Morotsfluga

Det skulle alltså ta 30 år innan marodören morotsfluga och dess avkomma skulle hitta just våra morötter, jag trodde nästan att vi var förskonade. Nästan alla morötter vi drog upp under försommaren 2022 var angripna av morotsflugans larver och det blev olustigt att både skörda och att göra något med de angripna rötterna. Vi lät de allra flesta vara kvar i hinkarna och hinkarna står fortfarande i dag oskördade.

Morotsflugan är en 4 – 5 mm lång fluga som under maj – juni söker upp morötter och lägger sina små vita ägg bredvid en morot. Efter en vecka kläcks äggen och ut kryper larverna och ner i moroten och gör massa gångar som de också bajsar i. Efter 1 – 2 månader tar sig larverna ut och förpuppar sig i jorden och väntar på bättre tider. Morötterna blir fula av larvernas angrepp och ser oaptitliga ut, men går att använda om man skär bort de angripna partierna. Även andra korsblommiga växter kan drabbas så som palsternacka, selleri och persilja.

Att bjuda in fienden

Jag stötte på föregåendes morotshinkar när jag var ute och grejade i trädgården härom veckan. Jag bar in dem i växthuset och tänkte att det kunde vara intressant ifall de tinade i vårsolen så att jag kan gräva upp några och se om det finns några fina rötter kvar som går att använda. Men med tanken på faran med att det ligger massor av puppor i jorden och väntar på att kläckas, avlägsnade jag dem från växthuset efter ett par dagar. Hur tänkte jag? Ja det kanske inte var så mycket tänkande, inte på att det låg massor med puppor och väntade i alla fall.

Påt igen

Jag har ju sått ett par nya hinkar med morotsfrön som står i växthuset just nu och gud så trist det skulle vara om även de angrips och att det är jag som gör det möjligt, att jag bjuder in dem. Jag var lite klurig och ställde ner de två hinkarna med morötter i cykelkällaren där det inte finns några växter. Där får jorden tina och förhoppningsvis kommer de överlevande pupporna att kläckas i en miljö där de inte kan göra någon skada och förhoppningsvis dö ut. Kanske kommer jag ha turen att se dem och föreviga dem med kameran. Fast jag har inte sett någon tillstymmelse till liv ännu.

Här kan man läsa mer, ett av våra premiuminlägg: Odla morötter i hink – vintersådd:

Jag vill så gärna att vi ska kunna skörda mängder av friska morötter i år.

Hur undviker man morotsfluga

Christopher som vi odlat med på Takfarmen under många år berättade att han han hört att morotsflugan ofta inte flyger högre än 40 cm och genom att odla morötterna lite högre upp skulle man kunna förskonas. Men hur ska man mäta, varifrån börjar man? Våra krukor är ju mer eller mindre 40 cm höga men flugorna kom till oss ändå, krukorna stod även på pallar. En del menar att man kan förebygga morotsflugans angrepp genom att täcka dem med fiberduk eller finmaskigt nät.

Andra menar att man inte bör gallra morötterna då det röjer deras position, då själva gallringen sprider morötternas doft och denna fluga har en riktigt bra näsa för dessa rötter. Det lutar helt klart mot att täcka med fiberduk under vår och sommar 2023, det känns som den enklaste och mest effektivaste metoden mot morotsfluga. Mer om detta i framtiden.

Vill du läsa mer om morötter: Höstså rötterna och få tidigare skörd, Vad är det för skillnad på sommarmorötter och vintermorötter?, Sen gallring av morötter och tidig skörd,

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

11 svar till ”Morotsfluga”

 1. Kanske kommer jag ihåg fel. Ursäkt isf. Men om man sår/planterar lök bredvid morötterna så ska det skydda mot flygangrepp. Inger

 2. Profilbild för KERSTIN HENRIKSSON
  KERSTIN HENRIKSSON

  Hej, jag har också hört det precis som er odlingskompis sa att Morotsflugorna orkar i regel inte flyga
  högre än 40 cm på höjden..Jag har mina morötter satta i tre pallkragar uppepå varandra och har inte haft problem med Morotsflugan än, möjligtvis kanske det beror på var i landet man bor, själv bor jag i Södra Norrlands inland, vad vet jag? Kanske får vi ”klura” ut något som håller dem på avstånd!

 3. Profilbild för Marianne Hermansson
  Marianne Hermansson

  Vi sätter alltid gul lök mellan morotsraderna och har på så vis sluppit morotsflugeangrepp

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   En del mennar att detta fungerar men när SLU testade så fungerade det inte.

 4. Har också problem med morotsflugan och tänkte testa att täcka i år. Kan tillägga att jag odlar gul/röd lök mellan raderna och gallrar inte morötterna, så det har inte hjälpt här.

 5. Profilbild för Ann-Kristin Ölund
  Ann-Kristin Ölund

  Enda gången vi undkommit morotsfluga är då vi hällde sandblandad jord uppepå en blandad kompost som skulle ligga ytterligare ett år. Tre
  pallkragar hög och fick en till fylld med jorden och sen frön. Fyllde mellan raderna med gräsklipp. Det behövde vattnas mer än i landet. Vet inte om det var mödan värt för skörden blev inte så stor.
  Hur glr yrkesodlarna som säljer fina ekologiska? Vi roterar också grödorna. Norrbottenskusten zon 6

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack för att du delar 🙂
   / Johannes

 6. Profilbild för Anna Thiger
  Anna Thiger

  Morötter, palsternackor och persilja är väl flockblommiga, inte korsblommiga!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Japp

 7. Profilbild för Margareta Dahlqvist
  Margareta Dahlqvist

  Häng upp hinkarna högt?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Lycka till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *