Varför får min aubergine inga frukter?

Att inte få frukter på sina auberginplantor kan bero på flera olika saker. Här berättar vi om hur vi gör för att få stor skörd.

Av alla de grönsaker vi odlar finns ett gäng grönsaker som är så kallade fruktgrönsaker. Det betyder att växten blommar och sätter frukt om blommorna blivit pollinerade. Exempel på sådana växter är majs, melon, tomat, chili och aubergine.

Hur får man sina fruktsättande grönsaker att blomma?

Först och främst behöver växterna börja blomma. Utan blommor kan det omöjligt bli några frukter. Men hur gör man och vad behövs för att blomning skall ske? En viktig faktor är ljuset. Hur många soltimmar som behövs exakt är svårt att säga, men får plantorna mellan 8 – 12 timmar i full sol blir de glada . Får en planta färre timmar med sol, kan det innebära att det inte blir någon blomning alls.

Även temperaturen är viktig för blombildandet. Auberginer härstammar från Sydostasien och Indien där det är ett helt annat klimat än här i Sverige och för att kunna efterlikna detta klimat behöver man har sina auberginplantor på ett så soligt och varmt ställe som möjligt. Växthus och uteplatser med mycket sol och skyddat från vind är att rekommendera.

Näring med kalium

Dock händer det att både sol och värme finns i överflöd, men blomningen kanske uteblir ändå. Då kan det handla om näringen. Aubergine är en näringskrävande växt vilket innebär att den behöver rejält med näringstillskott i jorden. Både fosfor och Kalium främjar fruktbildning, så ett gödsel med förhållandevis hög fosfor och kaluimhalt är bra. Om man köper förpackat gödsel, tex på kartong eller säck brukar det finnas ett NPK-värde, tex 6 -3 -12. Om de sista två talen är höga betyder det att det finns bra med näring för just fruktsättningen. Kogödsel brukar ha ett hyfsat bra kaliumvärden, medan hönsgödsel kan ha lite lägre.

Vi brukar alltid blanda i rikligt med gödsel i jorden innan slutplantering så att det finns tillräckligt med näring under auberginens hela livslängd. Men misstänker man att man gödslat för dåligt eller hemska tanke inte gödslat alls, kan man behöva vattna med något näringsrikt direkt. Köp någon oekologiskt växtnäring, eftersom många ekologiska näringstillskott visat sig ha skadligt innehåll för många växter under 2020.

Aubergine

Pollinera för hand

När man odlar fruktgrönsaker behöver någon typ av pollinering ske när växten börjat blomma. Ute i naturen är det insekter som ordnar med det eller i bland vinden. I ett växthus, på en uteplats eller i en trädgård är det inte säkert att någon insekt hittar till auberginens blommor. En obefruktad blomma utvecklar ingen frukt!

För att vi med säkerhet ska få auberginfrukter pollinerar vi alltid för hand och på så vis hjälper naturen på traven. Ett finger fungerar bra och vi pillar lite försiktigt i varje blomma så att pollen från en blomma träffar en annan blomma på samma planta. Pollinerandet gör vi flera gånger, i princip varje gång vi går förbi plantorna.

En välmående planta blommar med flera blommor så missar man att pollinera en blomma och ser den vissna ihop kommer man inom kort får en ny chans. En pollinerad blomma vissnar också men där bladen suttit börjar en auberginfrukt att utvecklas.

Aubergine Farmers long hos Farbror Grön
Aubergine Farmers long

Fyra tips för att få frukt:

 • Se till att plantan står i full sol
 • Set till att plantan står på en varm plats.
 • Se till att jorden är näringsrik
 • Pollinera varje blomma för hand.

Läs mer om hur man odlar aubergin från frö till skörd.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Varför får min aubergine inga frukter?”

 1. Profilbild för Agneta Bbörjeson
  Agneta Bbörjeson

  Aubergin kommer från Indien, inte sydamerika

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *