Klostra – levande växter på nätet

Att köpa plantor på nätet på Klostra.se är ett smart drag för dig som vill utöka ditt bestånd utan att behöva göra resan från frö till slutplantering själv. Anledningen till att köpa färdiga plantor kan bero på många olika faktorer. Tex om man inte hunnit, glömt bort eller inte har plats att förodla vissa växter. Ibland kan det handla om att man vill ha några spännande plantor som är svåra att få tag på som frö. I mitt fall är det ibland alla ovan nämnda orsaker men också bekvämligheten att kunna klicka hem plantor som jag vet finns och inte åka på måfå till en butik och ibland bli utan.

Den här artikeln var ett samarbete med Klostra.se 2023 som handlar om att köpa levande plantor och att ta hand om dem på bästa sätt. Klostra.se ett företag som både säljer fröer, knölar och rötter samt levande plantor på nätet.

För dig som gillar zinnia, kika in här: Zinnia fröer 20%

Vi testar några nya

En totalt ny växt för oss i år är rotfrukten Yacon, den ska bli superspännande att testa! Det sägs att den smakar som en kombination av äpple och vattenkastanj. Men att köpa Lokförare Bergfälts jätteärt som planta känns också spännande för att inte tala om auberginen Melongio som ser ut att vara gjord för en av mina favoriträtter Melanzane alla parmigiana. Vi kommer att odla alla plantnyheter från klostra så håll dig uppdaterad om vad vi gör, speciellt på instagram, så kanske du får en skymt av dem i våra filmer och statusuppdateringar.

Både Yacon och Berfälts jätteärt kommer att odlas på friland emedan Chili och aubergin kommer att odlas i krukor. De sistnämnda växterna vill ha det varmt om fötterna. Läs gärna vårt inlägg om krukodling om du vill ha lite fakta om hur och varför vi lyckas så bra och glöm inte bort att du behöver hjälpa till att pollinera auberginblommorna med ett torrt finger under säsongen om du vill ha frukter.

Läs mer: Odla ätbart i kruka – tips för krukodling, Varför får min aubergine inga frukter?

Färdiga plantor

Vi har köpt färdiga plantor på klostra.se under flera år. Det var där vi hittade sötpotatisplantor för första gången, utökade vårt funkiabestånd (efter att jag lärde mig att de var ätbara). Där köpte vi våra första krukor med wasabi ( perenn i odlingszon 2 – 3) och hittade citronverbena. Plantorna som kommer från Klostra ligger i stötsäkra emballage väl skyddade i en större kartong. Ser man till att hämta dem direkt när de kommer till ens utlämningsställe är kvalitén i ett förvånande fint skick. Och just det där att hämta ut dem direkt är en detalj som är viktig att inte hoppa över. Det är få växter som trivs en längre tid i en mörk låda, växter vill ha ljus!

Lästips: Odla perenna ätbara växter, Vårens läckra tillbehör,

Handelsträdgård på nätet

Klostra.se är en handelsträdgård på nätet. Förutom deras stora sortiment av plantor av grönsaker, blommor och perenner kan man botanisera bland ett gäng fröer, knölar, sparrisrötter och dahlior. Hemsidan har ett flertal intressanta detaljer för oss odlare. Man kan bevaka sorter som är slut för tillfället eller som inte kommit in än för säsong. Man skriver enkelt in sin mailadress och får sedan ett mail när plantan, knölen, sticklingen, roten eller fröet finns i lager.

När man beställer sina växter kan man också styra vilken vecka man vill ha varorna levererade så att man kan sikta in leveransen till den tiden då man har tid att ta emot dem. En kul grej är att plastemballaget är gjort av återvunna petflaskor.

Kärleksfullt mottagande

Att få köpta plantor att känna sig hemma och fortsätta trivas är en förutsättning för att de ska må bra. Är det dessutom som i år, en riktigt kall och seg vår, är det inte heller fel om du har växtbelysning där du kan putta in dem under. Förutom att de verkligen inte mår bra av att ligga flera dagar i ett mörkt paket behöver de inom en snar framtid även hoppa in i en ny kruka med näringsrik jord.

Omplanteringen är väldigt lätt att göra då klostras plantor lever i små torvkrukor som är mjuka i sin struktur och där ofta rötter tittat ut när du får plantorna i dina händer. Det är bara att plantera krukorna med utstickande rötter rakt ner i en större kruka med planteringsjord och fylla på med jord.

Se till att vattna

Har du inte tid och möjlighet att plantera om dina växter direkt när du packar upp dem så går det bra att ställa dem i ett tråg och fylla på med vatten. På det sättet kan de stå i ett par dagar innan du till slut behöver göra en omplantering.

Tänk på: Ligger ankomsten av plantorna nära i tid till förestående utplantering i pallkrage och på friland kan omplantering uteslutas, se bara till att dina plantor har vant sig vid solens starka strålar och lite bistrare väder innan du planterar ut dem. Kan du tajma in en molning dag eller använda dig av ett stycke fiberduk den första veckan kommer plantorna att trivas lite extra bra.

Läs mer: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?

Lästips: Så undviker vi sorgmyggor

Överlevnadstaktik

Vartefter plantorna växer och lite beroende på när du köpt dem och hur vädret är, kan de eventuellt behöva planteras om ytterligare än gång innan det är dags att avhärda och slutplantera dem. Till dess det är dags, att plantera ut dem, är det bästa stället att förvara dem under växtbelysning eller i ett fönster med mycket solljus.

För dig som har växthus är växthuset ett ypperligt ställe att ställa dem där när våren kommit för att stanna. Tänk dock på att plantor som kommer från ett inomhusklimat lätt kan bli chokade om de ställs i solljus direkt. Jag brukar ställa dem någonstans i växthuset där det finns skugga och gärna skyla plantorna med ett stycke fiberduk i ca en vecka.

Lästips: Avhärda med fiberduk

Sticklingstips

Om det köpt på dig sötpotatisplantor är chansen stor att de växer förfärligt mycket. Det ska du såklart utnyttja och passa på att skapa dig nya plantor. För oss är sötpotatisen rekordhållaren när det gäller att producera rötter från avklippta sticklingar. Det går att skönja nya rötter redan efter 24 timmar. Efter ett par dagar i vatten är de redo att sättas i enskilda krukor i planteringsjord. Så där kan man hålla på ett bra tag då växtkraften är stor. Sötpotatisen påminner mer om blomman för dagen än potatis och är inte ens släkt med vanlig potatis, den uppför sig mer som en klätterväxt.

Lästips: Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta

Skörda sötpotatis

När du ska skörda knölarna någon gång i september – oktober innan frosten på allvar kommer, måste du leta överallt om du tex odlar dem i en pallkrage. Sötpotatisen är inte som den vanliga potatisen och placerar sina knölar under respektive planta utan kan gömma alla i ett hörn. 3- 5 plantor tycker jag är lagom i en dubbelpallkrage och utplantering hos oss sker under de två första veckorna i juni, odlingszon 2.

OBS: Skördad sötpotatis ska förvaras i rumstemperatur, då går knölarna att lagra i upp till 4 – 6 månader. Råkar du lägga dem i kylen kommer de ruttna på ca 2 veckor.

Lästips sötpotatis:Årets sötpotatisodling, Så här njuter vi av sötpotatis, Gratinerad sötpotatis med fetaost och persilja

Wasabi

Till sist skulle jag vilja slå ett slag för en växt Klostra ofta har, äkta wasabi. Den är jättekul att odla och inte så svår heller. Än så länge har vi inte fått några stora kraftiga rötter att riva till vår hemmagjorda sushi, men vi hoppas att vi kommer få det i framtiden. Vilkoret för att få stora rötter är att den får sova länge under natten, något få växter kan göra under våra ljusa sommardygn i skandinavien. Sommaren 2018 dog våra treåriga wasabiplantor i skogsträdgården då brunnen samtidigt sinade. Nu håller vi på att bygga upp ett nytt bestånd igen och det ser verkligen lovande ut. Vi har både ettåringar och tvååringar i våra odlingar i år.

Den här artikeln är ett samarbete med Klostra, ett företag som både säljer fröer, knölar och rötter samt levande plantor på nätet. Till den 7 maj får ni 15% rabatt med koden GRÖN23 på deras plantnyheter som du hittar här: Årets nyheter

För dig som gillar zinnia, kika in här:Zinnia fröer 20%

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *