Våra vintersådder – hela grönsakslistan i bokstavsordning

Fler växter än man kanske tror klarar av att sås kallt under vintern. Här presenterar vi de ätbara växter vi brukar vinterså.

Sedan vi började på allvar med vintersådder, är det ingen överdrift att det flesta av våra plantor startar sitt liv i en liten plastbytta någon gång i februari eller mars. Det betyder att fröna brukar sås vintertid i slutet av februari. Där ligger de i jorden och väntar och en dag i mars när solljuset är toppen, natten inte varit så där isande kall, jorden är fuktig och temperaturen lagom, då vaknade de till liv.

Varför ska man syssla med detta, kanske någon undrar. Vi gör det för att komma igång tidigt och för att det ger väldigt fina kompakta plantor. Fröna gror oftast inte tidigare än vad de klarar av, de startar när de själva tycker att det är dags. Vi kallsår både på friland, i pallkragar och i våra kallväxthus. Vi sår plantor både för senare utplantering på friland, pallkragar, krukor och behållare och för att skörda direkt. Av naturliga skäl, för att det blir varmt på dagarna, går det snabbast för plantorna att växa i kallväxthusen.

Fördelar med vintersådder

Alla vintersådda plantor oavsett vilken plats de startar sitt liv på, blir med ens de börjar gro, mycket härdiga, kraftiga och kompakta. Plantorna blir också väldigt motståndskraftiga mot väder och vind och eftersom de är vana med solens vassa strålar från början behöver de inte avhärdas ( vänja sig med solljuset innan utplantering). Vintersådda plantor är mer rustade för ett liv utomhus just för att de inte startar inomhus i en vad vi skulle säga, extremt tillrättalagd miljö. De börjar ju sitt liv i samklang med naturen och tittar oftast upp innan skadedjuren har vaknat. Vintersådderna tar heller ingen plats inomhus och det ser vi som en enorm fördel. Inomhus blir det ändå ganska trångt med alla de växter som kräver värme för att gro och växa. Ja du ser, det finns så otroligt många bra anledningar till varför man vinterså!

Vilka grönsaker klarar vintersådd? Efter många års testande kan vi med säkerhet säga att grödorna i listan nedan kan vintersås med gott resultat, i alla fall hos oss i odlingszon 2 och 3. Bor du i lägre eller högre odlingszoner kan du behöva testa dig fram vad som verkligen fungerar hos dig och på den plats du odlar. Det jobbigaste för vintersådder är om det blir jojoväder med många snabba kast mellan varmt och kallt väder och om det blir jättestora skillnader mellan dagens plusgrader och nattens minusgrader. En fläktkamin extremkalla nätter i de högre odlingszonerna kan rädda många plantor och att inte börja för tidigt i de lägre zonerna med jojoväder kan vara en god idé. Men det viktigaste är att du lär känna din plats och på vilket sätt du vill odla.

Är du oroligt lagd, testa med bara några frön och pröva dig fram. Lägg inte alla ägg i samma korg. Listan för vintersådder kan komma att bli något förändrad i framtiden. Vartefter tiden går kommer vi testa flera grödor. Det är ju så kul att experimentera och tänja på gränserna! Har du testat någon mer ätbar växt med gott resultat är det roligt om hur skriver en kommentar om detta.

Anisisop

Listan över våra vintersådder

Anisisop/ lakritsmynta

Anisisop är både en blomma, krydda och grönsak. Dess blå blommor som pollinatörer älskar är jättegod att ha i teblandningar. Dess små skott på våren kan använder vi i sallader eller som garneringar. Har man planterat de stora plantorna i full sol brukar blommorna bli alldeles violetta. Stora blad passar bäst att muddla till lakritsmynta – mojito. Anisisop är en riktig överlevare och kan sås från januari och framåt. Kan odlas i tex backar för skörd direkt från växthuset eller i tuvor för senare utplantering på friland eller pallkragar. Just ja, den är flerårig och kan överleva vintern. Men nästkommande år blir den vanligtvis inte lika fins som sitt första år.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Våra vintersådder – hela grönsakslistan i bokstavsordning”

 1. Profilbild för Maj Björk
  Maj Björk

  Hej!
  Tusen tack för en fantastisk fin beskrivning av vintersådd.
  Vi skaffade växthus förra året och ska prova oss fram i år. Bor i zon 5 Leksand.
  Funderar lite hur jag ska göra med kålroten. Har fått frö för vit kålrot.
  Känner mig osäker när jag ska så och om den måste omskolas innan plantering på sin växtplats.
  Vad tro ni?
  Ha en fin dag.
  Mvh Maj

  1. Kålroten är lite känslig, sår man den för tidigt går den lätt upp i blom i stället för att satsa på roten. Vi brukar så den i maj-juni i en kruka med planteringsjord i kallväxthuset. Det går också bra på någon annan skyddad plats i trädgården. Vill man få extra stora rotknölar planterar man om den en gång i ny kruka med nya planteringsjord. Sedan planterar vi den i en välgödslad pallkrage eller i ett friland.

   1. Profilbild för Maj Björk
    Maj Björk

    Tack för snabbt svar.
    Fint då vet jag hur vi ska testa att odla den vita kålroten. 🌞

 2. Profilbild för Kerstin Borg
  Kerstin Borg

  Hej!
  Vilken fantastiskt bra lista. Bara att plocka med sig alla fröpåsar i en låda och gå ut och så. Härligt! 🌱

  1. Vad roligt att den uppskattas! Lycka till med sådderna!

 3. Profilbild för Anna Holmqvist
  Anna Holmqvist

  Tack för all kunskap som ni så generöst delar med er av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *