Din varukorg är för närvarande tom!
Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden

Visste du att man med enkla medel kan få matbutikens kryddor att ge ytterligare en skörd och ibland mer än så? Så här gör vi mer eller mindre alltid med köpeplantor av kryddväxter för att få större skördar och över längre tid.
Många gånger är det enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsaffärerna än på plantskolorna, helt enkelt för att vi är där oftare. Tyvärr tappar många av oss lite av vår tankeförmåga när vi släpar hem sådana plantor jämför med dem vi handlar från trädgårdsbutikerna. Det är som att vi tror att bara för att en planta kommer från mataffären så är det en slit och släng planta man bara kan använda en gång, men det är fel, så är det ju verkligen inte! Det finns dessutom ett antal skäl att välja kryddplantor från mataffärerna; oftast är de ekologiska, har väldigt sällan skadedjur på sig och de finns tillgängliga under årets alla månader.
Att ta hand om dessa plantor, avsett vilken sort du köpt hem, är inte bara smart eller mer hållbart utan ger dig också chansen att skörda dubbelt eller tre gånger så mycket från samma planta! Allt du behöver är ett soligt fönster, några krukor, planteringsjord och gärna något giftfritt gödsel, antingen fast vid planteringen (en tesked) eller något flytande att vattna med då och då. Tänk på att planteringsjord bara har näring som räcker i ca 3-4 veckor. Läs mer i Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd , specifikt odlingsråd 4.
Läs gärna det här: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?
Vilka kryddor är lätta att lyckas med?
Kryddor som är lätta att lyckas med är gräslök, timjan, mejram, oregano, kyndel, basilika och persilja. Det fungerar också många gånger med kruksallat. De enda kryddorna som är lite svåra att hantera på det här sättet är dill och koriander. Dessa skördar man innan de börjar att blomma och de kommer oftast inte upp med nya skott, det är liksom en resa man får med dessa växter.
Se till att när du skördar, inte klipper för långt ner på kryddorna. Lämna kvar några bladpar där det kan skjuta ut några nya toppar ifrån. på det sättet kommer plantan också att bli bredare då den för varje gång dubblar antal toppar. Liite som hur tomaterna beter sig när man halshugger dem: Därför halshugger jag mina tomatplantor
Här kan du läsa mer om kryddor: Odla egna kryddor – koriander, Odla egna kryddor – basilika, Odla egna kryddor – dill, Odla egna kryddor – gräslök, Odla egna kryddor – persilja, Odla egna kryddor – kyndel, Odla egna kryddor – timjan

1: Fyll en kruka som är större än ursprungskrukan till hälften med jord. Lägg i en till två teskedar med fast gödsel som du vet är giftfritt och blanda runt.

2: Ta ur kryddplantan ur den lilla krukan och dra och slit lite i rötterna så de växer i alla riktningar och inte bara fortsätter att snurra runt.

3: Stoppa ner kryddan i krukan ovanpå jorden, se till att den hamnar i samma nivå som i den gamla krukan. Har du lagt i för mycket jord så att den är för högt upp tar du bort lite jord och prövar igen. Fyll därefter på med planteringsjord till ca 1-2 cm från krukans kant ( det blir lättare att vattna om det inte är ända upp till kanten).

4: Vattna och ställ de omplanterade krukorna i ett söderfönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset. Tänk på att om de ska ut i starka solen så behöver de oftast vänja sig med det kraftiga ljuset, men i ett soligt fönster brukar det fungera utan avhärdning.
Läs mer om avhärdning: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?
Tips: Mynta, timjan, gräslök är perenna och kan med fördel gärna flytta ut i dina odlingar för att ge skörd under flera år framöver. Lästips: 6 fleråriga örter vi odlar och varför
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden”
Tack tack🏡
Salladslök i knippe från affären är också tacksam att få fler skördar från. Klippte en gång, satte sedan knippan med gummisnodd kvar i vatten. Kunde skörda en gång till. Och en gång till, men då såg det gröna lite blekt.
Har nu satt ner i jord och nu kommer det fräscht grönt igen.
Provar nu med att sätta även nedre delen av en purjolök i jord, intressant att se hur den kommer växa.🙂 Tummen upp 🙂
Fin fint!
Kul med grönt
Persilja från mataffären: dela upp den i 5 – 8 ”plantor” & sätt i trädgårdslandet ! Och vips har du långa raden med frodiga plantor som du kan skörda om & om igen ! Till slut fryser jag in den ! Godaste såsen ? Klippt persilja – vitlök – en burk creme fraiche !
Lämna ett svar