Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså mini pak choi i back

Till vårprimörena hos oss har pak choi sedan en tid kvalat in. Pak choi är nämligen en tacksam vintersåddsgröda. Den större varianten brukar vi förkultivera och sedan plantera ut, vi brukar också vinterså mini pak choi i back för tidig skörd. Här berättar vi mer om mini-pak choi.
Pak choi är en kålsläkting som ofta dyker upp i Asiatsisk matlagning och är omåttligt populär. Smaken är lite åt det aningen beska hållet samtidigt som den smakar kål och är knaprig. Den är otroligt god ihop med smaksättningar som soya, sweet chili mm. Till en början var det den normalstora varianten av pak choi vi odlade. Lite väl stor kunde vi tycka, särskilt när det gäller matlagning. Ett enda exemplar kunde kännas lite väl för mycket för en måltid för två.
När vi upptäckte att det fanns sorter hälften så stora, blev vi nyfikna på att testa. Vi blev överförtjusta! Storleken var perfekt. Om man bara ville ha lite till en person, kunde man skörda en planta och ville man ha mer var det ju bara att skörda så mycket man önskade. Smaken skiljde sig inte alls och inte heller konsistens.
Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot



Varför så kallt?
Ett problem med pak choi som flera av er kanske har stött på är att de inte håller sig kompakta och fina särskilt länge om man sår dem under senare delen av våren eller försommaren. Det beror på att de satsar på blomning. Det finns ett gäng ljuskänsliga växter som fungerar på samma sätt som pak choi, olika former av bladkål spenat och rucola till exempel.
Det gemensamma med de ljuskänsliga växterna är att de, när dygnen har relativt många timmar med ljus i tex maj, juni, juli, snabbar på med blomning och fröbildning. De blir alltså stressade av att det blir ljus och satsar på att fortplanta sig och säkra sin avkomma. Kan man undvika att odla pak choi under dessa månader får man mer kompakta plantor. Vintersår man pak choi kan man hinna skörda innan den ljusaste tiden kommer. Men det gäller förstås att skörda flitigt och att våren inte är kall och lång.
Läs mer i vårt premiuminlägg: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus
Hos oss i Mälardalen och söderöver fungerar detta förfarande väldigt bra. Men hur det går norröver där våren kommer senare och det blir ljusare snabbare, vet vi inte. Man får helt enkelt prova sig fram. Det kan vara bra att veta att en pak choi, oavsett om det är den vanliga eller mini, är god att äta även om plantorna reser på sig och utvecklar en stam i mitten tom blommorna är goda. När den allra ljusaste tiden är över och nätterna börjar bli mörka igen, kan man så en ny omgång. De sommarsådda pak choi-plantorna är inte alls lika benägna att blomma, tack vare att ljuset är i nedåtgående.


Det här med back, vad menas med det?
Eftersom vi inte har några större odlingslådor stående på marken i vårt växthus odlar vi sådant som vi vill ha mycket av i back. Backodlingens syfte är att ge snabb skörd. Jorden i en back värms upp snabbare än i tex pallkragar eller jord på marknivå. Vill man ha en tidig skörd är odling i back ett fantastiskt sätt att odla.
Med back menar vi en brödback eller något annat back- eller lådliknande med hål i botten. På bilden har vi avokadobackar som vi fått från en matbutik. Man kan ju alltid fråga i matbutiker ifall de har några lådor eller backar till övers. Har man tur får man ett gäng.
Om backen man använder har ganska mycket hål i botten behöver man hålla jorden på plats. Vi brukar lägga en bit plast från en jordsäck i botten på backen. Det är viktigt att det inte blir för tätt. Vatten behöver kunna rinna ut någonstans i botten.

Vilken jord kan man använda?
I mindre lådor använder vi oftast någon giftfri planteringsjord (oekologisk). Till större lådor och backar blandar vi egen jord av kompost och gammal krukjord eller backjord. Till backodling spelar det inte så stor roll vilken slags jord man använder. Plantor som växer ska ju skördas relativt snabbt och behöver inte ha världens mest fantastiska jord. Viktigt är dock att inte få in giftig jord med pyralider. Om du inte har möjlighet att skapa egen jord är det troligen bäst att välja oekologisk jord på säck.
Läs mer om gifter: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Sådden
Efter att backen är fylld med jord strör vi ut fröna jämnt över ytan. Det behöver vara ett par centimeter mellan fröna, men vi är inte supernoga. När plantorna växer upp behöver de lite plats att bre ut sig. Men samtidigt behöver man inte vara för givmild med utrymmet. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags att vattna med ett tjockt lager snö eller rikligt med vatten.
Mini pak choi-backen har vi i vårt kallväxthus. Men det går också bra att så mini på en balkong, inglasad uteplats eller på annan plats utomhus eventuellt med en fiberduk över. Ju mer skyddad plats backen står på, desto snabbare kommer fröna att gro.
Vart efter tiden går behöver man fylla på med mer snö eller vatten om snön smälter eller jorden ser torr ut. Från att vi ser de första bladen tittar upp använder vi bara vatten när vi vattnar.
Skörda löpande. Om plantorna ser ut att utveckla en stam i mitten kan man skörda allt och lägga i en plastpåse (med lite vatten i) i kylskåpet. Där håller de sig fina upp till en vecka.

Lästips: Odla kallt – vinterså spenat i back, Odla kallt – vinterså dill i back
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – vinterså mini pak choi i back”
Jag hittar inga sorter av mini pak choi? Har ni tips på var de finns att få tag på?
Håller med, vi har inte heller hittat några.
Lämna ett svar