Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination

Våra två senaste böcker Odla kallt och Serieodla är den perfekta kombinationen av två tekniker som dels förenklar odlandet och dels ger mer att skörda och äta. Vårt odlande sker i mötet med naturen och där utvecklas tankar och funderingar och vi finner nya vägar. För oss gäller det att lyssna och försöka se vad som händer i och på moder jord och att samtidigt experimentera oss fram.

Vi drivs av lekfullhet och nyfikenhet för att vi tycker att det är så fantastiskt roligt att odla. Allt vi förmedlar till dig härstammar från vårt eget odlande. Det ligger tusentals misslyckanden och lyckanden bakom oss, hur skulle det annars gå till?

När man är där mitt i odlandet är det svårt att se vad som händer och vad det ska leda till. Men tittar man i backspegeln ser man tydligt att den där, många gånger snirklande och osäkra odlingsvägen, hela tiden rör sig framåt, även om svängarna många gånger kan bli ganska kraftiga. Alla odlares odlarstigar är unika, det måste vara på det sättet och den som inte ger upp kommer till slut framåt.

Här kommer du till boken : Odla kallt

Här kommer du till boken: Serieodla

Vi kunde inte få nog av att förstå

För mig Johannes, son till en väldigt experimentell uppfinnare, ser jag tydligt släktskapet med min pappa. Vi kan inte hålla oss från att testa nya vägar när det ploppar upp idéer, det liksom kliar alldeles för mycket i fingrarna. Kanske underlättar det att man på något sätt ser problem eller mönster i tillvaron och att man vill försöka lösa dem eller förstå dem. Medan min pappa såg mängder av tekniska problem som hela tiden skulle lösas såg jag olika tendenser i naturen som jag ville förstå och utveckla.

När jag träffade Theres upptäckte vi från dag ett att vi var ganska lika, vi kunde inte få nog av att förstå livet, vi var båda två otroligt intresserade av mycket. Först kastade vi oss in i föräldraskap, småbarnsår och att renovera och rätt som det var hade vi startat upp flera olika odlingar och började skriva, fota och filma allt vi tog oss för. I mångt och mycket handlar det om att bli intim med världen och göra tillvaron till sin. Alla är inte lagda på det sättet men vi har märkt att det vi gör smittar av sig på många andra.

Var i livet man är

Beroende på var man är i livet, hur man är lagd och skapad, formar man sitt eget uttryck i odlandet. Som odlare under mer än 32 år och verksam på flera odlarplattformar, sedan 13 år tillbaka, kan jag och vi verkligen till 100% påstå och mena att man kan odla på väldigt många olika sätt. Våra böcker har aldrig varit tänkta att följas till punkt och pricka, att man ska odla exakt som vi. Vi hoppas att de ska fungera som ett stöd, inspiration och vitamininjektion.

Kort om böckerna

Odla kallt: Här får man veta hur man kan driva upp, sköta om och skörda grönsaker och även blommor utomhus under hela året. I början av året då det är vinter och vår sår vi grönsaker och perenner kallt och senare på våren även sommarblommor. På sommaren sår fler vi grönsaker för att kunna skörda när det är kallt under höst, vinter och kommande vår. På senhösten tar vi återigen fram fröpåsarna och petar ner frön som ska ligga redo i jorden när nästa vår kommer.

Serieodla: Här får man veta hur man genom att odla kallt på vinter, vår och att sommarså kan odla flera serier av grödor efter varandra i sin odling och därmed skörda dubbelt så mycket eller kanske rent av trippelt. Boken innehåller 52 serieförslag med konkreta anvisningar om sådd, plantering och skörd för specifika växter.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination”

 1. Profilbild för Hanna-Maria Shilo
  Hanna-Maria Shilo

  Hej Johannes och Theres!
  Finns det något paketpris på Odla kallt och Serieodla? Var/ hur beställer man det i så fall? Tack på förhand!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej inte än, vi har jämt skägg med att packa Serieodla just nu, men i framtiden vore det en god idé att ha det 🙂 Tack för puff.

 2. […] mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?, Hjälp, spenaten blommar!, Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination, Vi gör boken Serieodla […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *