Sticky rice med mango och kokosmjölk

Det finns en handfull desserter som är så goda att man inte kan sluta tänka på dem. Sticky rice med mango och kokosmjölk är en av dessa. Fast att det var 20 år sedan jag njöt av detta mästerverk har jag ständigt fått upp ljuvliga minnesbilder som närt en längtan. Men rätt som det var meddelade universum att det var dags att ta tag i detta och här är jag nu. Tack Tove för din härliga bok RIS som gav mig sparken i baken som jag behövde.

Första gången jag prövade denna efterrätt var på en restaurang i Bangkok när millenniet var ungt. Det var på restaurangplanet i shoppingscentret MBK om jag inte minns helt fel. Jag hade läst om denna efterrätt ett flertal gånger i guideboken jag hade med mig och blev så otroligt nyfiken på denna komposition. När jag väl fick min tallrik var det fantastiskt från första tuggan! Ni som följer oss vet antagligen vid det här laget, att jag Johannes, redan innan jag smakat något blivit förälskad i en maträtt, grönsak eller teknik.

Flera inlägg där min fascination blommar ut: Wasabi – en lång resa från dröm till skörd, Odla sockerrör – från sådd till skörd, Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Zinnia en kärleksförklaring!

Vad är sticky rice

Sticky rice är ett speciellt ris som härstammar från norra och nordöstra Thailand och skiljer sig markant från jasminris som är det mest “vanliga” riset i samma land. Sticky rice äts vanligen antingen som tillbehör till grillat eller till den underbart goda rätten  khao niao ma muang eller Sticky rice med mango och kokosmjölkssås som det heter på svenska. Jag hittade mitt sticky rice i en asiatisk lisvemedelsbutik i Västerås där det också finns en svartbrun variant som jag inom en snar framtid även ska testa.

Köpa stickyrice i västerås: New China Trading

Det är i konsistensen styrkan i sticky rice sitter, inte helt olikt sushiris i sin klibbighet även om detta ris är snäppet mer klibbigt. En av de stora fördelarna med sticky rice är att det inte behöver socker och vinäger för att bli så där perfekt klibbigt. Med perfekt klibbigt menar jag att varje riskorn är genomkokt med en härlig och perfekt al dente-känsla samt att alla korn klibbar ihop med varandra. Lite som svenskar skulle man kunna säga, å ena sidan individualistiska och å andra sidan kollektivistiska, alla sitter ihop genom en osynlig kraft men är ändå självständiga.

Kär kan du läsa mer: Sticky rice – det klibbiga riset man inte vill leva utan

Ingridienser till sticky rice med mango och kokosmjölk

 • 3 dl sticky rice
 • En ångtillsats att koka riset i ( finns i bambu/ trä i många asiatiska livsmedelsaffärer)
 • 5 msk palmsocker eller muscavadosocker( köp ett lyxigt muscavadosocker med mycket smak)
 • 2 – 3 krm salt, viktigt att inte glömma då sött behöver salt.
 • Pressad saft från en citron eller från två lime.
 • 5 dl kokosmjölk
 • 1 mogen mango

Gör så här: Lägg riset i en bunke, kastrull med vatten i rumstemperatur i 10 – 24 timmar. När riset legat sin stund i vattnet sköljs det tills vattnet blir klart. Sätt därefter på en kastrull med vatten på spisen, som du redan innan vet passar med ångtillsatsen. Lägg ut riset i ångtillsatsen ( till våran fick man med ett papper att lägga i botten) och placera den med lock på ovanpå kastrullen och ånga riset i 20 minuter. Medans riset kokar blandar du kokosmjölk, socker, salt och pressad citronsaft eller lime i en annan kastrull och kokar upp och låter det sjuda ett tag, tills alla ingredienser beblandats med varandra.

Låt sedan såsen svalna och skala och skär upp mangon. När riset ångats klart är det dags att ta bort ångtillsatsen och omgående lägga riset i plastpåsar, annars torkar det mycket fort. När riset svalnat blandar du det med hälften av såsen och låter det svälla i rumstemperatur i 30 minuter. Kyl gärna ner den kvarvarande såsen innan serveringen så att den kalla såsen möter det ljumna riset och den sötsyrliga mangon. Vi önskar dig en fantastisk stund och upplevelse!

Läs mer om sticky rice: Sticky rice – det klibbiga riset man inte vill leva utan

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Sticky rice med mango och kokosmjölk”

 1. Profilbild för Jenny Vienola
  Jenny Vienola

  Hej! Hur mycket kokosmjölk ska det vara i detta recept? Mvh Jenny

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hoppsan , det var inte med från början 5 dl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *