Med mycket rödbetor i odlingen är det kul att kunna göra en god pesto med rödbeta som bas. Rödbetspesto passar bra som ett tillbehör till middagen eller som pålägg på ett gott bröd.
Ingredienser
- 300 gr skalade rödbetor
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl finriven ost tex prästost
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 dl rapsolja
- färsk eller torkad timjan efter smak
- örtsalt
Gör så här: Sätt igen på 225 grader. Skär rödbetorna i tärningar. Lägg i en ugnsform och ugnsrosta tills de är mjuka rakt igenom. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Blanda rödbetstärningar, solrosfrön, en pressad vitlöksklyfta, riven ost och ca 1 dl olja i en behållare som du kan stavmixa i. Mixa till en slät röra. Tillsätt ev mer olja och krydda med timjan och örtsalt.
Vi har fler pestorecept: rotselleripesto, rucolapesto, basilikapesto och grönkålspesto.
Theres Lundén
Lämna ett svar