Funkia – vackra bladverk till skuggiga partier

När jag tog mig an min mammas gamla trädgård fanns det en växt som fortfarande grönskade och frodades, funkia. Vad jag än gjorde senare i min trädgård, hur märkligt jag skötte dem eller kanske inte skötte dem alls, fanns alltid funkiorna kvar och gav frodighet och fägring. En mer förlåtande växt får man leta efter.

När jag började med trädgården i skogsträdgården för 30 år sedan, hade den efter min mammas död 1979 stått i princip orörd i 12 år. 1992 när jag tog mig mod till att började odla i den startade min trevande odlarresa. Det kändes som att trädgården hade lämnats i nästan ett helt sekel. Jorden var stenhård, det var massa växter som jag inte visste om det var ogräs eller inte som fanns kvar och det var svårt att se alla rabattavgränsningar. Bland detta vilda, som en äng av odefinierade växter, fanns det ett gäng medvetet ditplanterade plantor som hade överlevt under 12 år utan omsorg. Det var bla akleja, kärleksört, olika spireor, vårkragar, pioner, bärbuskar, rosenbuskar, liljor och funkior eller hosta som den också kallas.

Lästips: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Mitt trädgårdsliv del 2 – stadsliv byts mot skogsliv, Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar, Akleja – en älskad blomma i många varianter


Funkia

  • Funkia med det vetenskapliga namnet är Hosta tillhör familjen sparrisväxter.
  • Funkiasläktet härstammar långt ifrån skandinavien och dess ursprumngsområden är Japan, Ryssland, Korea och Kina.
  • Funkian är ätbar och odlas kommersiellt i Japan som ätbar grönsak och kallas då ofta för skogsgrönsak, även blommorna är ätliga.
  • Odlas mest för de vackra bladens skull. Dess stora ruggar med blad ger ett frodigt intryck och som toppen på moset ger de också vackra vita eller purpurfärgade blommor. De finns i många olika slags färger och storlekar.
  • Funkia är en populär skuggväxt eller rättare sagt, den växt som verkligen kan rädda och utveckla trädgårdar med solbrist. Oftast blir den som allra vackrast där.

Skogsträdgårdens tre originalfunkior.

Tre funkior från min mor

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *