

Anisisop hos Farbror Grön

Mer om anisisopen: Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare,

Johannes & Theres

I boken Odla kallt finns allt du behöver veta om vintersådd och odling i låga temperaturer.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *