Din varukorg är för närvarande tom!
Där allt en gång började

Det hände något stort redan första året jag började odla. Jag öppnade upp en intimitet till varandet, till det gröna, till naturen. Bortom människans snäva och påtvingande föreställningar. Jag halkade liksom in på ett bananskal i en djupare relation med naturen och den har fördjupats för varje år som gått.
Efter första säsongen var jag fast och insåg att det blev ett rikare sätt att uppleva världen på. Det är lite som att gå från att vara en betraktare i en publik som trevande rör sig mot scenen och kliver in i teaterpjäsen och börjar agera, ja att bli delaktig helt enkelt.
Det är en underbar gåva att fortfarande ha möjligheten att odla i den trädgård där jag en gång för länge sedan började att odla. Här i vardagsrummet i timmerstugan har jag suttit år efter år med mina frön och sådder, skrivit etiketter, omplanterat, sprungit med växter fram och tillbaka, belamrat fönsterbrädor och middagsbord, svurit över att jag inte tog in jord innan tjälen kom, närt mina odlingsdrömmar, längtat efter vårarna och njutit av goda middagar av egenodlade grödor. Det är så att jag ryser vid tanken på alla dessa år, samtidigt känns det som det var igår jag började. Tiden! Upplevelsen av den, blir bara mer märklig ju äldre man blir. Den suddas ut i kanterna och blir mer diffus och livet går bara snabbare och snabbare och växterna blir bara fler och fler. För varje år lär jag mig hela tiden mängder av saker.
Då och där i min odlingsbörjan var det ganska ovanligt och nördigt att börja intressera sig för odling för en ung man i 20-årsåldern. Men för mig var det det egentligen det naturligaste i världen, som att gå ett snäpp djupare in i det jag alltid faschinerats så otroligt mycket av, naturen.
Idag är det annorlunda när det gäller ålder och intresse för odling, vilket är superkul! Jag träffar på en hel del unga människor som vill och kan odla, som har intresset och drivet för att kunna förverkliga sina odlardrömmar. Samtidigt har det där med att var nördig blivit till något mer positivt idag än för 25 år sedan. Det är som ett skifte nu och kanske är det så med allting. Just när något precis håller på att ebba ut så kommer det på nytt, ungefär som jeans med utsvängda ben. När man väl tror att de dött ut så är de tillbaka igen, en aningen förfinade men i samma grundform.

I skogsträdgården känner jag varenda sten, stubbe och träd, varenda jordplätts struktur och särprägel. Jag vet var vissa växter aldrig vill trivas och vilka platser de verkligen vill växa på. Hur de olika rabatterna doftar, var det torkar ut lätt och var det är som fuktigast. När jag går i min trädgård ser jag alla odlingsår blandas och mina inre bilder från år som varit blandas med vad som växer för stunden. Jag minns misslyckanden och fullträffar, ogräs och gödsel. Här växer min mammas funkior som hon planterade för 50 år sedan, rosenbusken som aldrig ville blomma, krusbärsbusken som klarar sig från mjöldagg var tredje år, vårkragarna, vallmon, anemonerna, alunrotsklungorna, bolltistlarna och alla hundratals primulor jag frösått genom åren. när jag är här slår hela mitt liv mot mig.

Att börja odla är som att starta en upptäcksresa i sig själv. Då när jag var 20 stångade jag mig fåfängt tröttsamt mot naturen med min önskan om hur jag ville att odlandet skulle vara. Idag följer jag naturen och delar med mig av mina upplevelser till mina barn. Jag märker hur de också likt mig blir faschinerade och intima i sin relation med naturen och att vi tillsammans vi upptäcker nya nivåer och detaljer. Genom dem ser jag också hela tiden nya nyanser. Att få vara med om det här är underbart.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Där allt en gång började”
Åh så vackert och inspirerande du skriver!! En intimitet till varandet, så sant! En odling, en trädgård, en egen plätt på jorden, den hjälper mot mycket, läker ut själen.
Har hittat din blogg via Sara, och er podcast likaså och passar på att tacka hjärtinnerligt för allt du delar med dig av!Tack 🙂 / Johannes
Fan va fint skrivet. Som en låt!!
Tack 🙂
Hej Johannes, hur jag känner igen berättelsen!
Vi har lika ålder och jag började ungefär på samma tid som du, fast inte med odling av mat, men med att skapa trädgårdar. Jag älskade engelska trädgårdsstilen och gör det förtfarande. Men för 5 år sen hände någonting. Jag flyttade hit, ett annat land och klimat. Jag fick lära och börja om, nu med några 100 kvadrat meter mark till morötter, kål, bönor, sallad och annat ätbart. Jag fick höns och bin och min realtion till djur och växt förändrades, blev mycket mer intim, som du beskrev.
Känns härligt att läsa att andra upplever samma känslor, inkl. det nördiga.Vad spännande att höra. Vilken intressant resa! Tack 🙂
Jaa !!!
odlandet som ett livsankare!Tack Johannes! Önskar att många, många fler kunde känna så för naturen. Vilken annorlunda värld vi skulle ha. Har just gått min kvällsrunda, på min jord. Tänder nu ett ljus och finner ro.
Lämna ett svar