Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden

Kryddor från mataffären

Visste du att man med enkla medel kan få matbutikens kryddor att ge ytterligare en skörd och ibland mer än så? Så här gör vi mer eller mindre alltid med köpeplantor av kryddväxter för att få större skördar och över längre tid. 

Många gånger är det enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsaffärerna än på plantskolorna, helt enkelt för att vi är där oftare. Tyvärr tappar många av oss lite av vår tankeförmåga när vi släpar hem sådana plantor jämför med dem vi handlar från trädgårdsbutikerna. Det är som att vi tror att bara för att en planta kommer från mataffären så är det en slit och släng planta man bara kan använda en gång, men det är fel, så är det ju verkligen inte! Det finns dessutom ett antal skäl att välja kryddplantor från mataffärerna;  oftast är de ekologiska, har väldigt sällan skadedjur på sig och de finns tillgängliga under årets alla månader.

Att ta hand om dessa plantor, avsett vilken sort du köpt hem, är inte bara smart eller mer hållbart utan ger dig också chansen att skörda dubbelt eller tre gånger så mycket från samma planta! Allt du behöver är ett soligt fönster, några krukor, planteringsjord och gärna något giftfritt gödsel, antingen fast vid planteringen (en tesked) eller något flytande att vattna med då och då. Tänk på att planteringsjord bara har näring som räcker i ca 3-4 veckor. Läs mer i Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd , specifikt odlingsråd 4.

Läs gärna det här: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?

Vilka kryddor är lätta att lyckas med?

Kryddor som är lätta att lyckas med är gräslök, timjan, mejram, oregano, kyndel, basilika och persilja. Det fungerar också många gånger med kruksallat. De enda kryddorna som är lite svåra att hantera på det här sättet är dill och koriander. Dessa skördar man innan de börjar att blomma och de kommer oftast inte upp med nya skott, det är liksom en resa man får med dessa växter.

Se till att när du skördar, inte klipper för långt ner på kryddorna. Lämna kvar några bladpar där det kan skjuta ut några nya toppar ifrån. på det sättet kommer plantan också att bli bredare då den för varje gång dubblar antal toppar. Liite som hur tomaterna beter sig när man halshugger dem: Därför halshugger jag mina tomatplantor

Här kan du läsa mer om kryddor: Odla egna kryddor – koriander, Odla egna kryddor – basilika, Odla egna kryddor – dill, Odla egna kryddor – gräslök, Odla egna kryddor – persilja, Odla egna kryddor – kyndel, Odla egna kryddor – timjan

Plantera kryddor från mataffären

1: Fyll en kruka som är större än ursprungskrukan till hälften med jord. Lägg i en till två teskedar med fast gödsel som du vet är giftfritt och blanda runt.

Plantera kryddor från mataffären

2: Ta ur kryddplantan ur den lilla krukan och dra och slit lite i rötterna så de växer i alla riktningar och inte bara fortsätter att snurra runt.

Plantera kryddor från mataffären

3: Stoppa ner kryddan i krukan ovanpå jorden, se till att den hamnar i samma nivå som i den gamla krukan. Har du lagt i för mycket jord så att den är för högt upp tar du bort lite jord och prövar igen. Fyll därefter på med planteringsjord till ca 1-2 cm från krukans kant ( det blir lättare att vattna om det inte är ända upp till kanten).

Plantera kryddor från mataffären

4: Vattna och ställ de omplanterade krukorna i ett söderfönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset. Tänk på att om de ska ut i starka solen så behöver de oftast vänja sig med det kraftiga ljuset, men i ett soligt fönster brukar det fungera utan avhärdning.

Läs mer om avhärdning: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?

Tips: Mynta, timjan, gräslök är perenna och kan med fördel gärna flytta ut i dina odlingar för att ge skörd under flera år framöver. Lästips: 6 fleråriga örter vi odlar och varför

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

6 svar till ”Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden”

  1. Profilbild för Else-Marie Larsson
    Else-Marie Larsson

    Tack tack🏡

  2. Profilbild för Alf Gustafsson
    Alf Gustafsson

    Salladslök i knippe från affären är också tacksam att få fler skördar från. Klippte en gång, satte sedan knippan med gummisnodd kvar i vatten. Kunde skörda en gång till. Och en gång till, men då såg det gröna lite blekt.
    Har nu satt ner i jord och nu kommer det fräscht grönt igen.
    Provar nu med att sätta även nedre delen av en purjolök i jord, intressant att se hur den kommer växa.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      🙂 Tummen upp 🙂

  3. Profilbild för viveka rudsberg
    viveka rudsberg

    Kul med grönt

  4. Profilbild för Margareta Winter
    Margareta Winter

    Persilja från mataffären: dela upp den i 5 – 8 ”plantor” & sätt i trädgårdslandet ! Och vips har du långa raden med frodiga plantor som du kan skörda om & om igen ! Till slut fryser jag in den ! Godaste såsen ? Klippt persilja – vitlök – en burk creme fraiche !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *