Odla dahlia – från sådd till skörd och övervintring

I jakten på växter, grönsaker, örter och blommor som fungerar att så kallt, var det dags att ta mod till sig och testa dahlia. Att den var så villig att starta på det här sättet var vi inte riktigt beredda på och att det blev så bra även på hösten var en ren och oväntad bonus. Nu står det flera kartonger i källaren med knölar som väntar på att planteras ut och mängder av torkade frön att så.

Jag vet inte om jag var lite efter rent trendmässigt under 1990 talet men jag fick för mig att dahlia var ganska populär under den tiden. Och att den, vartefter 1990-talet gick över till 2000 – talet, tappade sin stjärnglans och blev för ”vanlig” och ”enkel” för oss odlare. Efter en 5 – 6 år tröttnade jag på dahliorna, och kanske beroddde det på att jag i min ungdom ett flertal gånger missade att gräva upp knölarna innan frosten tog dem. Jag klarade inte av att hålla odlingslågan tänd så pass länge, jag hade fullt sjå med alla fuchsior som jag övervintrade i en liten trång jordkällare och livet i stort.

En blomma som tar plats!

Men jag kan minns mina första plantor och hur frodiga och rikblommande de var och hur de prydde trädgården. Ganska direkt visade det sig att denna växt kräver sin plats. De gör sig enligt mig bäst i trädgårdar av det lite mer större och öppna formatet. Där en gräsmatta eller äng slutar mot en röd liten stuga eller som ett snår, häck eller buskage intill ett stort hus så att de verkligen får breda ut sig och skapa buskage. Det här är inga anonyma växter även om en del varianter av dem finns som ganska låga.

Att se helheten

I skogsträdgårdens skuggiga rabatter kunde mina dahlior bli lite väl pråliga, påtagliga och yviga och de passade liksom inte riktigt in i helheten, precis lika lite som tagetes och lobelior. Skogsträdgården är i gränslandet mot det vilda och mot skogen och kräver verkligen sina växter. Och ni må tro att det tog tid för mig att inse att de växter jag ville ha i trädgården inte alltid var de som passade. Tids nog upptäcke jag detta och skapade succesivt en mer balanserad och harmonisk trädgård, ja med de växter som lyckades överleva. Man har allt att vinna på att se trädgården med en bredare blick, vad som passar och inte stirra sig blind på häpnadsväckande växter.

Min första dahliakärlek

En sort jag odlade under flera år var sorten Arabian night, en djupröd, nästan mörkt chokladbrun dahlia som jag tyckte vara hysteriskt vacker och som fortfarande går att få tag på. Dessvärre har jag inte någon egen bild på dem men ni kan kika in på Impecta Fröhandels sida och kika på den här och se om ni också blir hänförda eller kanske tycker att den är to much. 21 åriga Johannes tyckte att den var dövacker.

Så sår vi dahlia

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *