Den höga och och mäktiga blåa bolltisteln

I våra perennrabatter sträcker sig en ståtligt tistel upp. Med sina taggiga blombollar skapar den blåa bolltisteln en intressant dynamik i rabatten. Läs om denna ståtliga blomma.

Redan tidigt i mitt odlande var jag ute efter blommande växter som blommade med blåa blommor. Gula, röda, brandgula och vita blommor fanns det gott om i min trädgård men de blå, förutom några aklejor och primulor, var ganska få till antalet. Det är något speciellt med blåa blommor, lite mer sofistikerade enligt mig då de är lite mer sällsynta. Jag började först att experimentera med olika blåa ettåriga sommarblommor så som lobelior och Prins Gustavs öga och det fungerade bra men dess litenhet, att de var ganska låga, tillfredsställde mig inte riktigt. Visst lättade dessa blåa oaser upp kring funkior, vårkragar och ringblommor men jag saknade det spektakulära på höjden.

Stundtals sneglade jag på den blåa bergsvallmon och jag var verkligen sugen på att ha den i min trädgård, men det ville sig inte och fortfarande idag är det så. Olika sorter av klematis fann jag också men de passade bäst på ställen där de kunde klättra och snurra sig fast. Jag ville ha blommor som var lite ståtligare än så och som kunde stå självständigt som solitärer eller i små grupper. Något snyggt blått som kunde sträcka sig mot himlen med sina blåa blommor, så att det blåa möter det blåa. Det blev blå bolltistel som fångade min uppmärksamhet.

Blå bolltistel framför växthuset
Blå bolltistelns ståtliga och höga växtsätt är välkommet i skogsträdgården.

Första mötet

Första gången jag kom i kontakt med den blåa bolltisteln var i min storasysters trädgård invid ett hus utanför Stockholm. Jag tyckte att de vara så otroligt snygga i alla dess stadier, dess tvåfärgade blad, knoppar, blommande blommor och även när de hade vissnat. Dessutom var de upprätta och stolta och tillförde den där dynamiken jag länge saknat. Jag köpte på mig frön och kallsådde dem i skogsträdgårdens växthus och jag lyckades på första försöket. Det kom upp en hel del plantor och då jag redan sett hur de sett ut där de växte, höjd mm, kunde jag med lätthet placera dem på säkra ställen i min odling , alltså utifrån höjd och växtsätt plantera dem där de kan växa år från år utan att behöva flytta dem, vilket kan bli lite vanskligt då de har pålrötter.

Trevliga egenskaper

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *