Din varukorg är för närvarande tom!
Visst sår du spenaten kallt?
Har du sått spenaten än? Än finns det tid, än är det inte försent. Stockholmsmodellen = 2 påsar i en pallkrage är lagom, snåla inte 😀🕺 Vill du veta mer om hur vi odlar spenaten och hur vi serieodlar?
Här kan du läsa mer om spenat: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland, Odla kallt – vinterså spenat i back, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?, Hjälp, spenaten blommar!, Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination, Vi gör boken Serieodla själva



Äventyret med att odla kallt och att vinterså
Under 1990-talet började mina äventyr med att vinterså olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Året efter de första lyckade sådderna började jag, Johannes, att experimentera med olika kryddor och grönsaker. Jag slogs av häpnad att man kunde så såpass många olika slags växter i minusgrader och få sådan fantastisk grobarhet, kompakta plantor och försprång i tid. Jag har sedan dess praktiserat vintersådd under varje år och utökat med flera olika växter. Idag sår vi mer än ca 90% av alla växter vi odlar kallt och vi sår dem mellan oktober och juli.
Egentligen är det ju inte så konstigt att så växter kallt. Den bästa förvaringsplatsen för torra frön är ju i minusgrader och vintersåddteknikerna härmar ju egentligen bara naturen. En planta blommar, bildar frö och släpper dem till marken och vill det sig väl och fröerna överlever startar livet när det våras. Det fina i kråksången med vintersådder och kalla vårsådder, är att när vintern börja klinga av och värmen återkommer blir fröna blöta och livet görs möjligt. Fröna bestämmer själv när de vill gro.



Så enkelt och naturligt! I våra två senaste böcker, Odla Kallt och Serieodla kan du läsa mer om att odla kallt, vinterså och om att få flera skördar på samma yta under samma säsong.
Här hittar du: Odla kallt
Här hittar du: Serieodla
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Visst sår du spenaten kallt?”
Vintersår ganska mycket o spenaten har börjat titta upp👍🌱
Lämna ett svar