Vi gör boken Serieodla själva

Vi sitter med boken Serieodla varje dag och så har det varit några månader. Men snart är det dags att lämna den ifrån oss. Den 8 januari måste vi slutgiltigt skicka den till tryckeriet och sedan är det som tryckt bok vi får träffa den igen. Det ska bli så otroligt spännande och kul och vi känner verkligen att vi har fått fram det vi vill få fram med Serieodla, en tydlig handbok i konsten att få flera skördar på samma plats under samma säsong.

Det här är första gången vi gör en bok helt själva, nja helt själv är man ju aldrig. Vi har en redaktör som går igenom alla våra texter, en korrläsare som kontrollerar stavfel, en bildbyrå som slipar till våra bilder och ett tryckeri som ska trycka boken i fysisk form. Sist men inte minst ett företag som sköter bokdistrubitionen så att alla ställen på nätet samt bokhandlar kan beställa boken och att du kan få den i dina händer. Det är alltså en hel del personer vi har löpande kontakt med och mycket tid som läggs ner på allt runtomkring boken förutom att skriva och leta bilder.

De lösryckta sidorna på boken längst upp är provtryck vi fått från bildbyrån för att se hur våra fotografier ser ut när de tryckts på pappret boken ska tryckas på. Pappret är skapat i sverige och heter Livonia Zero och är ett av de mest moderna och milöjövänliga papprena som går att få tag på.

I vår nya bok finns allt du behöver veta om serieodling. Vilka växter kan man odla efter varandra. Hur och när ska man börja serieodla och hur man ska ordna en näringsrik jord som håller för många skördar.

Du kan köpa Serieodla på två sätt

Köp signerad Serieodla på vår webbsida (hemliga gåvor följer med i paketet): Tryck här

Köp signerad Serieodla på bokus, fri frakt ingår: Tryck här

Boken levereras i senare delen av februari och oavsett var du köper vår bok blir vi själaglada

I boken Serieodla knyter vi ihop säcken och kliver upp en nivå till i odlandet, och berättar om hur det går till att få upp till två till tre skördar på samma plats under samma säsong. I boken finns över 50 olika serieodlingsförslag på grödor man kan odla efter varandra. Vi beskriver utförligt och pedagogiskt hur vi odlar och hur vi tänker odling. Boken är fylld med odlingskunskap och tankar om grödor som bygger på vår erfarenhet.

Vi tycker om att testa att göra nya grejer, att lära oss och att utveckla det vi redan kan. Vare sig det är att baka, skriva böcker, odla mat, lära oss att timra, kallså pelargoner. Livet är en lekplats och vi tycker att denna lekpalts är fantastisk.

Att göra själv

Det är lite läskigt att göra Serieodla själv men samtidigt otroligt kul. Rent generellt kan vi inte påstå att vi har haft några större problem med våra tidigare förlag vi arbetat med. Vår första bok Alla fingrar gröna och föraget ”Lux publica” var vårt eldop och där vi på något sätt satte ribban för hur vi vill förmedla kunskap och på vilket sätt vi vill att det ska se ut. De andra tre böckerna Flera fingrar gröna, Skörda lagra laga och Odla kallt har vi givit ut på Bonnier. Ett väl inoljad maskineri där allt sköts på ett korrekt och tydligt vis, by the book, skulle man kunna säga.

Vi började med Alla fingrar gröna

Alla fingrar gröna var helt klart den jobbigaste boken att skriva. Dels var det helt nytt för oss att skriva böcker och dels hade vi andra arbeten vid sidan av. Theres arbetade heltid som lärare och jag 80% med ungdomar och barn med särskilda behov. Vi var också småbarnsföräldrar med två barn som gradvis började komma upp i åldern till att vara ganska självständiga.

Som grädde på mosset blev båda våra pappor (en dog lite senare) väldigt sjuka med vad allt detta innebär och vi flyttade en av dem fyra gånger på ett år och den andra en gång samma år. Det var som att universum prövade oss rejält men vi gav inte upp. Utan att överdriva, när Alla fingrar gröna var klar, var vi båda två ganska trötta i ett ett år efteråt.

Theres och Johannes = Farbror Grön

Alla kostnader för boken Serieodla står vi för och inte något förlag. Det innebär att vi behöver lägga ut en väldans massa pengar innan boken ens börjat att säljas. Samtidigt går all inkomst går till oss och inte 75% till ett förlag. Att arbeta väldigt mycket med en bok är vi vana vid sedan länge och vanan med en process är riktigt skönt, det i sig gör att man kan vara ganska lugn och sansad fast att det är mycket som ska göras.

Det allra viktigaste anledningen med att göra boken själv är att faktiskt att vi aldrig gjort det tidigare. Vi gillar som sagt att göra saker själva och att lära oss. Hela vårt odlande och bloggande är en enda lång väg av att testa oss fram och att följa våra hjärtan. Sist men inte minst kan vi skriva i den takt vi själva vill och skriva vilka böcker vi vill utan att behöva sälja in en idé till ett förlag och kanske vänta i två månader på ett ja eller ett nej. Vi älskar att arbeta och att göra det tillsammans.

Serieodla på plats 1

Vi såg precis av en tillfällighet att Seriodla nu ligger på plats 1 på topplistan ”Hem och Trädgård” på bokus.com. Gud så glada vi blir, så fantastiskt! Tryck Här för att komma till Serieodla.

Johannes Wätterbäck & Theres Lunden


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *