Odla sockerrör – från sådd till skörd

Johannes Wätterbäck och skörd av sockerrör

Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur mycket man kan få ut på en pallkrage?

Morötter, tomater, persilja dill mm i all ära, men det är när jag testar något nytt, osäkert och extremt spännande, jag verkligen känner att jag samlar all min energi och kanaliserar den. Jag brukar inte jämföra olika grödor, jag älskar dem alla. Men jag behöver verkligen kliva ur min comfortzon för att bli den där riktigt nördiga odlingsinspiratören.

Jag tror att vi är många som fungerar på det här sättet, dvs att vi behöver det där kittlande och nya för att känna oss levande, lite som mänsklighetens eviga lycka och förbannelse. Någon cyklar ner i full fart i en slalombacke, en annan hoppar bungyjump eller skriver sms samtidigt som de cyklar. För mig räcker det med en ny växt för att skapa lite mer styrfart och spänning i mitt liv.

Det finns tre självhushållarprodukter jag drömt om att tillverka/odla sedan begynnelsen: Något slags socker, göra egen vinäger och odla något fett som går att använda till matlagning. De två första produkterna har jag nu klarat av att skapa så det är bara fettet kvar som gäckar mig.

Små sockerrör i pallkrage
Sockerrör och massor med earthboxar med tomater.

Odla sockerrör

Jag visste ingenting om sockerrörsodling. Det var när Gösta på Sneckenströms skickade mig en påse frön det tog sin början. Han vet precis hur han ska få i gång mig, så förutsägbar är jag! Nåväl med eget tänkande och lite våghalsighet är det väl ingen konst att dra igång några frön, tänkte jag. Jag utgick i huvudsak ifrån hur man odlar majs och det fungerade i princip likadant.

Sådden

Första året sådde jag fröna inomhus ( senare år har jag lyckats med kallsådd i växthuset i april) på skänken under växtbelysning någon gång under maj. Jag sådde dem i steriliserad planteringsjord i en av mina favoritkrukor, en återvunnen plastask där det legat cocktailtomater i tidigare. När fröna grott och plantorna kommit upp, ca 10 cm, placerade jag dem i växthuset under fiberduk för avhärdning i 7 – 10 dagar, minns inte exakt. I slutet av maj / början av juni när jag begav mig till Takfarmen för att arbeta tog jag med mig sockerrörsplantorna för vidare utplantering.

Utplanteringen

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Odla sockerrör – från sådd till skörd”

 1. Profilbild för Solveig Lundblad
  Solveig Lundblad

  Mycket spännande! Finns det frön att köpa? Alltid roligt att prova något nytt.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Japp, Sneckenströms har frön i år.

   Johannes

 2. Profilbild för Susanne Stålberg
  Susanne Stålberg

  Hur och när tar jag frön av mina sockerrörsplantor?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   När de blommat och utvecklat frön men det sker bara varma somrar och när man har dem på tillrättalagda väldigt soliga lägen. Jag har råkat lägga bort mina tre hekto sockerrörsfrön och hittar dem ej. Så jag har försökt två år i rad att få fram frön utan att lyckas. Jag hoppas på nästa år.

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *