Egen glögg på svagdricka

I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så varför inte även glögg?

Det finns mängder av recept där ute, men när Anders från Feeders Matprat delade sitt glöggrecept på Facebook, tog jag det som ett tecken. Nu var det dags även för oss.

Läs mer om andra förädlingar: Farbror Grön brygger öl – uppstarten, Gör eget kryddat brännvin till julen, Vi gör eget rödvin – film

Enkelt recept med klassiska ingredienser

Det fina med den här glöggen är att den är enkel. Inga konstiga essenser, ingen specialjäst – bara vanliga ingredienser som du hittar i en välsorterad mataffär.

Den färdiga glöggen blir fyllig, doftrik och alldeles underbar. Vi har lagrat några flaskor i rumstemperatur och några i vår svala odlingskällare – båda varianterna har blivit riktigt goda. Vissa menar att ett års lagring är optimalt, andra säger att glöggen bara blir bättre med tiden. Jag lutar nog åt det senare.

Och du – om du känner att det är “för sent eller för tidigt” att sätta igång när du läser detta, ingen fara. Den här glöggen vinner på lagring, så du är alltid i god tid, oavsett månad eller årstid!

Skulle du tycka att det är försent när du upptäcker detta recept, ingen fara, det är nu det kommer till dig. Den här glöggen vinner verkligen på att lagras så oavsett när du finner detta recept är du i god tid. Tänk vad underbar att skapa julstämning och underbara dofter oavsett vilken årstid!

Ingredienser

  • 6 liter svagdricka
  • 2 kg socker
  • 2 paket jäst (smulas ner)
  • 0,5 kg russin
  • 2 påsar hela kardemummakärnor
  • 2 påsar hela nejlikor
  • (Efter några dagar: några pomeransskal för en frisk citruston)

Du behöver också ett jäskärl – till exempel en hink med lock och vattenlås, eller en damejeanne. Två mindre hinkar på ca 12 liter vardera är perfekt.

Gör så här: Blanda alla ingredienser i ett rengjort jäskärl. Skaka om rejält och låt stå i sex veckor i rumstemperatur. Sila sedan av glöggen försiktigt till en ren behållare – bottensatsen ska stanna kvar.Låt glöggen vila i ett dygn med lock på, och tappa sedan om den en gång till.Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara mörkt och svalt till nästa år.

Lite extra citrusdoft

Jag älskar citrus, så efter några veckor la jag i några pomeransskal. Jag lät dem först dra i hett vatten några minuter, för att döda ev bakterier innan jag lade dem i glöggen. Skalen gav en fin fräschör som balanserar kryddigheten perfekt.

Vi har ingen aning vilken alkoholhalt denna glögg har och det spelar inte så stor roll för oss.

För dig som vill ha glögg snabbt

Har du inte tid att vänta sex veckor? Ingen fara! Du kan snabbt koka ihop en snabbglögg:Värm saft (hemgjord eller köpt) eller must tillsammans med glöggkryddor. Låt det sjuda en stund, inte koka. Vill du ha en mer vuxen smak? Tillsätt lite rödvin eller en skvätt av din favoritlikör/sprit och söta med honung.

Avslutningsvis

Att göra sin egen glögg är inte bara ett sätt att skapa något gott – det är också ett sätt att skapa doft, värme och stämning, oavsett årstid. 🌟När vintern närmar sig och flaskorna har fått vila till sig, är det något alldeles speciellt att korka upp en flaska av sin egen hemlagade glögg.

Några snabba alkoholfria glöggrecept på vår sida

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

September

Oktober

November ( Norrbottenturné)

December

Februari

Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.

Hoppas vi ses!

Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *