Odla gulbeta – från frö till skörd

I år har vi bestämt oss för att odla många fler gulbetor än förra året. Varför? Jo det beror helt enkelt på att de är så himla goda, vackra och färgar inte av sig så där som rödbetor gör.

I min barndom åt vi enbart inlagda rödbetor. Ingen annan beta serverades. De röda betorna var köpta och så där vågigt skurna. Min familj: mamma, pappa min storasyster och jag åt dessa rödbetsskivor till pyttipanna, isterband och även till kalopsen. I mitt album från småbarnsåren har min mamma skrivit att jag äter det mesta om det är rödbetor till. Inlagda rödbetor var länge en favorit, det minns jag tydligt. Men sedan kom en period då jag tröttnade på den där ättikssmaken och burkarna med de inlagda rödbetorna behövde inte köpas i lika stor omfattning längre. 

Jag tror det var först i vuxen ålder jag åt kokta rödbetor för första gången. Då hade de nog blivit ugnsbakade också med fårost. Det var verkligen någonting helt annat än de räfflade skivorna i ättikslag. 

Vår första odling

Johannes och min första riktiga odlingssäsong tillsammans var för ungefär 10 år sedan. Då odlade vi grönsaker tillsammans med en annan familj på ett friland. Det blev mycket rödbetor den hösten och anrättningar med rödbetsbas blev många. Året därpå provade vi att odla gulbeta. Den odlas ju på precis samma sätt som rödbetor. Vilken grej! Gulbetan kan användas på precis samma sätt som rödbetan, men den har den fina förmågan att inte färga av sig. Ibland har den där färgen av rödbetan gjort att jag undvikit att ge mig på att använda den i maten. Det är ju så jobbigt att få missfärgade skärbrädor, rödbetsfläckar på kläderna eller att all annan mat färgas rödrosa. Gulbetan känns i detta avseende som en önskedröm.

Odla gulbeta – hur går den till?

Vi har märkt att de flesta betfrön, rödbeta, gulbeta, polkabeta mm, inte tål att sås under vintern. Flera vintersåddförsök har gjort att vi inte längre räknar betor till några vintersåddsgrödor. Däremot brukar vi så dem utomhus när vintern övergått till vår och den allra kallaste perioden har passerat, dvs i april. Vi tycker att vi får de allra finaste betorna om vi sår på våren, men man kan också så senare, ja ända fram till juni. Sommarsådda gulbetor brukar inte bli lika stora som vårsådda, inte hos oss i alla fall.

Direktsådd eller förkultivera?

Det går bra att direktså gulbetor på friland och i pallkragar, men vi brukar alltid förkultivera i små plastaskar eller i pluggbrätten. Det som ser ut som ett frö är egentligen en kapsel som omsluter ett par tre frön. Ur kapseln kan det utvecklas fler små plantor. När vi direktsått kapslarna tycker vi att plantorna växer upp för nära varandra och därför blir det lättare att förodla och vid slutplanteringen separera alla plantor och plantera alla på lagomt avstånd, 8-10 cm.

Jord, näring och odlingsplats

När vi förkultiverar gulbetor, använder vi planteringsjord och tillför ingen extra näring. Innan slutplanteringen på friland eller i pallkragar bereder vi jorden innan med någon typ av gödsel. Har man brunnen ko- eller hästgödsel går det bra att blanda ner den i jorden, annars kan kompostjord och pelleterat grönsaksgödsel/hönsgödsel fungera bra. I leraktiga jordar trivs betor som allra bäst eftersom leran bidrar med viktiga mineraler. I sandiga jordar mår betor bra av ett mineraltillskott av tex stenmjöl eller Algomin

Betor verkar trivas allra bäst på friland. Pallkragar kan också vara en bra plats för dessa rotfrukter. I krukor har vi inte fått så bra resultat, kanske för att jorden i krukor ofta blir ganska varm. Jag föreställer mig att rotfrukter är anpassade att växa i marktemperatur.

När de är klara att skördas

Det är ganska lätt att se när betorna är skördeklara. De växer liksom uppåt och klotformade roten hamnar, hur man än gör, vid eller ovanför jordytan. När man tycker att den ser skördeklar ut kan man bara dra upp dem ur jorden. Vi brukar bara skörda just de exemplar vi vill äta, resten får vara kvar i jorden. Vi tycker inte det går så bra att förvara betor ovan jord en lägre tid. 

Gulbeta i köket

Vi äter gulbetor råa, kokta eller ugnsbakade. Man kan skiva gulbetorna tunt med ex mandolin och ha i sallad. Skalet behöver man inte avlägsna, bara tvätta. Dressing eller olja får gärna innehålla citron. Det blir en oerhört bra kombination tycker vi. Även kokta gulbetor gör sig bra med stänk av citron, vilket blir ett läskande middagstillbehör. När man kokar gulbetor kan man koka dem hela med skalet på och när de är mjuka rakt igenom, kan man gnugga bort skalet. Vi brukar dela betorna i mindre bitar när vi kokar och då skalar vi betorna innan. Det är svårt att säga hur lång tid gulbetor behöver kokas, det bästa är att känna efter med en tandpetare eller liknande. 

Ibland ugnsbakar vi gulbetor. Dessa gör sig bra med tex fårost/getost, timjan, vitlök, solroskärnor, pumpakärnor.

Tips på några favoritrecept med gulbeta:

Theres Lundén

4 Comments

 1. Jag älskar gulbetor! Tycker smaken är mildare/rundare än vanliga rödbetor, och blasten är oftast finare till förvällning och frysning. Även vita betor gillar jag mycket. I höstas skivade jag just vitbeta på mandolin och slängde ner tillsammans med ingefäran när jag gjorde gari. Kombinationen sött, starkt och syrligt ihop med betans jordighet var fantastisk! (Garin åt jag för övrigt mestadels på stående fot när jag var sugen på något gott till kaffet, haha.)

 2. Härligt med gulbetor!
  Jag tycker dock att mina brukar bli små jfm rödbetor.
  Gödslar jag för lite eller är det sortberoende?
  Den enda sort jag får tag i frön till är Burpees Golden. Jag har läst om andra sorter, men inte hittat frö att köpa.
  Vilka sorter odlar ni och var köper ni fröna?

  1. Vi har inte märkt någon skillnad på rödbetor och gulbetor vad gäller näringsbehov. Våra brukar bli ungefär lika stora. Gulbetsfröna inhandlar vi oftast hos Runåbergs eller Impecta.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + tjugo =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW