Din varukorg är för närvarande tom!
Lyxiga brownies

Riktigt goda brownies som passar som en extra festlig efterrätt. Kakan är lätt att baka, men vill man garnera och skära i trianglar kan det förstås ta lite extra lång tid.
Ingredienser
- 400 gr smör
- 6 dl socker
- 3 dl kakao
- 1 tsk salt
- 2 msk vaniljsocker
- 6 ägg
- 3 dl mjöl
Glasyr
- 250-300 g mörk blockchoklad
- 2,5 dl grädde
- en nypa salt
Garnering
- Jordgubbar
- Citronmeliss
- Blåbär
- ev visad grädde
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Börja med att göra chokladglasyren. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka blockchokladen och lägg i en skål som tål värme. Slå över den heta grädden och låt stå en liten stund. Rör runt och se till att blanda den mjuka chokladen och grädden till en slät smet. Blanda ner en nypa salt. Låt glasyren stå i rumstemperatur tills kakan är helt klar.
Förse en långpanna ( plåt med höga kanter, ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en stor kastrull. Blanda socker, kakao, salt och vaniljsocker i en separat skål eller bunke. Vänd ner sockerblandningen i kastrullen där de smälta smöret finns. Blanda väl med förslagsvis en trägaffel. Knäck i ett ägg i taget i smeten och blanda. Slutligen är det mjölet som skall i. Häll i en dl mjöl taget och blanda väl. Se till att det inte är några mjöl-klumpar i smeten.
Häll ut smeten i plåten och bred ut den jämnt med en slickepott. Grädda i mitten i ugnen ca 25 minuter. Jag brukar ha plåten ett snäpp under mitten.

När kakan kallnat bres glasyren ut. Efter det kan hela kakan på plåten placeras i kylskåpet några timmar så att glasyren stelnar lite. När det är dags att skära brukar jag vinkla plåten och liksom dra i bakplåtspapperet så att hela kakan glider av plåten och kommer på köksbänken eller på en vanlig plåt med låga kanter. Sedan är det bara att skära lagom stora bitar och ev garnera. Jag har på bilden garnerat mina triangelformade brownies med en fjärdedels jordgubbe, ett blåbär och ett blad av citronmeliss. Så mycket mer än så fick inte plats. Men bredvid kakan kan man skålar med vispad grädde och mer bär för dem som vill ha lite mer gott till kakan.
Prova gärna en annan typ av chokladkaka, glutenfri med bönor i.
Detta recept är en vidareutveckling av Fredrik Nyléns goda brownierecept.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar