Din varukorg är för närvarande tom!
Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor
Denna risotto är baserad på det italienska carnaroliriset och får en extra tyngd och mustighet av svartkålen. Tillsammans med de citronsyrliga gulbetorna och den krämiga getfetaosten får tungan allt man kan önska av en måltid.
Ingredienser till 2 personer
3 rejäla svartkålsblad
2 dl carnaroliris
1 liten till medelstor gul lök
1 tsk rårörsocker
1,5- 2 tsk grönsaksbuljong
4,5-5 dl vatten
2-6 msk vitt ekologiskt vin
100 g finriven parmesan
0,2-0,6 dl rapsolja
6-7 nykokta gulbetor
1/4 inlagd citron eller 3 msk citronsaft
Ca 0,5 dl olivolja
2 msk Äppelcidervinäger
100 g finriven parmesan
Örtsalt efter tycke och smak
Gör så här: Koka gulbetorna med skalet på på tills de nästan blivit helt mjuka. Dra av skalet och skär dem i 0,5 cm stora skivor. Finhacka den inlagda citronen och blanda med olivoljan, äppelcidervinäger och lite örtsalt. Häll över citronoljeblandningen över de varma gulbetorna och ställ dem svalt. Skölj och finhacka svartkålen och löken. Fräs dem på medelhög värme i rapsoljan i ca fem minuter, häll därefter ner riset. Sänk värmen ett eller ett par steg och fräs allting under omrörning tills det börjar bli torrt.
Häll därefter i allt vin och buljong och spä under omrörning med vattnet när det blir torrt, se till att det aldrig bränns vid. Spä sedan lite i taget så att vattnet går in i riset tills vattnet är slut och du tycker att riset har fått en bra konsistens. Ta av riset från plattan och sätt på locket och låt riset stå i 5-10 minuter. Blanda sedan i den finrivna parmesanen och spä eventuellt med lite vatten tills du får en lagom fast eller krämig konsistens på risotton. Salta och peppra efter smak och tycke.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor”
Gott!!!
Lämna ett svar