Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 5 – matförslag för hela veckan

Våra veckomatsedlar uppskattas och det känns verkligen roligt. Veckans ”Grön vecka” bjuder på allt från hemgjorda grönsaksbiffar till ogräspaj.
Måndag – tomatpasta med mozzarella
Att bland pasta och tomatsås i en stor skål gör rätten lite godare tycker vi. I vår tomatpasta har vi även blandat ner små tärningar av mozzarella. Mums!
Tisdag – Tom kha
I välsorterade matbutiker brukar det finnas en kryddpasta som heter Tom Kha, av märket Lobo. Den använder vi för att få en asiatiska touch på en soppa eller gryta. Ingredienserna kan variera efter vad som finns hemma.
Onsdag – böngryta med couscous
En lättlagad och snabb böngryta toppad med knaperstekt zucchini och vitlök från tillsammasodlingen.
Torsdag – champinjonsoppa
Denna härliga soppa åt jag första gången under en resa i USA. Smaken satt i länge och jag bestämde mig direkt att jag själv skulle försöka skapa denna smakupplevelse på hemmaplan. Nu har jag gjort den många gånger och känner mig mycket nöjd med resultatet.
Fredag – potatissallad med grillad halloumi
I denna sallad har vi blandat ingredienser man mest förknippar med Italien, tex olivolja, parmesan och basilika. Potatissalladen passar utmärkt till grillad halloumi.
Lördag – broccolibiffar med örtbulgur
Tänk dig en biff gjord på broccoli, gräslök och persilja. Visst låter det fantastiskt. Vi gjorde härom kvällen supergoda broccoli-biffar som hela familjen åt med glädje. Biffarna nöt vi av tillsammans med örtbulgur och yoghurtsås. Läs receptet
Söndag – ogräspaj
Att använda det naturen ger utan att behöva odla det själv torde vara det allra mest klimatsmarta man kan tänka sig. I den här pajen har vi använt både den hatade kirskålen och den mer omtyckta löktraven.
Veckans bakverk – en helt vanlig sockerkaka
Ibland vill man ta sig tillbaka till mormors sommarstuga och känna doften av en nygräddad sockerkaka. När sen sockerkaks-doften blandar sig med nymalet kaffe då sitter man liksom där med mormor framför sig… Läs receptet på kakan
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!

Måndag – tomatpasta med mozzarella
Tisdag – Tom kha
Onsdag – böngryta med couscous
Torsdag – champinjonsoppa
Fredag – potatissallad med grillad halloumi
Lördag – broccolibiffar med örtbulgur
Söndag – ogräspaj
Veckans bakverk – en helt vanlig sockerkaka








Lämna ett svar