Odla kallt – vinterså mini pak choi i back

Till vårprimörena hos oss har pak choi sedan en tid kvalat in. Pak choi är nämligen en tacksam vintersåddsgröda. Den större varianten brukar vi förkultivera och sedan plantera ut, vi brukar också vinterså mini pak choi i back för tidig skörd. Här berättar vi mer om mini-pak choi.

Pak choi är en kålsläkting som ofta dyker upp i Asiatsisk matlagning och är omåttligt populär. Smaken är lite åt det aningen beska hållet samtidigt som den smakar kål och är knaprig. Den är otroligt god ihop med smaksättningar som soya, sweet chili mm. Till en början var det den normalstora varianten av pak choi vi odlade. Lite väl stor kunde vi tycka, särskilt när det gäller matlagning. Ett enda exemplar kunde kännas lite väl för mycket för en måltid för två.

När vi upptäckte att det fanns sorter hälften så stora, blev vi nyfikna på att testa. Vi blev överförtjusta! Storleken var perfekt. Om man bara ville ha lite till en person, kunde man skörda en planta och ville man ha mer var det ju bara att skörda så mycket man önskade. Smaken skiljde sig inte alls och inte heller konsistens.

Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot

Varför så kallt?

Ett problem med pak choi som flera av er kanske har stött på är att de inte håller sig kompakta och fina särskilt länge om man sår dem under senare delen av våren eller försommaren. Det beror på att de satsar på blomning. Det finns ett gäng ljuskänsliga växter som fungerar på samma sätt som pak choi, olika former av bladkål spenat och rucola till exempel.

Det gemensamma med de ljuskänsliga växterna är att de, när dygnen har relativt många timmar med ljus i tex maj, juni, juli, snabbar på med blomning och fröbildning. De blir alltså stressade av att det blir ljus och satsar på att fortplanta sig och säkra sin avkomma. Kan man undvika att odla pak choi under dessa månader får man mer kompakta plantor. Vintersår man pak choi kan man hinna skörda innan den ljusaste tiden kommer. Men det gäller förstås att skörda flitigt och att våren inte är kall och lång.

Läs mer i vårt premiuminlägg: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus

Hos oss i Mälardalen och söderöver fungerar detta förfarande väldigt bra. Men hur det går norröver där våren kommer senare och det blir ljusare snabbare, vet vi inte. Man får helt enkelt prova sig fram. Det kan vara bra att veta att en pak choi, oavsett om det är den vanliga eller mini, är god att äta även om plantorna reser på sig och utvecklar en stam i mitten tom blommorna är goda. När den allra ljusaste tiden är över och nätterna börjar bli mörka igen, kan man så en ny omgång. De sommarsådda pak choi-plantorna är inte alls lika benägna att blomma, tack vare att ljuset är i nedåtgående.

Det här med back, vad menas med det?

Eftersom vi inte har några större odlingslådor stående på marken i vårt växthus odlar vi sådant som vi vill ha mycket av i back. Backodlingens syfte är att ge snabb skörd. Jorden i en back värms upp snabbare än i tex pallkragar eller jord på marknivå. Vill man ha en tidig skörd är odling i back ett fantastiskt sätt att odla.

Med back menar vi en brödback eller något annat back- eller lådliknande med hål i botten. På bilden har vi avokadobackar som vi fått från en matbutik. Man kan ju alltid fråga i matbutiker ifall de har några lådor eller backar till övers. Har man tur får man ett gäng.

Om backen man använder har ganska mycket hål i botten behöver man hålla jorden på plats. Vi brukar lägga en bit plast från en jordsäck i botten på backen. Det är viktigt att det inte blir för tätt. Vatten behöver kunna rinna ut någonstans i botten.

Vilken jord kan man använda?

I mindre lådor använder vi oftast någon giftfri planteringsjord (oekologisk). Till större lådor och backar blandar vi egen jord av kompost och gammal krukjord eller backjord. Till backodling spelar det inte så stor roll vilken slags jord man använder. Plantor som växer ska ju skördas relativt snabbt och behöver inte ha världens mest fantastiska jord. Viktigt är dock att inte få in giftig jord med pyralider. Om du inte har möjlighet att skapa egen jord är det troligen bäst att välja oekologisk jord på säck.

Läs mer om gifter: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Vi vintersår vanlig och mini pak choi i back, men även rädisor, spenat och annat kul.

Sådden

Efter att backen är fylld med jord strör vi ut fröna jämnt över ytan. Det behöver vara ett par centimeter mellan fröna, men vi är inte supernoga. När plantorna växer upp behöver de lite plats att bre ut sig. Men samtidigt behöver man inte vara för givmild med utrymmet. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags att vattna med ett tjockt lager snö eller rikligt med vatten.

Mini pak choi-backen har vi i vårt kallväxthus. Men det går också bra att så mini på en balkong, inglasad uteplats eller på annan plats utomhus eventuellt med en fiberduk över. Ju mer skyddad plats backen står på, desto snabbare kommer fröna att gro.

Vart efter tiden går behöver man fylla på med mer snö eller vatten om snön smälter eller jorden ser torr ut. Från att vi ser de första bladen tittar upp använder vi bara vatten när vi vattnar.

Skörda löpande. Om plantorna ser ut att utveckla en stam i mitten kan man skörda allt och lägga i en plastpåse (med lite vatten i) i kylskåpet. Där håller de sig fina upp till en vecka.

Lästips: Odla kallt – vinterså spenat i back, Odla kallt – vinterså dill i back

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Odla kallt – vinterså mini pak choi i back”

  1. Profilbild för Åsa Jonsson
    Åsa Jonsson

    Jag hittar inga sorter av mini pak choi? Har ni tips på var de finns att få tag på?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Håller med, vi har inte heller hittat några.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *