Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – koriander

De färska bladen passar utmärkt till mat med asiatiska eller mexikanska smaker, en stor hög med bladhack brukar Johannes ha som tillbehör. Bladen passar också bra i matiga sallader med tex hathavre eller bulgur.
Efter blomningen bildas frön som man kan äta färska eller torka. Vi torkar och mortlar fröna till en mycket användbar korianderkrydda. Jag tycker att smaken påminner något om spiskummin men med en ton av citrus. Malda korianderfrön brukar vi använda i våra blomkålsbollar och i vår rotfruktsgryta.
Att odla koriander
Koriander är en ettåring och behöver sås på nytt varje år. Den är relativt snabbväxande och kan sås vid jämna mellanrum under vår och sommar och går därmed att skörda länge.
Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt i vår kallväxthus under våren. Vi brukar lägga fröna i jorden i små byttor redan under vintern så att de är beredda när våren kommer. Vi kallar det för vintersådd. Fröna brukar vi lägga i små högar så att plantorna växer upp som små tuvor, men man kan också bredså dem. Det fungerar också att förkultivera koriander inomhus eller så direkt utomhus under våren och sommaren.
Många kryddväxter tål att skördas om och om igen, efter som de skjuter nya skott. Men så är det inte med koriander. När den är skördad så är den. Vi brukar därför driva upp nya plantor under säsongen. Skördar man sparsamt är det lätt hänt att plantor drar i väg på höjden och börjar blomma. Vi tycker inte att det gör någonting eftersom vi då kommer att kunna få njuta av fröna som bildas.

Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Odla egna kryddor – koriander”
Jag älskar att använda koriander som bladkrydda men när jag den här i Skåne så blir redultatet mer som det korianderhatarna beskriver.
Finns det varianter som passar bra/bättre/bäst för vårt sydsvenska klimat?Det finns en del som ger lite mer blad.Testa med lite olika sorter.
Jag avskydde korianderblad, tyckte det smakade metall och diskmedel ( alltså jag har inte smakat diskmedel, men det doftar som det). Det var innan jag förstod att koriander ska kombineras med limesaft. Gudomlig kemi! Nu älskar jag koriander tex i form av Pico de Gallo.
Lämna ett svar