Odla i vatten – Harvy

I år testar vi att odla i den hydroponiska odlingsmodulen Harvy och det går riktigt bra och är superenkelt. Vi har inte behövt köpa basilika på två månader och vi har haft rucola och sallat inomhus sedan i början av mars.

Att odla växter i vatten eller att odla hydroponiskt som det även kallas, är både spännande och enkelt men även produktivt. Det ger ytterligare en dimension till odlandet och odlar man med växtbelysning, som de allra flesta gör med odlingslådan Harvy, så kan man odla året runt inomhus. Man behöver inte ens ha en trädgård! Ett stort plus är att växter som är vana och tål att stå i vatten lättare kan överleva när man åker bort från växterna några dagar, än vad tex växter inomhus som står i jord kan.

Självklart behöver även hydroponiska odlingar tittas till regelbundet, fyllas på med vatten inklusive näring och även skördas så att växterna inte växer in eller förbi belysningen. Just skörden är det centrala för oss i vårt odlande och från en Harvy kan man skörda mycket och under en väldigt lång tid. Utan att överdriva skulle jag vilja påstå att när man odlar hydroponiskt med växtbelysning kan man skörda minst tre gånger så mycket på tex en basilika än vad man är van vid, troligtvis ännu mer. Det gäller bara att veta hur man ska skörda topparna och lämna några bladveck så att basilikan kan utveckla nya blad.

Det här inlägget är ett samarbete med Nelson Garden. Odlingslådan Harvy finns att köpa i trädgårdsbutiker som t ex Blomsterlandet och Granngården.

Odlingslådan Harvey

Harvy som Nelson och Niklas Hjelm, från föreningen Hemmaodlat har utvecklat är uppbyggd på ett superenkelt sätt med få delar. Inga pumpar, bara en låda, lock, pluggar med eller utan frön och små korgar att sätta fast dem i. Man tankar upp till en viss markering i lådan när fröna ska gro eller när plantorna är små. När växterna etablerats och bildat långa rötter fyller man på med vatten till en annan markering. Sedan är det bara att fylla på och skörda osv.

Starta fröna

När man köper ett Harvykit ligger allt utom belysning i lådan. Odlingspluggar redan preparerade med frön, näringslösning och själva lådan inklusive block samt korgar för odlingspluggarna finns inkluderad. Jag tjuvstartade med de redan preparerade pluggarna under växtbelysningen på skänken här hemma där jag förodlar de flesta växterna, då jag inte hade hämtat upp någon växtbelysning från källaren vid såtillfället. Jag ställde dem i ett djupt glasfat och fyllde på med vanligt vatten och pluggarna sög åt sig och fröna grodde. Meningen är att man ska starta växterna i Harvyn direkt även om jag gjorde annorlunda.

Igångsättning

När jag ansåg att växterna, basilikan, sallaten och rucolan var tillräckligt stora fyllde jag på vatten och näring enligt instruktion till översta markeringen i Harvy. Jag torkade sugpropparna till belysningshållaren med rödsprit och hängde upp ett T 5 rör på 39 W ovanför växterna. Det var inte många solstrålar som tittade in i slutet av februari i våra fönster så växtbelysning är nödvändigt om man odlar de månader då vi har begränsat med ljus.

Rötterna växer snabbt

Det är fascinerande att se hur snabbt rötterna bryter igenom odlingspluggarna och söker sig ner i vattnet. När flertalet rötter dyker ner i vattnet och man ser att det är lite längd på dem, behöver man inte fylla på med vatten till första markeringen utan kan hålla vattnet vid markering två.

Basilikapesto

Förutom att använda skördarna från Harvyn till smörgåsar och som garnering så älskar både vi och barnen att göra pesto av basilika. Vi tycker att peston, oljan och osten, förädlar basilikan. Vill man frysa basilika så lyckas man bäst att behålla smaken genom att frysa pesto.

Ingredienser
  • 1/2 dl solroskärnor, rostade
  • 2-3 rejäla nävar basilika
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl olivolja
  • salt
  • 100 gram parmesan

Gör så här: Mixa allt utom osten till en grynig smet. Tillsätt finriven parmesan och rör om. Klart! Servera med nykok pasta eller som ingrediens i tex vår supergoda och nyttiga pestopaj.

Skörd

Behöver du skörda eller vill du åka bort och ta med dig nyskördade läckerheter från Harvyn kan du förvara blad ett par dagar i kylskåpet i antingen en burk med lock eller i en plastpåse som du stänker i lite vatten i. En sådan preparerad behållare klarar också att resa i högre temperatur ett par timmar. Vi brukar ta för vana att skörda ganska rejält i Harveyn och ta med när vi åker till stugan och väl där, även om det är mitt i vintern, har vi färska och egenodlade gröna blad till alla måltider.

Tidigare år med hydroponisk odling

För ganska många år sedan odlade vi i olika behållare i vatten. Det var i några små behållare med integrerad belysning, jag inte minns namnet på dem. I varje modul fanns en pump som såg till att vattnet hela tiden var i rörelse. Det var lite krångligt att få till det riktigt bra då det allt som oftast fastnade grejer i pumpen som hindrade vattenflödet. Hände detta när man inte var hemma, dog plantorna. Men trots dessa fadäser var det där och då vi testade att odla i vatten för första gången och vi fick smak för det. I odlingslådan Harvy som inte innehåller några pumpar eller lösa delar slipper man dessa missöden. Bara att fylla på med vatten och näring och skörda om och om igen.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Odla i vatten – Harvy”

  1. Jag gick kurs hos Hemmaodlat i Malmö för några år sen och byggde därefter egna ”Harvys”. Kan verkligen rekommendera deras kurser, det var väldigt givande, inspirerande och med kunniga lärare. Och Harvy är nog en av de bästa behållarna på marknaden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *