Odla purjolök – från frö till skörd

Purjolök är kanske inte den lökväxt vi använder allra mest i matlagningen, men det är en fantastisk växt att ha i sin odling. Till en början tar den ganska lång tid på sig att växa till sig, men i gengäld för all denna väntan kan man få en ståtlig lökväxt som håller sig fin i landet mycket länge.

Att odla purjolök är inte så svårt som man kanske kan tro. Det finns flera sorters frön att välja mellan. Vi tar oftast någon sort som tål kyla bra.

Sådden

I februari brukar vi så våra frön inomhus under växtbelysning, det går såklart att göra det tidigare eller något senare också. Vi vill att plantorna ska vara lagom stora när det är dags för utplantering.

När det är dags för sådd preparerar vi en plastlåda med hål i botten med steriliserad/ ugnsbakad planteringsjord nästan upp till kanten. Därefter strör vi ut fröna med ungefär några centimeters avstånd och till sist strör vi ett tunt lager, ca 5 millimeter med planteringsjord över fröna. Har man sand kan man använda det istället och strö sanden överst ovanpå fröna. Vi tycker att det blir allra bäst när jorden är luftig så därför plattar vi aldrig till jorden.

När vi sår brukar vi göra iordning fler olika sådder samtidigt. Oftast blir det sådana där plastlådor från grönsaksdisken som vi använder. När lådorna är fyllda med jord och frön behöver de en rejäl vattning för att kicka igång. Vi brukar då ställa två odlingstråg bredvid varandra. Det ena tråget fyller vi med en tredjedel vatten. Allt eftersom en låda med sådd är klar ställer vi den i vattnet. Där får sådden stå ett tag tills jorden sugit upp så mycket vatten att jordytan blir fuktig. De vattentunga sålådorna får sedan flytta över till tråget utan vatten. Genom att vara lite fiffig kan man placera ganska många lådor i ett odlingstråg. 

I tråget kan överflödigt vatten rinna ut och sugas upp vid ett annat tillfälle. Vi brukar hädan efter vattna direkt i tråget och låda alla sådder dela på vattnet. Det är viktigt att låta botten i tråget torka upp emellanåt innan man förser tråget med nytt vatten.

Sådderna behöver ljus när de börjat gro och sår man frön i februari använder vi extra belysning eftersom vi inte tycker att dagsljuset inte räcker till. 14–16 timmars ljus per dag under växtbelysning är bra. Nattetid behöver plantorna vila.

Klippa purjolök

Frisering och omplantering

Det är ganska underhållande att se lökfrön växa upp dubbelvikta och liksom ta med sig fröet upp. Med tiden vecklar blasten ut sig likt en yogi och fröet släpper av sig självt. Man behöver alltså inte hjälpa till. När plantorna har blivit över en decimeter höga brukar vi klippa av dem. Det sägs att lökarna ska bli grövre om man friserar dem några gånger.

Klippa blasten

När man klipper av blasten klipper man inte jäms med jordytan utan någonstans mellan 3 – 5 centimer upp på blasten och man kan klippa upp till tre gånger på slam plantor. De avklippta stråna kan ätas som gräslök. Klipp dem gärna över smörgåsen!

Att omplantera purjolöken tycker vi nästan är ett måste, åtminstone om man sått plantorna väldigt tätt. Har man av någon anledning inte möjlighet att plantera om, behöver man tillsatta någon form av näring i vattnet när man vattnar. Purjolök är känd för att kräva ganska mycket näring så vill man ha kraftiga plantor gör man klokt i att skaffa något flytande näringspreparat.

Varsin kruka

Vid omplantering brukar vi plantera om varje purjolöksplanta i varsin kruka. Först häller vi ner någon centimeter planteringsjord i botten av krukan och därefter sätter vi ner lökplantan. Ett tips är att använda en bordskniv när man försiktigt pillar upp en planta i taget. Precis som med sådden vattnar vi plantorna i sina krukor, underifrån. vi fyller botten i ett tråg med vatten och låter krukorna stå där till jorden sugit upp så mycket vatten att krukorna känns rätt så tunga. Därefter häller vi bort överflödigt vatten eller flyttar krukorna till ett torrt odlingstråg. Förhoppningsvis rinner det ut lite mer vatten från krukorna, men det får vara kvar så plantorna har lite vatten till senare.

Vidare under tillväxten vattnar vi även fortsättningsvis i tråget. I och med den nya jorden får lökplantorna lite ny näring, men det skadar verkligen inte att då och då skvätta på lite näringsberikat vatten också, tex en svag lösning av gödselvatten.

När plantorn vuxit och har blivit upp mot två decimeter, klipper vi ner dem ännu en gång och växer de ännu mer upprepar vi vår hårdhänta behandling.

Små purjolöksplantor hos Farbror Grön

Vänja plantorna med solljuset, sk avhärdning

I maj när det inte längre finns någon risk för frost är det dags att börja vänja purjolöksplantorna för den stora världen. Detta behöver ske på ett sätt som gör att inte plantorna blir alldeles chockade.

Vårt bästa tips är att ta med sig hela odlingstråget med krukorna ut i växthuset, ställa på uteplatsen eller på någon skyddad plats i trädgården där det brukar vara vindstilla. Sedan bygger vi ett litet provisoriskt tält av fiberduk som ska skydda plantorna den första tiden utomhus. Efter en vecka är plantorna vana med klimatet utomhus och kan få komma ut från fiberdukstältet.

Plantering utomhus

Friland och pallkragar fungerar fint som odlingsplats för purjolökar. Eftersom purjolök kan stå kvar på sin plats under väldigt lång tid, över ett år om man har tur, är det bra att välja en plats med omsorg. Rikligt med sol, mycket näring i jorden och bra tillgång på vatten är ett måste.

Oavsett ifall vi har tillsatt höstgödsel, kogödsel eller mycket kompostjord brukar vi ändå förse jorden med pelleterade gödselpreparat såsom grönskgödsel och hönsgödsel. Vi myllar ner dessa pellets i jorden. Därefter gräver vi med händerna små gropar där vi placerar varje enskild purjolöksplanta. Det är smart att vattna direkt i gropen innan man öser jorden mot plantan. Sikta på ett par liter i varje grop. På så sätt kan man vara ganska trygg med att varje planta fått tillräckligt med vatten för att klara sig de första dagarna.

Vidare under säsongen gäller det att vattna regelbundet. Purjolök kan växa ända fram till frosten kommer, så under sommar och höst älskar den att få lite extra näring då och då. Ha en skvätt näringslösning i vattenkannan, gärna guldvatten eller eget nässelvatten. Späd med ca 8 delar vatten.

april

När ska man skörda?

Så fort man själv tycker att lökplantorna ser goda ut, kan man börja skörda dem. Men vill man kunna njuta av stora lökar gör man klokt i att vänta till hösten eller ännu längre. Vi odlar oftast purjo som tål kall väderlek och lämnar mer än gärna ganska många exemplar kvar över vintern i landet. Det är roligt och framför allt gott att kunna äta av egen purjo i februari.

Blomning

purjolök går upp i blom under sitt andra år. Det brukar ske under högsommaren. Blomman är fantastisk och vi har hört talas om odlare som låter purjolöken stå kvar endast för de vackra blommornas skull.

Den som är mer angelägen om att kunna äta upp sin purjolök bör skörda innan den skickar upp sin blomstängel. En blommande purjo är hård och inte särskilt aptitlig.

Odlar man en sortäkta purjolök kan man ta egna frön när blomman vissnat.

Johannes & Theres

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 14 =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW