Din varukorg är för närvarande tom!
En gång vintersallat alltid vintersallat
Vintersallat är en häftig grönsak att odla. den ger en mycket fin skörd under årets kalla del. Hinner den gå upp i blom och fröa av sig kan man räkna med ännu en skörd.
Innan vi själva började odla vintersallat hade vi en köpe-sallatsfavorit bland påsarna i matbutikens grönsaksavdelningen. De där bladrosetterna med nötig och rosig smak blev så särdeles goda i en blandad sallad, men också i en matig smörgås.
Det var säkert tio år sedan som vår odlarvän Karin började prata om den där fantastiska sallaten som hon hade under vinbärsbuskarna och skördade mitt i vintern. Hon påstod att hon kunde gräva fram gröna blad under snön till och med. Sedan kom hon en dag med en hel kasse nyskördad sallat – i form av bladrosetter med ros- och nötsmak!
I affären säljs de under namnet mâchesallat, men i odlarvärlden är namnet vintersallat mer vanligt och på ett sätt en ypperlig benämning för vad det verkligen är, dvs sallat att odla och äta på vintern.
Våra första år med vintersallat
Vårt första år med sallaten blev ett provår, vi slängde bara ut lite frön sporadiskt över en del i vår största odlingsbädd, ca 2-3 kvm. Det var efter Karins rekommendation i slutet av augusti eller början av september. Sen glömde vi alldeles bort vår sådd. Under hösten började fröna gro och bilda små minirosetter samtidigt som ogräs växte upp och snabbt tog över området. Mycket i köksträdgården hade gett upp och vi med. All vår energi lade vi vid det här laget på att ta hand om det vi skördat dittills.
Vidare under vintern märkte vi inte heller något särskilt. Vi hade helt enkelt tankar på annat. På vårkanten då snön hade börjat smälta bort, ogräset för länge sedan var dött, kunde vi skymta stora bladrosetter med avlånga blad. Då först kom vi ihåg vad vi sått flera månader innan. Det blev enorma mängder vintersallat som vi ganska snart åt oss less på. Och dessutom hade vi olika typer av gröna små blad i våra vintersådder i växthuset. Så under kort tid hade vi bladgrönt i överflöd. Vi lät väldigt många plantor stå kvar i odlingen.
Blomning, frön och självsådd
Vintersallaten gick under våren upp i blom, producerade fram fina frön som släpptes utan vår vetskap. All vintersallat grävdes tillslut upp för att ge plats åt några andra växter som skulle ge skörd under sommaren. Inga tankar fanns på vintersallaten förrän våren därpå då platsen åter var fylld med bladrosetter som var lite förvuxna och ville gå upp i blom.
Det tredje året var vi mer uppmärksamma och kunde urskilja små plantor redan i oktober och under snön kunde vi se att plantorna höll sig vid liv.
Det som har gett oss många insikter om odlingens alla delar genom åren, har varit att ha is i magen och låta växter vara för att observera deras egna sätt att växa eller vara i vår värld. Efter några år med vintersallat som fått leva sitt eget liv i vår odling har vi kunnat dra några slutsatser. Om sallaten själv får välja, så går den upp i blom i maj – juni. Därefter bildar den frön som ger nya små fina plantor i september. Dessa plantor kan, om man så vill, skördas i oktober, men man kan också låta dem vara kvar i odlingen ända till kommande vår och skörda närhelst man önskar.
Vintersallat varje år
Vi behöver aldrig egentligen så ny vintersallat. Den sköter sig själv, fast vi gräver upp plantor och sår annat i jorden, så har det alltid hunnit bli några frön av kvarglömda plantor som blommat i hemlighet. Vill man dock flytta sin sallatsodling, går det bra att gräva upp små plantor och plantera om dem på ny plats. Eller sprida ut frön på önskad yta. Vill man begränsa vintersallatens eviga varande i sin odling, kan man så frön i mindre lådor.
Vi vet faktiskt inte vilken sort av vintersallat vi odlar. Eftersom vi aldrig har brytt oss om att köpa nya frön lever vi liksom i ovisshet. Smaken på bladen tycker vi är ganska rosig. Tar man ett djupt andetag samtidigt som man har några vintersallatsblad i munnen känner man en tydlig arom av ros.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!















Lämna ett svar