Serieodla ärtor, störbönor och lök

Serieodla ärtor, störbönor och lök. Vill du effektivisera ditt odlande och få ut mer skörd på en och samma yta, utan att behöva arbeta så mycket? I så fall är serieodlingen kanske något för dig. När man väl börjat att serieodla kan man verkligen undra, varför gjorde jag inte det här tidigare? Här kommer ett förslag på en serie att odla i en pallkrage eller på ett friland som handlar om att serieodla ärter med trädgårdsbönor och lök.

Var vi än odlat har vi alltid haft en aning för lite odlingsyta ( är du också en sådan odlare? ). Det har gjort att vi på olika sätt försökt att utnyttja varenda liten jordplätt vi kunnat hitta. Vi har också tyckt att det känts som slöseri att en odlingsyta som blivit skördad ska stå tom ända till nästkommande säsong, särskilt när det handlar om en väldigt tidig skörd eller under sommaren.

Så vi har därför genom åren laborerat med en massa sådder och petat ner frön i såbehållare i tid och otid för att hitta växter som lämpar sig bra för att sås tidigt på året respektive sent. På så sätt har vi hittat mängder med växter som kan inleda säsongen eller ta vid efter att någon grönsak har gjort sitt i odlingen. Att odla två eller flera grödor efter varandra under samma säsong kallar vi för serieodling. En serie är till exempel ärtor, trädgårdsbönor och lök. Just denna serieodling finns också som förslag i vår senaste bok Serieodla – få flera skördar under samma säsong. Där finns också 51 andra förslag.

Inte minst är Serieodlandet ett måste om man ska odla under en kris, men varför bara då? När vill man inte ha mer att äta?

Vadå 1, 2 och 3?

Vi brukar benämna det olika grödorna i en serieodling för serieodlingsgröda 1, 2 och 3. Det beror lite på vad och var man odlar hur många grödor man hinner med på en säsong. Vi brukar planera utifrån en huvudgröda, den som de flessta odlare brukar vilja odla någonstans mellan maj och september. I det här fallet är det trädgårdsbönorna som är huvudgrödan. Eftersom de är ganska känsliga brukar vi vänta med att plantera ut dem till början av juni. Det betyder alltså att odlingsytan där de ska planteras står tom fram till juni. Att hinna med något innan dess gör odlingen lite mer effektiv. Eftersom trädgårdsbönor är känsliga för kyla klarar de inte heller höstens låga temperaturer. I september brukar vi skörda det sista baljorna som vi vill äta och något senare tar vi bönbaljor som vi vill torka.

Peta ner på hösten

Efter skördandet är odlingsytan återigen tom. Dagarna blir kortare och kortare så det kan vara svårt att så något nytt som kan hinna ge skörd innan vintern, men man kan i alla fall preparera odlingsytan med sådant som kan tåla att ligga i jorden hela vintern för att sedan växa under våren. Vissa sättlökar är anpassade för höstplantering och kan ge en tidig lökskörd året därpå, de är perfekta att plantera efter störbönorna.

Gödsla rikligt

När man sysslar med serieodling är det ytterst viktigt att jorden är så pass näringsrik att den pallar med att ge kraft för säsongens alla grödor. När det handlar om att odla ärtor, trädgårdsbönor och lök efter varandra är det mest trädgårdsbönor och lök som kräver mycket näring. Ärtorna som kanske enbart ska ge ärtskott behöver knappt någon gödsel alls. Vi brukar inför varje ny sådd eller plantering förse jorden med kompost och någon typ av gödsel. I denna serieodling gör vi det innan bönorna och innan löken. Vidare under tillväxten vattnar vi också med någon näringslösning, oftast blir det eget nässelvatten och guldvatten. Det är svårt att mäta exakt hur mycket man ska ta av olika gödsel, ta därför mer än vad du brukar, Vi har bara träffat en person under våra 32 odlingsår som gödslat för mycket.

Vad du än använder för gödsel, se till att det inte innehåller pyralider, läs mer om detta här: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?

Några bra flytande näringar: Flytande näring – 6 varianter

1. Ärter och ärtskott

Direktsådd • vintersådd/kall vårsådd

Märgärter eller torkade gula ärtor från matbutiken går bra att direktså på friland, i pallkrage, stor odlingslåda eller liknande från februari och framåt. Vi gräver bort eventuell snö och lägger ärtorna på jorden, även om jorden är fryst. Sedan täcks ärtorna med tinad jord. Sist skyfflar vi över snö eller låter sådden bara vara, vattningen sköter naturen på vintern. Under våren vattnar vi regelbundet. När ärterna växer upp kan man skörda skotten eller invänta ärtskidorna. 

2. Trädgårdsbönor – brytbönor, vaxbönor, störbönor

Direktsådd/förkultivering • inomhussådd/kall vårsådd

Under maj månad brukar vi förkultivera trädgårdsbönor. Vi sår bönorna i krukor eller plastbyttor med planteringsjord, antingen inomhus under växtbelysning eller i vårt kallväxthus. Kalla vårar kan en värmematta vara till hjälp i växthuset. I juni, efter att ­ärtorna är skördade, planterar vi ut bönplantorna. Men först blandar vi ner gödsel, kompost och rester från ärtstjälkarna i jorden. När vi planterar bönplantorna brukar vi även direktså bönor mellan de utplanterade plantorna. På så vis får vi plantor i olika stadier som kan ge skörd över en längre tid. Från augusti till den första frosten ger trädgårdsbönor sin huvudsakliga skörd, lågväxande kan oftast ge skörd tidigare. 

3. Lök

Direktplantering • kall höstplantering

Efter att trädgårdsbönorna är skördade kan man plantera lök. Vi köper särskilda sättlökar för höstsådd, till exempel Karmen, Shakespeare och Brunswick. Planteringen sker mellan oktober och december i nygödslad jord. Vi låter löktopparna sticka upp lite ovanför jordytan. Ingen vattning behövs under höst och vinter, det sköter naturen. Men under våren behövs regelbunden vattning när solen börjar lysa rejält under dagarna. Löken övervintrar i jorden och ger skörd under våren eller i början av sommaren. Om man höstplanterar lök så blir den serieodlingsgröda ett nästkommande år.

Mer om serieodling

I vår senaste bok har vi skrivit mer om serieodling, både en massa förslag men också hur man kan tänka kring jord, gödsel och samodling.

@farbrorgron.se

Jag sår gula ärtor kallt, vintersådd/ vårsådd , kalla det vad du vill men det fungerar👌 Ungefär ett tredjedels paket till en pallkrage tycker jag är lagom. Ärtorna gödslar jorden och ger faktiskt tre skördar 1 ärtskott2 mjälla sockerärter 3 gula ärtor i slutet av sommaren, men vi som Serieodlar plockar ofta bara ut två skördar. #odlakallt #serieodla #ärter #köksträdgården #odlaipallkrage

♬ originalljud – Farbror Grön

I videon ovanför kan ni se exakt hur vi sår ärtorna, videon finns också på vårt instagramkonto.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *