Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!

Nu för tiden sår vi zinnia kallt! Adjö till halvdöde gängliga plantor som ska avhärdas och grejas med. Enklare än så här kan det knappats bli. När man väl slår in på den enkla vägen med att kallså alla möjliga grönsaker, perenner och blommor har man valt den enkla vägen. Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel.

Till den 18 april har Impecta Fröhandel en kampanj på zinnia, köp 3 för 2: Sinnliga Zinnia

Över 70 % av alla växter vi odlar sår vi kallt. Det har förenklat vårt odlande enormt och har dessutom givit fina kompakta plantor som är redo för utplantering utan avhärdning när det våras. Kallt, hur ska det gå kanske man tänker?

När man förvarar frön under lång tid och vill behålla grobarheten gör man det i minusgrader. Att frön ligger kallt är således inga problem. Är de bara torra kan de ligga kallt och sova jättelänge, i årtionden. Att så frön varmt är en god idé för växter som har en lång utvecklingstid eller som är känsliga för kyla, som tex chili, aubergine, gurkväxter och bönor. Men fler växter än vad man tror kan sås kallt. I princip alla ettåriga sommarblommor sås kallt hos oss och att kallså zinnia, som är en av mina absoluta favoritblommor, har blivit en tradition. Från januari fram till i början, mitten av maj, kan man så dem i ouppvärmda växthus. Jag har inte sått zinnia inomhus på över 10 år, alla sorter startar i kallväxthuset hos oss.

Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! För att inspirera till zinniasommar har Impecta Fröhandel satt ihop ett färgstarkt erbjudande gällande Zinnia.  köp 3 men betala bara för 2 . De bjuder på den billigaste påsen. Erbjudandet gäller t.o.m. den 18 april, 2021. 

Läs gärna: Där allt en gång började och Mitt trädgårdsliv del 3 – Odlandet startar.

Zinniafrön sår jag i grupper, så att de bildar tuvor.

Så zinnia i grupper

När jag sår sommarblommor och kryddor sår jag fröna i grupper, 5 – 25 frön tillsammans, så att grupperna bildar tuvor. Jag vill nämligen att de ska växa i grupper på platserna där de senare ska bo, vare sig det är i en pallkrage, friland, blomsterlåda eller i en kruka. En ensam basilikastjälk, anisisop, ett gräslöksstrå eller zinnia gör ingen glad. Bättre är att de har sällskap av ett gäng kompisar och bildar en kompakt tuva. Då stödjer de sig mot varandra och man får en bra färg- och formeffekt i odlingen.

Jag brukar tänka som så att om växten ska växa själv så som broccoli, vitkål, majrova mm bredsår jag dem i en kruka eller odlingsbehållare för att senare planteras en och en i enskilda krukor. Kryddor, ettåriga eller perenna blommor sår jag i grupper och plantera även om dem som grupper. Givetvis finns det några undantag, det gör det ju alltid. Zinnia tjänar alltid att växa med några kompisar, både odlingsmässigt och estetiskt.

Det är med zinnior som med de flesta andra växter, svårt att begränsa sig. I år odlar jag alla sorter jag kommer över.

Att vara gränslös

Att vara en odlare innebär ofta även att man är gränslös gällande hur många sorter och växter man odlar. Det är som att man låter karaktärssvagheterna blomma ut lite extra och det kan man mycket väl unna sig. Det är himla svårt att begränsa sig genom att odla bara några enstaka sorters grönsaker och blommor och så mycket roligare att ta i så att man nästan spricker. Är du som jag, har svårt med detta, tänk inte mer på det! Vi är många där ute som lider av denna karaktärsbrist och förvånade få av oss mår dåligt av det. I år odlar jag alla sorters zinnior jag kommer över! Det får bära eller brista.

Johannes Wätterbäck

8 Comments

 1. Hej,
  Det kan bli 30 grader varm i kallväxthus när solen gassar. Och sen kan det bli nästan minus .. ska sådderna täckas med väv eller hur gör du då.
  /Lotta

  1. Ja det gör ju så. Under – 8 när saker kommit upp brukar kräva en fläktkamin. De mesta klarar ett par minus på natten.

  1. Ingenting förutom rotfrukter , dill, persilja är ju kul att så direkt. Det brukar vara en bra metod om man vill bli av med lite frön. Så i krukor på gynnsamma lägen.

  1. Bara av misstag, men jag ska odla många i år så det är nog läge att göra detta kontrollerat. Det sägs fungera bra.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 20 =