Din varukorg är för närvarande tom!
En morgon i stugan

Lördagmornarna är lite småkyliga i stugan vid skogsträdgården så här års. Vad passar då bättre att starta dagen med kalljästa bröd samtidigt som kökspannan ökar i temperatur och sprider värme och ljuvliga dofter. Doften av nybakt bröd, kaffe och lite vedrök från pannan är ljuvlig.
Theres slängde ihop en kalljäst deg igår eftermiddag som vi tog med till stugan. Jag gick upp allra först och tände i pannan och stjälpte ut degen på ett mjölat bakbord. På med ugnen på 250 grader och 15 minuter senare små läckra mästerverk! Jag smög fram till barnen där de sov i soffan i vardagsrummet och öppnade ett bröd precis vid deras ansikten så att deras första medvetna andetag skulle bli en försmak om något underbart som komma skall.
Vill du testa våra kalljästa bröd: Kalljästa bröd med mjöl från Warbro kvarn



Medan bröden svalnar
Det blev även en hundpromenad i vårt frusna land, – 5 ( ja jag vet att det alltid är någon som har det kallare) när bröden låg och svalnade och jag klev ut på ett hygge. Det där är dubbelt för mig, jag vill att skogarna ska vara kavar för skogarna och djurens skull (även min), men tycker samtidigt att det är spännande med nya ytor. Av alla de 13 skogar som avverkats härikring stugan de senaste 45 åren har jag minnen av dem alla, jag kan blunda och transformera mig dit igen till olika favoritplatser. Men det är också fint att se när naturen återerövrar den kala marken med digitalis, hallon och björk.


Minns att det INTE är hur man har det utan hur man tar det som är själva grejen, gör ett KASAM test och se vem du är. Googla så hittar du test på nätet? KASAM mäter känsla av sammanhang, i vilken utsträckning man har en känsla av tillit till sin egna förmåga att möta motgångar. En del föds med en sådan känsla, andra brottas varje dag med att bara få ett sniff av den. Memento mori = minns att du är dödlig, klockan tickar på…….
Läs tips: När skogen försvinner, Det är i vardagen vi lever våra liv, Kris- vår livstil är det en parantes?
Lyssnartips: Kommer du ihåg
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”En morgon i stugan”
Låter som en härlig lördagsmorgon
Jag ska prova receptet i veckan 😍Den var toppen 🙂 Tack
Lämna ett svar