Din varukorg är för närvarande tom!
Vintersådderna i april – innan vintern kom tillbaka
Under långfredagen (7 april) kom vintern tillbaka och såg till en början ut som ett vackert avsked nu när vi möter våren på allvar. Men det som började som ett vackert snöfall slutade med en köldsvacka som sägs vara den kallaste sedan våren 1942. Jag kan inte gå i god för att detta stämmer men jag tror mig ha ganska god koll på att det inte har varit så här kallt i mitten av april sedan jag började att vinterså och vårså våra grönsaker i våra kallväxthus.
Vilken glädje det var att alla våra vintersådda tomater kommit upp. Jag hade bevakat dem under mars och april och fascinerats över att de velat vakna i vårt ouppvärmda växthus. Visst borde man kanske, när kylan var på väg, ha satt in en frostvakt för att garantera nollan. Men jag ville faktiskt veta hur det skulle gå, hur tomaterna skulle reagera och se detta med mina egna ögon. Köldknäppen visade sig bli döden för ett flertal plantor och jag valde att ta in dem, där de flesta återhämtade sig riktigt bra. Mer om tomater kommer i ett särskilt inlägg inom de närmsta dagarna.
Rädisorna visade inga tecken på skador efter nattens köldrekord, bladen står fortfarande givakt där i backen där vi bredsått mängder med frön. Förra året odlade vi en gul Italiensk sort som hette Bizzare men i år odlar vi sorten French breakfast.
Backen med vår sallat var också helt oberörd över nattens kyla. Här har jag bredsått våra favoritsallater; Bronze Arrowhead, Black Seeded Simpsons och Jericho. Bladen ska vi skörda direkt ur backen har vi tänkt. Har vi kvar sallat i juni brukar vi ställa ut hela backen för att ge mer plats till annat i växthuset.
Dillen klarade också nattens kyla. Både på höger och vänster om den närmsta tuvan har två dillgrupperingar dött. Det beror inte på kylan utan på andra faktorer som jag inte riktig vet vilka de är. Dill är svår på det sättet, att den bara sjunker ihop och dör då och då. Det bara är så och man får lära sig att leva med det. Lösningen är att man sår dill på flera ställen och under hela säsongen. Den dör inte på alla ställen.
Spenaten klarade också kylan bra och i år är det sorten Merlo som vi vintersår i våra backar för konsumtion. Dessa plantor ska ge oss spenatblad under maj och då ska vi skörda stort. Det är nämligen ingen idé att spara på skördandet när det gäller spenat. När dagarna är som ljusast under juni går plantorna snabbt upp i blom och lägger kraften på att blomma i stället för att fortsätta producera blad. Någon gång i juni hamnar det som är kvar av plantorna på komposten och ny sådd av spenat får vänta tills dess att nätterna åter igen börja bli lite mörkare.
Jag är inte förvånad över att mejramen stod pall för minusgraderna, de flesta kryddor är ganska tåliga. Dags att plantera om dessa tuvor som nu bildat en tät väldoftande matta.
I år odlar vi ganska mycket smultron från frö, både röda och gula. Smultron är en sådan underbar kantväxt i grönsaksodlingarna och nu vill vi maxa på med flera sorter och jämföra med de vilda vi redan har mycket av i skogsträdgården. Trots minusgrader ser dessa småttingar ut att ha klarat sig bra.
Bilden ovan visar vårt kallväxthus i april. Här växer piplök, gräslök, komatsuma, topplök, rödlök, rabarber, broccoli, kålrot, rödkål, vitkål, savoykål, wasabino, rucola, Kinesisk gräslök, smultron och jordgubbar och en mängd andra grödor.
Överlag gjorde inte helgens köldknäpp någon större åverkan på våra vintersådder så här långt. Vi hoppas nu att de plantor som ser friska ut får leva vidare.
Hur har det gått för er andra?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
8 svar till ”Vintersådderna i april – innan vintern kom tillbaka”
Flott, ingen problem. Selv har jeg et lite veksthus i sone 8 (nord-norge) jeg sådde i desember og mine små spirer titter opp allerede i mars. Det går ikke fort men selv nå som vi har minus 4 om natten og faktisk opp mot +20 på dagen (inne i veksthuset) overlever spirene fint. Vi har i år en uvanlig kald vår synes jeg. Jeg er spent på fortsettelsen… Dette er mitt første år med veksthus og jeg driver på forsøksstadiet… 🙂
Spenaten ni sått i back, skördar ni allt från den eller planterar ni om spenaten?
Vi hade planterat ut en del chiliplantor i växthuset och de klarade inte järnnatten vid Hjälmarens norra strand.
Vi hade t.o.m. -9,5 grader på termometern.
Långfredag var 14 april.
Flera tomater klarade -6 grader i växthuset, de som stått där flera veckor, nyplanterade dog raskt.
Bondbönor, sallad, fänkål ute under yllefilt klarade kölden.
Alla andra saker både ute i Vöxthus klarade kölden bra.
Dagens glada :
Skördade första knölfänkålen (Zefa Fino) i växthuset som såddes i sept-okt ute, planterades in i november.Obs- detta är södra Gotland =varmt 😉
Förgrodda sockerärtplantor på friland dukade under. Och så hade jag satt ut tre ganska stora (sådda i februari) tomatplantor av olika sorter på prov på en ouppvärmd glasveranda. Verandan sitter på ett ouppvärmt hus under renovering, och har alltså ingen stödvärme whatsoever. Första veckan, som var kylig och mulen med ner mot nollan några nätter, gick bra. Men sen blev det påsk, 5 minusgrader som kallast… Dansk Export och Black Plum ser tämligen döda ut, däremot ser det fortfarande någorlunda hoppfullt ut för Mei Wei. Som tur är har jag många fler plantor kvar inne. Allt annat, kallsådder på friland och i plastback har klarat sig utmärkt. Inatt ska det bli ännu kallare, men jag tror det klarar det också.
Barbro som odlat i många år och är en hängiven och skicklig trädgårdsmästare har byggt en vägg av vattenfyllda petflaskor längs växthusets norrsida. Flaskorna värms på dagarna och avger värmen på nätterna. Det fungerar nog med en vattenfylld vattenslang också bara den ligger/hänger i solen på dagarna, eller en mörk vattentunna/hinkar.
Bina
Lämna ett svar