Odlingssand gör underverk för basiliksådden

Odlingssand kan användas på flera sätt i odlingssammanhang. När det gäller fröodling av basilika kan sanden nästan göra underverk.

I ett samarbete med Hasselfors Garden håller jag på att provar deras nya koncept Jordkompisar. I deras nya sortiment finns småsäckar med jordförbättrande material. Ett av dem är odlingssand och i detta inlägg kommer jag visa hur jag brukar använda sand i mina odlingar.

Basilika är känd för att vara lite svår att odla från frö. Vi får många frågor i sociala medier och på föreläsningar om hur man ska lyckas med frösådder av just basilika. Jag kan hålla med om att basilika är en känslig växt och under mina första odlingsår fick jag också uppleva misslyckanden. Då förkultiverade jag min frön inomhus i planteringsjord med alldeles för lite ljus. Fröna grodde fint, men det var inte särskilt många småplantor som överlevde.

basilika

Efter ett par års basilikadöd bestämde jag mig för att testa en ny teknik. Mina primulor sådde jag i sandblandad jord i kallväxthuset och jag tänkte att basilikan kanske kunde må bra av samma behandling. Primulor sås under vintern, men då är det alldeles för kall för basilikan, så jag väntade till april maj. Tänka sig, alla fröna grodde och alla småplantor utvecklades till frodiga och stora praktexemplar där ute i växthuset. Efter den upptäckten med att så kallt och med sand i jorden, har jag bara använt mig av den odlingstekniken. Vissa år har jag odlat alla sorter som finns på marknaden och fryst och torkat för framtida middagar.

Varför dör basilikan?

Jag vet inte exakt vad det beror på men det verkar som att om man sår sina basilikafrön inomhus och i bara planteringsjord eller såjord så är det mer en regel än undantag att hälften kommer upp för att sedan falla ihop att dö. Jag tror att det kan bero på en kombination av ljusbrist, för lite luft i jorden, mycket väta och brist på stabilitet i jorden. Med odlingssand i jorden och på jordytan verkar de små plantorna få hjälp att hålla sig upprätta och inte ruttna.

Så här gör jag för att få fina basilikaplantor

När jag sår basilika och i princip alla kryddväxter blandar jag ca 2 dl odlingssand till 1 liter planteringsjord. Sedan fyller jag en kruka eller odlingsbehållare nästan upp till kanten. Efter det placerar jag ut fröna och därefter täcker jag sådden med sand och vattnar lite försiktigt så att inte allt åker huller och buller.

Basilikafrön har ett gelehölje som omsluter fröna när de får vatten på sig och som gör att fröet får ett fint fuktlager runt sig. De ser nästan ut som små snigelägg och kan likson häva sig upp genom sanden efter vattning trots att . Om så sker bör du täcka och tynga ner dem  med ytterligare lite sand.

Jag brukar vänta tills basilikaplantorna är 2 – 5 cm höga innan jag omplanterar dem som tuvor i enskilda krukor som rymmer ett par liter jord. Därefter låter jag dem stå i växthus eller på skyddade platser i trädgården. Det har hänt att vi planterar ut basilika på friland eller i pallkragar, men då brukar de snabbt ätas upp av sniglar.

Odlingssand

Sand kan användas på ett flertal olika sätt i odlingssammanhang. Har man en luftig jord som tex torvbaserad planteringsjord eller kompostjord, kan sanden hjälpa till att ge jorden tyngd och mer massa. Har man en hård och kompakt jord kan sand hjälpa till att luckra upp jorden och göra den luftigare och mer porös. När det gäller tung lerjord ska man istället undvika sand eftersom det kan göra leran ännu hårdare. Vill man odla kryddväxter kan ett tunt lager med sand på toppen hjälpa fröna att bättre överleva sin första veckor. Sticklingar av olika slags växter rotar sig bra i en sandblandad jord. Vill man, kan man också odla i enbart sand och avstå helt från jord. Sanden behöver då blandas eller täckas med gräsklipp för att växterna ska få i sig näring.

Johannes Wätterbäck

Hasselfors Gardens Odlingssand som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *