Så egen ramslök

Ramslöksfrön Farbror Grön
Mogna ramslöksfrön som alldeles strax lämnar sina frökapslar.

I juni- juli lite beroende på var du bor är det dags för ramslökens frön att mogna. Antingen samlar du dem och sår dem ganska snart eller så låter du växten släppa fröna på egen hand och hoppas på att de hamnar i god jord och börjar att gro. Båda sätten brukar fungera om du vill ha flera plantor genom frö.

Efter många års ihärdiga försök med att så ramslök från frö gav jag till slut upp.  Jag skrev på något odlarforum på Facebook om min eländiga förmåga att väcka liv i denna underbara växt.

Det är inte dig det är fel på det är fröna, svarade någon jag inte minns namnet på. Antagligen har du köpt ramslöksfrön av någon fröfirma på vintern eller våren!

Ja! Det var ju precis det jag hade gjort under alla år och inte bara en eller två eller tre gånger utan ett flertal gånger. Samma människa berättade att om man ska så ramslök från frö så måste man så färska frön. Gissa om jag blev besviken över att inte en endaste fröfirma upplyste sina kunder om detta och att det alltid, varje år, finns odugliga frön att köpa i handeln. Fy! Jag vet inte hur många hundratals kronor jag slösat på i princip döda frön. Det känns riktigt onödigt!

Ramslök fröställning
Fröna bildas

När ramslökens blommor blommat ersättas blommorna av frökapslar med antingen två eller tre utbuktningar. I varje utbuktning finns det ett frö. Människor som lever i ramslökstäta miljöer brukar stolt visa upp fantastiska bilder på hur de lagat kapris på de omogna fröna. Jag blir lika avundsjuk varje gång jag ser de vackra burkarna med tusentals gröna små ramslöksbär. Det får mig ofta att drömma mig bort till främmande miljöer med ramslöksmattor som doftar vitlök och bara skriker efter att bli plockade. Jag har inte så många plantor så mina bär får mogna till frön så att jag kan hålla liv i mitt magra bestånd.

Plocka fröställningar

I skogsträdgården plockar jag hälften av alla fröställningar och lämnar hälften kvar. De jag plockat ansar jag från ställningarna och sår i lite större krukor.  Jorden i krukorna ser jag till att hålla fuktig under sommaren samt lite mer kalkrik än annan jord. Jag har en stor hink med stenmjöl som jag samlade vid ett vägbygge för ett par år sedan. Nu använder jag stenmjölet till ramslökarna. Jag  tar ca 0,5 dl stenmjöl till en 1-2 liters kruka och blandar runt det i jorden. I varje kruka brukar jag lägga 10 – 15 frön. När hösten nalkas, gräver jag ner krukorna till hälften i någon pallkrage eller på friland och så får de övervintra där. Nästa vår kommer de visa sina små lansettlika blad om allt går som det ska, vilket det väldigt ofta gör.

Det var inte förrän jag köpte mig ett knippe ramslökar på vårkanten och planterade dem i skogsträdgården som jag verkligen blev med ramslök. Det var också då jag kunde börja samla färska frön och dessutom utöka mitt bestånd.

Hoppas att jag hjälpt fler där ute att lyckas så ramslök och att ni likt jag kan slippa kasta pengarna i sjön på frön som aldrig kommer att gro. Lycka till med era sådder.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

10 svar till ”Så egen ramslök”

 1. Profilbild för ingerbudde@hotmail.com
  ingerbudde@hotmail.com

  Du säljer inga plantor?

  1. Tyvärr inte, jag håller på att upparbeta med eget bestånd 🙂

  2. Kolla med Ramslökbymalena. Där finns lökar att köpa.

  3. Där har vi redan köpt ifrån. Jättefin kvalité.

 2. När du säger att frön i handeln inte gror undrar jag om du har haft rätt temperaturförhållande för sådden. Ramslök kräver kyla efter sådden och det är absolut lite mer krävande än att så rädisor..

  1. Hej.
   Tänk vad härligt det vore om allt var lika lätt som rädisor.
   Jag har testat frön från flera olika fröföretag men misslyckats med alla. Först trodde jag att det var mig det var fel på, men när jag sedan skaffat egna plantor och tagit frön från dem och sått dem färska och lyckats förstod jag att något var galet. Jag har odlat ganska många olika slags växter genom åren som ska stratifieras (köldbehandlas) men just ramslöken har inte velat gro hur jag än burit mig åt. Jag har testat att så i kyl, vintersådd, i snäckpkalsberikad jord, i vanlig jord, varm, iskallt, haft dem i frysen ett tag mm. Min slutsats är att de som säljs i handeln mer eller mindre är värdelösa, döda. Men om du kan väcka liv i sådana frön, sådana som går att köpa på påse under tidig vår och få ett bra resultat, så är du välkommen att höra av dig och dela med dig av dina knep. Mvh Johannes

   1. Härligt att läsa att du oxå misslyckats med dessa frön 😅har hållit på nu sen tidig vår, hållit kallt, fryst o. s. v, inget händer. Sett så framemot att få ramslök. Nå, nu vet jag hur jag skall göra. Tack 🙏

 3. Har samme erfaring. Kjøpte frø fra Impecta som ikke spirte. kjøpte året etterpå noen ferdige planter av Ramsløk og Seiersløk. I fjor sådde de seg naturlig, og jeg fikk noen nye små planter. I år har jeg tenkt å samle inn frø og så i potter som jeg graver ned og overvintrer i pallekarm, slik som du beskriver.
  Har senere fått forklart at de må sås på sommeren/tidlig høst. De danner da et embrio før stratifiseringen, og at det derfor ikke går bra med bare et par dager innendørs, før de settes ut til stratifisering. Min ekspert mente at hvis jeg ikke hadde kastet de frøene som ikke spirte, men latt dem stå et år til, så ville de kanskje ha spirt. Men jeg tviler egentlig litt, ferske frø er nok best for å lykkes med Ramsløk og Seiersløk.

 4. Profilbild för Katarina Johansson
  Katarina Johansson

  Tack för tipset har nu tagit frö från min köpta planta . Har också köpt frö men utan resultat. Men när ska man ta frö måste de va bruna eller kan man ta de när de är gröna ?

  1. Man behöver invänta att fröna blivit svarta, innan dess är de inte mogna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *