Din varukorg är för närvarande tom!
Egen glögg på svagdricka

I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så varför inte även glögg?
Det finns mängder av recept där ute, men när Anders från Feeders Matprat delade sitt glöggrecept på Facebook, tog jag det som ett tecken. Nu var det dags även för oss.



Läs mer om andra förädlingar: Farbror Grön brygger öl – uppstarten, Gör eget kryddat brännvin till julen, Vi gör eget rödvin – film
Enkelt recept med klassiska ingredienser
Det fina med den här glöggen är att den är enkel. Inga konstiga essenser, ingen specialjäst – bara vanliga ingredienser som du hittar i en välsorterad mataffär.
Den färdiga glöggen blir fyllig, doftrik och alldeles underbar. Vi har lagrat några flaskor i rumstemperatur och några i vår svala odlingskällare – båda varianterna har blivit riktigt goda. Vissa menar att ett års lagring är optimalt, andra säger att glöggen bara blir bättre med tiden. Jag lutar nog åt det senare.
Och du – om du känner att det är “för sent eller för tidigt” att sätta igång när du läser detta, ingen fara. Den här glöggen vinner på lagring, så du är alltid i god tid, oavsett månad eller årstid!


Skulle du tycka att det är försent när du upptäcker detta recept, ingen fara, det är nu det kommer till dig. Den här glöggen vinner verkligen på att lagras så oavsett när du finner detta recept är du i god tid. Tänk vad underbar att skapa julstämning och underbara dofter oavsett vilken årstid!

Ingredienser
- 6 liter svagdricka
- 2 kg socker
- 2 paket jäst (smulas ner)
- 0,5 kg russin
- 2 påsar hela kardemummakärnor
- 2 påsar hela nejlikor
- (Efter några dagar: några pomeransskal för en frisk citruston)
Du behöver också ett jäskärl – till exempel en hink med lock och vattenlås, eller en damejeanne. Två mindre hinkar på ca 12 liter vardera är perfekt.
Gör så här: Blanda alla ingredienser i ett rengjort jäskärl. Skaka om rejält och låt stå i sex veckor i rumstemperatur. Sila sedan av glöggen försiktigt till en ren behållare – bottensatsen ska stanna kvar.Låt glöggen vila i ett dygn med lock på, och tappa sedan om den en gång till.Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara mörkt och svalt till nästa år.


Lite extra citrusdoft
Jag älskar citrus, så efter några veckor la jag i några pomeransskal. Jag lät dem först dra i hett vatten några minuter, för att döda ev bakterier innan jag lade dem i glöggen. Skalen gav en fin fräschör som balanserar kryddigheten perfekt.
Vi har ingen aning vilken alkoholhalt denna glögg har och det spelar inte så stor roll för oss.



För dig som vill ha glögg snabbt
Har du inte tid att vänta sex veckor? Ingen fara! Du kan snabbt koka ihop en snabbglögg:Värm saft (hemgjord eller köpt) eller must tillsammans med glöggkryddor. Låt det sjuda en stund, inte koka. Vill du ha en mer vuxen smak? Tillsätt lite rödvin eller en skvätt av din favoritlikör/sprit och söta med honung.



Avslutningsvis
Att göra sin egen glögg är inte bara ett sätt att skapa något gott – det är också ett sätt att skapa doft, värme och stämning, oavsett årstid. 🌟När vintern närmar sig och flaskorna har fått vila till sig, är det något alldeles speciellt att korka upp en flaska av sin egen hemlagade glögg.
Några snabba alkoholfria glöggrecept på vår sida
- Julrecept – Egen vinbärsglögg
- Julens godaste glögg – Äppelglögg
- Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar