Rudbeckia Sahara – en färgklick i rabatten

Första gången jag kom i kontakt med Rudbeckia Sahara var i en affisch för frönyheter. Det blev kärlek vid första betraktelsen och jag måste medge att det var det yttre jag föll för, dess färger och former, som i kombination skapade en underbar helhet. Jag hänfördes och bestämde mig direkt att jag skulle skaffa mig ett gäng fröpåsar och skapa mig ett Sahara-bestånd.

Det finns en ständig och djup fascination hos mig för blommor med dova och kalla färgtoner. Det är det lättaste sättet för en blomma att fånga min uppmärksamhet. Kanske är det det blygsamma vackra, det underfundiga, diskreta och sköna som lockar mig. Det blir ju så lätt så jäkla rakt på med skarpa och bjärta färger och med åldern har det blivit lite trist att komponera rabatter med dessa ”vanliga” skrikiga färger.

De murriga färgtonerna däremot, de smiter in lättare bland blad och strukturer och skapar en större mystik och den där långsamma skönhetseffekten. Att man kanske inte ser dem direkt utan att de kommer till en när man är uppmärksam. Planterar man blommor och växter med inte så skrikiga färger väldigt synligt, kan de ändå fungera som ståtliga solitärer som örfilar upp betraktaren ganska genast med sin skönhet på ett direkt sätt, men utan sirener och trumpeter så att säga. Det dova, det inte så lättflytande växterna har kommit för att stanna i mitt liv känns det som. Fast man vet ju inte, får man sämre syn kanske de blir svåra att upptäcka och då kanske de skrikiga färgerna kommer in i våra odlingar på flera platser.


Rudbeckia Sahara

  • Sägs vara ettårig, men vi har fått den att övervintra utan någon särskild täckning.
  • I utseende ser det ut som en blandning av solhatt och dalia
  • Rudbeckia Sahara och även andra rudbeckior trivs vanligen i soliga lägen, men halvskugga kan också fungera bra.
  • Sahara är något lägre än andra rudbeckior, ca 50-60 cm.
  • Förkultiveras vinter eller vår, fungerar både inomhus och utomhus.

Rudbeckia Sahara frön
Frökapsel av rudbeckia Sahara.

Första sådden

Första året testade jag att så dessa rudbeckior inomhus, under februari på skänken med växtbelysning, och med värmematta under odlingstråget. Efter en vecka eller två tittade de små plantorna upp och jag blev själaglad. Det var inte överdrivet många frön i påsarna, det är det sällan när det gäller exemplariska skönheter, men det räckte för mig. Fröna i de fyra påsarna jag beställt räckte till åtminstone till fyra tuvor, jag föredrar att odla blommor som rudbeckia i tuvor. Flera plantor på samma ställe i en grupp ger en bättre effekt och så stödjer plantorna varandra.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Rudbeckia Sahara – en färgklick i rabatten”

  1. […] mer i våra Premium-inlägg: Rudbeckia Sahara – en färgklick i rabatten och Echinacea purpurea – den vackra men omöjliga […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *