Skördetid – april

Broccoli i april

Under april månad har vi kunnat skörda av ett stort antal olika växter. Det har inte blivit jättestora skördar, men ändå så att vi kunnat äta något från egna odlingar var och varannan dag.

Det finns en hel del olika ätbara växter i våra odlingar utomhus att skörda av i april. Vissa växter är perenna och andra är övervintrade tvååringar och vissa är ettåringar som grott och vuxit upp en bit. Inomhus har vi fönsterodling på gång som vi har börjat skörda av en hel del från nu i april.

Nedan presenterar vi vad vi kan skörda av just nu och vilka upptäckter vi gjort.

Utomhus i april

Lökväxterna piplök, luftlök, gräslök och ramslök

Dessa lökväxter är perenna och ger skörd under väldigt lång tid. Redan i slutet av februari kunde man knycka små rörformade blastblad av både piplök och luftlök. Fram till november ger pip-, luft- och gräslöken skörd.

Luftlöken bildar minilökar i toppen och på senhösten är det framför allt dessa minilökar som skördas. Dessa skalas och äts som vanlig gul- eller röd lök. Men luftlöken skjuter också en hel del nya skott sent på hösten och dessa skördar vi som salladslök ända fram tills dess att snön kommit. Piplöken har också fortfarande ganska fin och god blast vid samma tid och kan piffa till en sallad eller fräsas med lite andra grönsaker. Man skulle kunna säga att piplök och luftlök är några av våra viktigaste lökväxter, då de ger skörd så länge, ja även gräslöken räknas dit även om vi kanske ser denna lök mer som en krydda än en grönsak.

Läs mer om hur man odlar piplök, luftlök och gräslök

Ramslök är kanske den allra lyxigaste lökväxten vi har. Det beror kanske mest på att vi inte har så stort bestånd och att det tog sin tid att få till odlingen. Ramslöken har en begränsad skördeperiod och ger endast smakrika blad under våren. Så det gäller att skörda. Mestadels gör vi ramsökssmör av bladen och njuter av på bröd eller till grillad mat.

Läs mer om hur man odlar ramslök.

Vitlök – övervintrad

Övervintrad vitlök är alltid snabbare än den man planterat på hösten, den är ju över ett år gammal och är då väl etablerad i jorden. Det är kvarglömda klyftor som börjat gro och skjuta nya skott, inte sällan flera stänglar då vitlöken där nere ynglat av sig. Dessa vitlökar är gudomligt goda att skörda späda och, efter att de är väl sköljda, mixa dem med en neutral olja och skapa årets vackraste och godaste vitlöksolja. Speciellt gott på nybakt Levin, ringlad över en sallad eller att pensla på langos.

Vintersallat i april
Vintersallad, osäker på vilken sort

Vintersallat

Nu kan man se att vintersallaten snart vill gå upp i blom. Bäst att skynda skörda det som är kvar. Eller så låter man några plantor här och där gå upp i blom, fröa av sig och på egen hand skapa en vintersallatsodling till nästa vinter. Då slipper man bli förbannad på sig själv i höst att man glömde så fröna i augusti.

Läs mer om hur man odlar vintersallat

Härliga örtväxter

Vinterkyndel

Vinterkyndeln är perenn och håller sig ganska grön året runt. De små bladen är väldigt smakrika och kan användas i grytor och såser. Påminner lite om timjan i smaken men snäppet starkare och med en antydan av citrus. Vi använder den ofta i tex kryddsmör.

Dragon

I år har vår dragon verkligen skjutit många rotskott. Vi tänker passa på att ta sticklingar inom kort och på det sättet skapa flera plantor. Om vi skulle vilja skörda lite dragon kan vi göra det, klippa av några skott här och där. Förra året gjorde vi ett dragonsalt. Det kan man blanda med smör och några droppar vinäger och hackad persilja och så smakar det lite som bearnaise. 

Citronmeliss

Citronmelissen trivs verkligen mot vår husvägg. Den doftar ljuvligt, men vi använder den inte så mycket tyvärr. Ibland till te, men oftast bara till dekoration av desserter. Ge oss gärna tips på hur vi kan använda den mer flitigt. Citronmeliss är flerårig.

Libbsticka

Libbstickan har en säregen smak som kanske inte är så god solitär. Påminner lite om persilja. I vårt örtsalt tillsammans med andra örter är den däremot fantastisk. Den är perenn och återkommer varje år. Libbstickan håller också troll och annat ont borta från våra hem om den placeras nära ingången. Människor som har extremt svårt för libbsticka är det inte konstigt att vara lite extra misstänksamma emot, man kan ju liksom aldrig veta.

Dansk körvel

Den Danska körveln är ettårig, men fröar av sig och självsår sig så flitigt så att man tror att den är perenn. Smaken är lite åt lakritshållet och passar fint i sallader. Just nu kan man inte skörda några stora mängder och säker går den upp i frö igen och sprider ut sig.

Rabarber i april
Rabarber, sorten Viktoria

Rabarber

Vi har rabarber i alla våra utomhusodlingar. På vissa ställen ordnar vi glasrabarber. Utanför vår ytterdörr växer denna planta. Den får växa upp som vanligt och kommer alltså inte bli glasrabarber detta år. Vi har sett att vissa plantor har ganska stora stjälkar, så det dröjer nog inte allt för länge innan vi bakar vår första rabarberkaka. I april har vi gödslat alla våra rabarberplantor med pelleterat hönsgödsel.

Pepparrot i april
Pepparrot

Pepparrot

Än så länge har pepparroten inte hunnit utveckla någon blast. Men inom kort kommer små blad att skymtas från toppen av rötterna. Vi har hört att blasten kan användas i sallad. Det har vi aldrig provat, men i år kanske det bli första gången. Den här besten har rymt från en kruka för flera år sedan och bor nu för tiden utanför en pallkrage i kanten av grusgången. Perfekt tycker vi!

Spirkål, rosettkål, strandkål, grönkål, broccoli

Spirkål

Nu har verkligen kålen kommit igång. Vår övervintrade kål skjuter nya skott och bladrosetter. Supergoda att steka i lite rapsolja. I år har vi spirkål av svartkål, grönkål och röd spetskål. Vi skördar skott och blomstänglar av alla förutom av svartkålen som vi låter gå upp i blom.Vi hoppas nämligen att kunna skörda egna frön ifrån dem. Det blir första gången i så fall.

Rosettkål

Vi brukar inte direkt medvetet vänta med att skörda av rosettkålen. Det kanske mer beror på att vi inte hinner att skörda och att det är därför vi har kvar av kålen så här länge. För en finsmakare kanske de mindre bladrosetterna är allra godast, men större blad och stjälkar är minst lika goda om inte saftigare. Ju större rosetter desto mer mat. Vi har börjat att älska de stora skotten av rosettkålen ( som nästan aldrig blir träiga eller får trådar) än mer än de små rosetterna. Sett till avkastning och när man kan skörda, tidigt på våren, då det inte är så mycket att skörda rent mängdmässigt från så många grönsaker, vinner rosettkålen. Maken till mängder av mat från övervintrad kål har vi aldrig tidigare skördat. Vi har ätit fräst rosettkål till minst fem luncher och middagar varje vecka genom hela april.

Strandkål

Det är med lite extra stolhet vi visar upp vår strandkål. Det var inte helt lätt att få fram plantor. Men nu har vi några riktigt fina exemplar. Man kan sätta hink ovanpå dem så som man gör med rabarber. Då blir stjälkarna extra långa och mjälla. Det har vi helt missat att göra i år. För säkerhets skull har vi däremot sått nya frön av strandkål och vi har fått fram 5 plantor som precis planterats om en första gång.

Grönkål

Tänk att grönkålen fortfarande är lika fin. under hela vintern har den i princip sett ut så här härligt grön och frodig. Övervintrad kål brukar börja blomma på våren, men ingen blommor av just grönkål har slagit ut ännu och i förrgår klippte vi bort alla skott så att inte svartkålen ska bli korspollinerad av den vanliga grönkålen.

Broccoli

Den övervintrade broccolin ger små små fina buketter. Knappt en näve. Fast det är så ynka lite är det ändå en skörd. En skörd av något egenodlat och det är rekord. Det är första året ven broccoliplanta överlevt ända fram till april.

Stjälkselleri i april

Stjälkselleri

Vad det ska bli av denna övervintrade stjälkselleri återstår att se. Än så länge är plantan väldigt fin och vill man ha lite sellerismak kan man klippa av några små stjälkar. Om den vill blomma säger vi verkligen inte nej till detta. Tänk om vi kan skörda egna frön från denna underbara grönsak!

Kärleksört i april

Kärleksört

Oftast tänker man kanske på kärleksört som en prydnadsväxt som under våren har ett fetbladiga bladverk. Men bladen är ätliga och riktigt krispiga och saftiga. Känslan och smaken påminner om sockerärtan. Har man stora plantor kan man knycka några blad och antingen äta som trädgårdssnacks eller blanda ner i en sallad. Har man små plantor, kanske man inte ska ta för mycket.

Övervintrad potatis i april

Övervintrad potatis

Då vi planterade potatisen i skogsträdgården extra tidigt i år, i början av april, kunde vi finna övervintrad potatis när vi började greja i pallkragarna. Vi fick ihop till en middag för fyra personer. Det här känns så lyxigt. Läs gärna inlägget om vår tidiga potatisplantering. ”Tidig potatisplantering – knöliga tankar”.

Inomhus i april

Gurkodling inomhus i april

Gurka inomhus

Det här med att odla gurka inomhus är verkligen roligt och lyxigt gott. I sonens sovrum finns vårt bästa odlingsfönster. Alldeles nedanför fönstret har sonen sin säng och ibland när han ligger där i sängen och slappar lite kan det hända att han tar sig en gurka. Vi har sluppit spinnkvalster två år i rad genom att jobba med en pulveriserad mineral i förebyggande syfte.Vill du testa att odla gurka inomhus kan man så frön ända fram till midsommar. Läs gärna inlägget ”Gurka – så odlar vi den inomhus”.

Inomhusodling i april

Basilika, sallat och rucola

Sedan i februari har vi börjat att odla i vatten. Så kallad hydroponisk odling. Vi odlar i en odlingsmodul som heter Harvy och som är extremt lättskött och ger ofantligt mycket basilika, då vi har satsat lite extra på att odla denna krydda. Vi älskar att skörda basilika då vi använder basilika både på smörgås, i mat och till pesto. Läs gärna mer i inlägget ”Odla i vatten -Harvy”.

Nu är det snart maj och alldeles säkert kommer det finnas ännu mer att skörda då.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Skördetid – april”

  1. Profilbild för Elisabeth
    Elisabeth

    Hej! Angående citronmeliss brukar jag torka den, bäst smak i mat och blanda den med torkad oregano, god och användbar kryddblandning.
    Vänligen Elisabeth

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *