Vi testar nya trädgårdsredskap!

Det är få människor jag känner som kan avverka trädgårdsredskap i samma takt som jag gör. Därför är det med glädje vi presenterar, i samarbete med Gjordnära tunnelväxthus, en grupp hållbara verktyg att leva med länge.

Jag vet inte hur många spadar och grepar i varierande storlekar jag avverkat under mina 30 odlingsår. Med tiden har jag lärt mig vad som verkligen fungerar. Hur konstruktionen bör vara, vilket trä som fungerar bra, om det ska vara blandat trä och plast ( föredrar endast trä) och hur verktygets utformning bör vara. Jag har märkt att det behöver finnas en tanke bakom verktygen jag använder. Att den eller de som tillverkat redskapen, även om de inte odlar själva, åtminstone har förstått odlandet. Jag använder verkligen trädgårdsredskap som verktyg, det är inget trädgårdspynt för mig. Jag vrider, vänder hackar och bänder. De ska klara 93 kg trädgårdsursinne när det så behövs och de ska klara av att jag glömmer dem ute i odlingarna. Alla redskap förutom häcksaxen är rostfria. Häcksaxen mår bra av lite olja då och då och att bo under tak när det regnar.

Enskilda eller som kit

De trädgårdsredskap om syns längst upp på första bilden säljs både som enskilda eller som tre olika kit. Vill man ha alla verktyg är det ”Komplett redskapskit”, endast de stora verktygen ”Stort redskapskit” eller de två små samt häcksaxen ”Litet redskapskit”. Med koden grönaredskap får du 10 % på alla verktyg fram till den 23 maj.

Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Ett företag som saluför en mängd intressanta produkter, tex odlingslådan berberis och trädgårdsskorna Mudr men som kanske mest är kända för sina robusta tunnelväxthus.

Grep, grävspade och planteringsspade

De stora redskapen

De tre stora redskapen är alla i rostfritt stål. Handtagen i FSC certifierad ask har bekväma klykor att hålla i och som även kan användas till en annan, för mig viktig detalj, vilket jag avslöjar längst ner i inlägget.

Metallhylla

Något jag uppskattar med dessa lite större trädgårdsredskap i Gjordnäras sortiment är att metallen längst upp, där man trycker till med foten, är bockad bakåt. Det gör att man får en liten hylla där man skjuter på med foten. Med en sådan bakåtbockning fungerar det ofta att bara ha sandaler, tunna gummistövlar eller flippflopp på sig, vilken händer under högsommaren hos oss. Hyllan gör att det även blir snäppet mer stabilt om man vill stå på spaden med båda fötterna och balansera. Något jag gör då och då tex när jag ska gräva bort buskar eller ta djupa sticklingar och behöver trycka till lite extra.

Jag tycker jag att den lite spetsigare spaden, den sk grävspaden passar riktigt bra när man ska ner djupt och vräka upp en buske och den fyrkantigare Planteringsspaden passar bra när man ska plocka upp en buske genom att skära upp en fyrkant runt busken eller plantan. Planteringsspaden är verkligen en allround-spade som passar till det mesta i trädgården. Grepen fungerar till det mesta man kan ha en grep till. Dess bredd får mig att längta efter att lirka upp potatisar. Då kanske det blir fler hela knölar för mig i år, då jag med mindre grepar och spadar ganska ofta spetsar de största och finaste knölarna. Ganska irriterande.

De mindre verktygen

De mindre verktygen kanske ser lite alldagliga ut, som att man kanske sett dem förut. Men skenet bedrar, de här verktygen håller för hårda tag. Liknande krattor och spadar med lite längre handtag brukar missa en betydande detalj. De ska fungera för trädgårdsarbete!

Den lilla spaden

Jag tog bort tistlar, maskrosor och annat ogräs i vår rabarberslänt häromdagen. Jag orkade inte gå och hämta en stor spade för att gräva djupt. Tog det jag hade närmast, den mindre spaden från Gjordnära. Tack vare det långa handtaget var det superlätt att samtidigt som jag höll den lätt i ena handen, använda foten för att trycka ner den rejält.

Skapa nya användningsområden.

Att använda klykorna i trädgårdsredskapen för att låsa fast vattenmunstycken med, torde vara ett av mina största bidrag till mänskligheten. Jag brukar lägga upp några filmer och bilder om detta varje år och för många, som inte själva upptäckt detta, verkar glädjen bli lika stor som hos mig. Jag brukar vattna på det här sättet samtidigt som jag är ute och odlar och grejar med annat. Sedan flyttar jag runt ekipaget lite här och där och vattnar olika områden. Med en jämn och mjuk dusch fördelas vattnet jämt över ytan av både perenna och småplantor så att de inte spolas bort.

De trädgårdredkap om finns med i detta inlägg går att köpa till rabatterat pris hos Gjordnära tunnelväxthus. Med koden grönaredskap får du 10 % på alla verktyg fram till den 23 maj.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *