Din varukorg är för närvarande tom!
Gulbetor – omplantera eller inte?

Man kan odla växter på många olika sätt. Det ligger öppet för oss odlare att finna våra egna individuella odlingsstigar. Visst kan vi läsa oss till en hel del och det behövs då och då, men att leka med odlandet och pröva sig fram, det ger så mycket!
Plantorna på bilden ovan är gulbetor. De ska med tiden få stora rotknölar som vi ska äta av från mitten av sommaren fram till sen höst. Vi förkultiverar alltid våra betor innan de hamnar i ett friland eller i en pallkrage. Fröna bredsår vi i plastbyttor med hål i botten. Häften av plantorna har vi planterat om en gång. Då har varje planta fått en egen liten kruka med planteringsjord. Det är inget måste att plantera om, men det finns flera fördelar. När plantornas rötter får mer plats och ny jord växer de snabbare och blir kraftiga och fina. Stora plantor ger skörd tidigare än små och stora plantor har oftast lättare att överleva än små.
Det finns också en poäng med att inte plantera om plantorna ifall man av någon anledning skulle vilja segdra dem, hämma deras tillväxt. Genom att plantera om några plantor lite då och då får man plantor i varierade storlekar och kan strecha ut skördeperioden.
Detta gäller för i princip alla växter vi odlar, ja förutom tomater och rotselleri, de drar ju iväg ändå. De växter vi på det här sättet oftast segdrar är kål, betor, sallat, olika bladlökar, chili och kryddor. Ibland gör vi det medvetet och ibland för att vi glömmer bort plantorna. Ofta är det ju missar i ens tänkta odlande som får en att förstå växternas processer. Det är där vi oftast finner de stora aha-upplevelserna.
Spara små plantor
Sparar man en halv eller trekvartsask med plantor, puttar i lite ny planteringsjord där det saknas och gödselvattnar dem lite då och då, har man en backupp till långt in i sommaren. Färdiga plantor är guld värda efter hagelstormar, kattattacker, snigelanfall och krafsande fåglar eller andra oplanerade missöden. Ta inte så allvarligt på rekommandationerna på fröpåsarna. Ofta är det standardtexter, komponerade av någon som inte har hälften så mycket experimentlusta som du. Våga testa och lek med ditt odlande! Bara döda fiskar flyter med strömmen.

Betornas frön
Visste ni att betornas frön egentligen är en frökapsel med många frön i? Det är därför jag tycker så mycket om att förså dem, så att jag slipper krypa ner och gallra. Det besparar ganska många knäböj.
Alla typer av betor passar bra att så från tidig vår, ja även vårvinter, och fram till mitten av sommaren. Har du sått några betor ännu? Om inte, gör det! Det finns massor med goda recept man kan göra av betor.
Läs även: Mysteriet med betornas frön , Risotto med svartkål och citronmarinerade rödbetor, Gulbetssoppa med pepparrotscrème och Gulbetor från sådd till skörd.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Gulbetor – omplantera eller inte?”
Du skriver så fina texter, Johannes! De är positiva och lågmälda i sitt tilltal samtidigt som man får lära sig så otroligt mycket om odling. Så får man sig också ett gott skratt lite då och då. Humor är aldrig fel!
Lämna ett svar