Din varukorg är för närvarande tom!
Lyxiga brownies
Riktigt goda brownies som passar som en extra festlig efterrätt. Kakan är lätt att baka, men vill man garnera och skära i trianglar kan det förstås ta lite extra lång tid.
Ingredienser
- 400 gr smör
- 6 dl socker
- 3 dl kakao
- 1 tsk salt
- 2 msk vaniljsocker
- 6 ägg
- 3 dl mjöl
Glasyr
- 250-300 g mörk blockchoklad
- 2,5 dl grädde
- en nypa salt
Garnering
- Jordgubbar
- Citronmeliss
- Blåbär
- ev visad grädde
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Börja med att göra chokladglasyren. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka blockchokladen och lägg i en skål som tål värme. Slå över den heta grädden och låt stå en liten stund. Rör runt och se till att blanda den mjuka chokladen och grädden till en slät smet. Blanda ner en nypa salt. Låt glasyren stå i rumstemperatur tills kakan är helt klar.
Förse en långpanna ( plåt med höga kanter, ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en stor kastrull. Blanda socker, kakao, salt och vaniljsocker i en separat skål eller bunke. Vänd ner sockerblandningen i kastrullen där de smälta smöret finns. Blanda väl med förslagsvis en trägaffel. Knäck i ett ägg i taget i smeten och blanda. Slutligen är det mjölet som skall i. Häll i en dl mjöl taget och blanda väl. Se till att det inte är några mjöl-klumpar i smeten.
Häll ut smeten i plåten och bred ut den jämnt med en slickepott. Grädda i mitten i ugnen ca 25 minuter. Jag brukar ha plåten ett snäpp under mitten.
När kakan kallnat bres glasyren ut. Efter det kan hela kakan på plåten placeras i kylskåpet några timmar så att glasyren stelnar lite. När det är dags att skära brukar jag vinkla plåten och liksom dra i bakplåtspapperet så att hela kakan glider av plåten och kommer på köksbänken eller på en vanlig plåt med låga kanter. Sedan är det bara att skära lagom stora bitar och ev garnera. Jag har på bilden garnerat mina triangelformade brownies med en fjärdedels jordgubbe, ett blåbär och ett blad av citronmeliss. Så mycket mer än så fick inte plats. Men bredvid kakan kan man skålar med vispad grädde och mer bär för dem som vill ha lite mer gott till kakan.
Prova gärna en annan typ av chokladkaka, glutenfri med bönor i.
Detta recept är en vidareutveckling av Fredrik Nyléns goda brownierecept.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar