Din varukorg är för närvarande tom!
Surdegsbakelse

Den här efterrätten tar inte ens 10 minuter att slänga ihop, förutsatt att man har hemlagad jordgubb och rabarbersylt, styckfrysta smultron och en peppad vetesurdeg i bakfickan.
De finaste smörstekta surdegsplättarna får du om den peppade surdegen inte är alltför fast utan ganska rinning. Är den väldigt tjock så puffar de upp och blir ganska stora (vilket passar ypperligt till glass och sirap). De här plättarna vill man inte ha mer en 3-4mm tjocka.
Ingredienser till 4 bakelser
- Peppad vetesurdeg, ca 2-3 dl
- Jordgubb & rabarbersylt
- Några styckfrysta smultron
- Vaniljstång i pulverform ca 1/2 tsk
- 1dl grädde
- 1/2 tsk socker till grädden
- 1 klick smör
- 1 skvätt rapsolja
Gör så här: Stek åtta stycken surdegsplättar i smör och rapsolja så att de blir lagom knapriga (inte för hårt). Låt dem svalna och vispa grädden. Häll över jordgubb & rabarberssylt på den nedre av bakelsens plätt. Bre på grädden ovanpå sylten, lägg på den översta plätten och toppa med några styckfrysta smultron.
Peppad surdeg?
När jag bestämmer mig för att baka eller steka surdeg och jag bestämmer mig oftast att baka en dag framåt. Så tar jag fram surdegsgrunden dagen innan, matar den och låter den stå framme i rumstemperatur över natten. Har allt gått som det ska så har den svällt upp, är massor med hål i den och är trådig och luftig. Perfekt alltså! Det är surdegsgrunden jag steker i smör och njuter med sirap och glass kolla in receptet på smörstekt surdeg.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar