Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor

Risotto med svartkål Farbror Grön

Denna risotto är baserad på det italienska carnaroliriset och får en extra tyngd och mustighet av svartkålen. Tillsammans med de citronsyrliga gulbetorna och den krämiga getfetaosten får tungan allt man kan önska av en måltid.

Ingredienser till 2 personer
3 rejäla svartkålsblad
2 dl carnaroliris
1 liten till medelstor gul lök
1 tsk rårörsocker
1,5- 2 tsk grönsaksbuljong
4,5-5 dl vatten
2-6 msk vitt ekologiskt vin
100 g finriven parmesan
0,2-0,6 dl rapsolja
6-7 nykokta gulbetor
1/4 inlagd citron eller 3 msk citronsaft
Ca 0,5 dl olivolja
2 msk Äppelcidervinäger
100 g finriven parmesan
Örtsalt efter tycke och smak

Gör så här: Koka gulbetorna med skalet på på tills de nästan blivit helt mjuka. Dra av skalet och skär dem i 0,5 cm stora skivor. Finhacka den inlagda citronen och blanda med olivoljan, äppelcidervinäger och lite örtsalt. Häll över citronoljeblandningen över de varma gulbetorna och ställ dem svalt. Skölj och finhacka svartkålen och löken. Fräs dem på medelhög värme i rapsoljan i ca fem minuter, häll därefter ner riset. Sänk värmen ett eller ett par steg och fräs allting under omrörning tills det börjar bli torrt.

Häll därefter i allt vin och buljong och spä under omrörning med vattnet när det blir torrt, se till att det aldrig bränns vid. Spä sedan lite i taget så att vattnet går in i riset tills vattnet är slut och du tycker att riset har fått en bra konsistens. Ta av riset från plattan och sätt på locket och låt riset stå i 5-10 minuter. Blanda sedan i den finrivna parmesanen och spä eventuellt med lite vatten tills du får en lagom fast eller krämig konsistens på risotton. Salta och peppra efter smak och tycke.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *