Odla purjolök – från sådd till skörd

Att odla purjolök är inte så svårt som man kanske kan tro, men det tar lite tid förstås, så du behöver ha lite tålamod. Det finns flera sorters frön att välja mellan och vi tar oftast någon sort som tål kyla bra. På så sätt kan vi skörda purjolök under mer än ett år. Så här gör vi.

Purjolök är kanske inte den lökväxt vi använder allra mest i matlagningen men på senare år har den smugit in mer och mer i vårt kök och puttat undan både gul och röd lök. Det är en fantastisk växt att ha i sin odling, vacker och ståtlig och lämnas ofta ifred av skadedjur. Den tar ganska ganska lång tid på sig för att växa till sig och bli tjock men som tack för lång väntan får man ofta en ståtlig lökväxt som håller sig fin i landet mycket länge, ända in i nästa odlingssäsong.

Sådden

Som med de flesta växter kan man göra på flera sätt. För oss odlare handlar det mångt och mycket om att att finna en väg som vi tycker fungerar och som ger ett bra resultat. Vår odlingsväg har lett oss ut i kylan, något vi inte hade någon plan med i begynnelsen. Det bara blev så. Att så frön kallt har blivit vår väg och även om vi till 95 % sår allt vi odlar kallt så tycker vi att det är mysigt att dra upp lite plantor inomhus under belysning. Tack vare alla våra kurser vi håller så är vi ofta i behov av plantor i tidigare stadier.

I februari – mars kan man så purjolöksfröna inomhus under växtbelysning. Men man kan också så dem kallt från i mitten av mars i kallväxthus, odlingstunnlar, på inglasade uteplatser eller utomhus i lä mot söderväggar.

Här kommer du till boken : Odla kallt

Här kommer du till boken: Serieodla

När det är dags för sådd preparerar vi en plastlåda med hål i botten med steriliserad/ ugnsbakad planteringsjord nästan upp till kanten om vi ska så inomhus. Ska sådden ställas kallt steriliserar vi inte jorden. Därefter strör vi ut fröna med ungefär några centimeters avstånd och till sist strör vi ett tunt lager, ca 5 millimeter med planteringsjord över fröna. Har man sand kan man använda det istället och strö sanden överst ovanpå fröna. Vi tycker att det blir allra bäst när jorden är luftig så därför plattar vi aldrig till jorden.

Placering och vattning

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Odla purjolök – från sådd till skörd”

 1. Profilbild för Elisabeth Kollberg
  Elisabeth Kollberg

  vad har ni för storlek på omplanterings krukan?
  Med vänlig hälsning,
  Elisabeth

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Lite olika men oftast 10 cm vid steg 2. Mvh Johannes

 2. Profilbild för Elisabeth Kollberg
  Elisabeth Kollberg

  vad har ni för storlek på krukorna?
  Med vänlig hälsning,
  Elisabeth

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Till frösådder tar vi det vi har, ofta återanvända tomat, päron eller vindruvsaskar från mataffären. / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *